Fark Etmeden Defalarca Kalp Krizi Geçirdi, Dogumsal Hastalik 41 Yil Sonra Ortaya Çikti

Uzun süredir gögüs agrisi çeken 41 yasindaki Selim Ay’in agrilari iddiaya göre yillardir mücadele ettigi ankilozan spondilit hastaligina baglanirken, Ay’in dogumsal bir kalp rahatsizligi oldugu 41 yil sonra ortaya çikti. Farkinda olmadan defalarca kalp krizi geçirdigi belirlenen Ay’in ameliyatini gerçeklestiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Melike Elif Teker Açikel, "Defalarca kalp krizi geçirmisti, farkinda degildi çünkü var olan baska bir hastaligi ankilozan spondilitten dolayi hep göz ardi edilmisti. Dogustan kalp anomalisi, hastamiz 41 yasindayken fark ediliyor. Çok nadiren gördügümüz bir vaka, bana söyledigi sey; ‘Ne olur müdahale edin, yoksa intihari düsünüyorum’du su an gayet iyi” dedi.

Fark Etmeden Defalarca Kalp Krizi Geçirdi, Dogumsal Hastalik 41 Yil Sonra Ortaya Çikti
Omurgayi tutan, halk arasinda bel romatizmasi olarak da ifade edilen ankilozan spondilit hastasi 41 yasindaki Selim Ay, uzun süredir agrilar çekiyordu. Gögsünde ve vücudunun çesitli bölgelerinde hissettigi agrilar nedeniyle yillar içerisinde sik sik doktora giden Ay, problemlerinin hep ankilozan spondilite baglandigini ifade etti.

Bu süreçlerde defalarca hastaneye kaldirilan ve yogun bakimda kalan Ay ve ailesi de sikintili süreçler yasadi. Iddiaya göre fark etmeden defalarca kalp krizi geçirdigi belirlenen Ay’in dogumdan gelen kalp rahatsizligi da tam 41 yil sonra ortaya çikti. Edinilen bilgiye göre gittigi birçok hastane rahatsizligina karsi ameliyati yüksek riskli bularak yapmak istemedi. En son gögsünde hissettigi yogun agri sonrasi Sultangazi Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne basvuran Ay için yapilan incelemelerde Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Melike Elif Teker Açikel ve ekibi operasyonu gerçeklestirebileceklerini ifade etti.

Hazirliklarin ardindan ameliyata alinan Ay’in kalp rahatsizligi basarili ameliyatla giderildi. Agabeyi sikinti yasadiginda kendisinin de ayni seyleri hissettigini ifade eden ikizi Selime Ay da kalbi için tetkikler yaptirirken Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Melike Elif Teker Açikel, hastalik ve gerçeklestirilen operasyona iliskin bilgi verdi.

“Anomali, hastamiz 41 yasindayken fark ediliyor”

Hastasinin rahatsizligina yönelik konusan Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Melike Elif Teker Açikel, “Ankilozan spondilit hastasi ve ne yazik ki yasadigi kardiyak sorunlari hep bu hastaliga baglamis durumdalar. Hastamiza dis merkezde yapilan tahlil ve tekitlerde görülüyor ki konjental yani dogustan kalp damarlarinda anomali mevcut. Normalde kalpte sag ve sol koroner arterler bulunmakta, 2 ayri kökten çikar. Hastamizdaysa sag koroner arter sol taraftan çikip aort damarinin arka tarafindan dolanip sag tarafa gidiyordu. Bu yüzden de sag tarafi aort damarindan dolayi devamli basinç altinda kaliyordu ve hastamiz ufak ufak kalp krizleri geçiriyordu. Dis merkezde birkaç yerde yapilan tahlillerinde, fark ediliyor ki kalp krizini gösteren degerde yükselmeler mevcutken anjiyo yapiliyor. Bu anomali, hastamiz 41 yasindayken fark ediliyor. Dogustan var olan bir rahatsizligi ne yazik ki baska bir rahatsizligindan dolayi fark edilememis. Hastamiz da bu süreçte devamli agrilar çekmis ve sans eseri yapilan bir koroner anjiyoda bu anomalisi ortaya çikti. Biz de elimizden geleni yapip hastamizi rahatlattik, ameliyatini yaptik.

“Defalarca kalp krizi geçirmisti ama bunun farkinda degildi"

Kalple ilgili rahatsizliga yönelik gerekeli müdahaleyi yaptiklarini anlatan Doç. Dr. Melike Elif Teker Açikel, “Ortalama 3-4 saat sürdü ameliyatimiz. Ikizlerin birbirini hissetme huyu varmis, kardesi de ara ara agrilari oldugunu tarif etti. Simdi onun kardiyak nedenlerine bakiyoruz, belki onda da vardir bilemiyoruz. Bize geldigi zaman defalarca kalp krizi geçirmisti ama bunun farkinda degildi çünkü var olan baska bir hastaligi ankilozan spondilitinden dolayi hep göz ardi edilmisti. Biz kalp hastaligina gerekli olan müdahaleyi yaptik. Su an günlük hayatina kavustu. Çogu zaman konjental (dogustan) kalp hastaligi ne yazik ki göz ardi edilebiliyor ya da baska bir hastaligin semptomlariyla birlikte oldugu için kendini saklayabiliyor. Çok nadiren gördügümüz bir vaka, benim sayili gördügüm vakalardan biri, çogunlukla ne yazik ki bu tür seylerde ani bir kalp kriziyle vefatla sonuçlanabiliyor. Dünya çapinda da çok fazla görülen bir durum degil açikçasi ama Selim Bey sansliydi. Sikintilar yasadi ama su an en azindan o sikintilar bitti. Bana söyledigi sey; ‘Hocam ne olur müdahale edin, yoksa intihari düsünüyorum’ psikolojik olarak bu agrilardan dolayi çok ciddi derece yipranmisti”

“Bu agrilarla yasamaktansa yasamayayim daha iyiydi, o derecede sikintilarim vardi"

Yillarca hissettigi gögüs agrilarinin ankilozan spondilit hastaligina baglandigini anlatan 41 yasindaki Selim Ay, “20 yildir ankilozan spondilit hastasiyim. Gögüs agrisini sürekli bu hastaliga yorduk, 20 yildir gögüs agrisi çekiyorum ama kalple ilgili hiçbir seye basvurmadik. En son bayagi derecede kalp agrim oldu, baska bir hastaneye basvurdum, anjiyo oldum. Bu kalp damar rahatsizligim meydana çikti. Konsey kararinda ameliyat edemeyeceklerini, riskli bulundugunu söylediler ve taburcu ettiler. Sonra isime döndüm, çalistim yine agrilarim oldu. Bu kez baska hastaneye basvurdum yine orada kalp krizi geçiriyorum diye yogun bakima aldilar. Orada da riskli buldular, ameliyat edemediler, taburcu ettiler. En son bu hastaneye basvuru yaptim. Sag olsun Melike Hanim geldi, vizit yaparken ‘ben seni ameliyat ederim’ dedi, ben de güvendim, ameliyat olduk. Bu agrilarla yasamaktansa yasamayayim daha iyiydi, o derecede sikintilarim, çok kötü agrilarim vardi. Doktorlarim dese bana bir de kalp filmi çekelim diye demediler. Su an geçmisteki gögüs agrisi yok, önceden çarpintim, heyecan duygusu olurdu, onlar geçti, hiçbir seyim yok. Bu siddetli agrilarimin kalp krizi oldugu söylendi, biz bilemiyorduk, baska hastaliga yoruyorduk” seklinde konustu.



“Ona bir sikinti olacagi zaman ben hissediyorum”

Ikizinin sikintilarini kendisinin de hissettigini anlatan ve rahatsizligin ortaya çikmasinin ardindan kendisinin de kontrole gittigini ifade eden 41 yasindaki Selime Ay, “Agrilari oluyordu, yogun bakima kaldiriyorlardi. 3-4 gün yogun bakima yatiyordu bir hastaneden çikiyordu, sikistigi zaman baska hastaneye gidiyordu. Burada noktaladik, sükürler olsun, su an çok iyi. Ilk hastalandigi zaman acile gitti, kalple ilgili bir sikintisi oldugunu bilmiyordum. Beni aradi ama arayana kadar içimde bir sikinti vardi, insanda kötü bir sey olacakmis hissi olur ya. Kardesim aradi ‘Kalp krizi geçiriyorum, haberin olsun, su hastanedeyim gel’ gittim. Aradigi an o his gitti, dedim bundan dolayi oldu. Ikiz kardesiz ya böyle duygulari hissediyoruz. Ona bir sikinti olacagi zaman ya da bu tarz seyler olacagi zaman ben hissediyorum, o da hissediyor. Sasiriyoruz nasil olabilir diye ama oluyor, kardes veya ikiz oldugumuzdan kaynakli. Bu tarz hastaliklar irsi olabilir diye söyleniyor, ikiz oldugumuz için de ben korktum kontrol için Melike Hocama geldim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA