Tedavisi Mümkün Veremden 1,6 Milyon Kisi Hayatini Kaybetti

Dünyada 2021 yilinda 10,6 milyon verem hastasi ortaya çiktigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Genel Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Remzi Karsi, tedavisi ucuz ve mümkün olan bu hastaliktan ise yaklasik 1,6 milyon kisinin hayatini kaybettigini söyledi.

Tedavisi Mümkün Veremden 1,6 Milyon Kisi Hayatini Kaybetti
Türkiye’de veremle savasin yüz yildan daha uzun süredir yürütüldügünü belirten Medicana Bursa Hastanesi Genel Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Remzi Karsi, “Cumhuriyetin ilan edilmesi sonrasinda verem savasinda önemli bir gelisme yasandi. Savaslar, göçler, yoksulluk, zorluklar halen devam ediyor. Bütün bu sorunlar, tüberküloz kontrolünde ciddi olumsuz etkiler yapiyor. Zaten saglik altyapisi ve personeli eksikligi, ekonomik zorluklar, yoksunluklar yasayan Afrika ve Asya ülkeleri, bugünün artan sorunlariyla daha ciddi bir tüberküloz tablosu gösteriyor. Dünyada 2021 yilinda 10,6 milyon verem hastasi ortaya çikti. Yaklasik 1,6 milyon verem hastasi da öldü. Tüberkülozun teshisi kolay, tedavisi ucuz ve mümkün olan bir hastalik olmasina ragmen verem hastaliginin kontrol altina alinamamasi, ölümlerin sürmesine, hastalik sebebiyle ekonomik ve sosyal sorun yasayan insanlarin aci çekmesine sebep olmaktadir. Dünyada en çok verem hastasi Hindistan’dadir ve yaklasik 3 milyon kiside hastalik vardir” diye konustu.

Mevcut verem savasinin, dünyadaki çok yönlü ve büyük boyutlu bu sorunu çözebilecek durumda olmadigini belirten Karsi, “Türkiye’de tüberküloz kontrolünde verem savasi dispanserleri önemli bir rol üstlenmektedir. Yaptiklari hizmetler ücretsizdir. Teshis, tedavi, kayit, temasli muayenesi, koruyucu tedavi, risk gruplarinin taranmasi, halka yönelik egitim, yaptiklari hizmetlerin önde gelenleridir. Bu dönemde, hasta sayisi hizla düsüs göstermistir. Her yil hasta sayisi yaklasik yüzde 5 düsmektedir. Türkiye’de kayitli verem hastasi sayisi 2018 ve 2019 yillarinda yillik 11 binden fazla iken 2020 ve 2021 yillarinda yaklasik yillik 9 bindir. Salgin döneminde verem savasi dispanserlerinin muayene sayilari, röntgen film sayilari, bakteriyoloji çalismalari, temasli muayeneleri düsmüstür. Verem savasi dispanserlerinin düzenli çalismasi önemlidir. Bunun için, çalisanlarin desteklenmesi, ayni konumdaki birinci basamak personeli ile esit ekonomik kosullar saglanmasi gereklidir. Verem ile ilgili hizmetler, özel bir faaliyet alanidir. Çalisanlarin bu alanda egitim almalarina ihtiyaç vardir” dedi.

Kaynak: İHA