Disisleri Bakani Fidan, Tahran'da Güney Kafkasya Toplantisina Katildi

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Güney Kafkasya’da Kalici Baris ve Istikrarin Tesisine Yönelik Bölgesel Isbirligi Platformu toplantisina katilmak üzere Iran’in baskenti Tahran’a geldi.

Disisleri Bakani Fidan, Tahran'da Güney Kafkasya Toplantisina Katildi
Disisleri Bakani Hakan Fidan, Türkiye, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan disisleri bakanlarinin katildigi 3+3 formatiyla Güney Kafkasya’da Kalici Baris ve Istikrarin Tesisine Yönelik Bölgesel Isbirligi Platformu toplantisina katilmak üzere Iran’in baskenti Tahran’a geldi. Rusya’nin ev sahipliginde 2021 yilinda disisleri bakan yardimcilari düzeyinde gerçeklesen toplantinin ikinci zirvesi, Kuran-i Kerim tilavetiyle basladi.

Toplantiya Bakan Fidan’in yani sira, Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Disisleri Bakani Ararat Mirzoyan katildi.

Güney Kafkasya’daki son gelismelerin yani sira güvenlik alani ve bölgesel isbirligi konularinin görüsülmesi bekleniyor.

“Bölgenin sorunlarinin bölge ülkeleri tarafindan çözülmesi gerektigine inaniyoruz”

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan’in toplanti öncesi yaptigi açiklamada, Güney Kafkasya’da savasin son buldugunu ve bölge ülkeleri ile isbirligi ve baris sürecine girildigini söyleyerek, “Bölgenin sorunlarinin bölge ülkeleri tarafindan çözülmesi gerektigine inaniyoruz. Umarim gelecekte bu toplantiya dost ve komsu ülke Gürcistan’in da katilimini görürüz. Bölge disi aktörlerin bölgedeki gerilimi artirdigina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

“Gazze’de yasananlar açik bir insanliga karsi savas suçudur”

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina da deginen Abdullahiyan, uluslararasi toplumun Filistinlilere yönelik saldirilarin durdurulmasi gerektigi konusunda Israil’e net bir mesaj gönderilmesi gerektigini kaydetti.

Abdullahiyan, “Gazze’de yasananlar açik bir insanliga karsi savas suçudur. Gazze’deki savas suçlari ve soykirim durdurulmali, Filistinlilerin zorunlu göçüne son verilmelidir” dedi.

Güney Kafkasya’da kalici baris ve istikrarin tesisine yönelik olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev‘in girisimiyle baslatilan 3+3 formatindaki bölgesel isbirligi platformunun ilk toplantisi, daha önce Disisleri Bakan Yardimcilari düzeyinde 10 Aralik 2021’de Rusya’nin baskenti Moskova’da düzenlemisti.
Kaynak: İHA