Egeli Madenciler, 1 Milyar 400 Milyon Dolar Ihracat Hedefliyor

Dogal tas ihracatinda Türkiye’de lider olan Egeli madenciler, geçen yili basarili ihracat artisiyla geride birakti. Ege Maden Ihracatçilari Birligi, 2023 yilinda yüzde 15’lik artisla 1,4 milyar dolar ihracat hedeflediklerini açikladi.

Egeli Madenciler, 1 Milyar 400 Milyon Dolar Ihracat Hedefliyor
Dünyadaki 90 çesit madenin 77 tanesinin Türkiye’de bulunduguna deginen Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Ibrahim Alimoglu, “Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0.4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2.5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1.0’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0.8’ine sahibiz. 2020 yilinda 4,3 milyar dolar, 2021 yillinda 6 milyar dolar, 2022 yilinda ise 6,5 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdik. 2022 yilinda 6,5 milyar dolar ihracata ek olarak ülke ekonomisine tüm sektörlere de hammadde saglayan bir sektör oldugumuz için iç pazarla birlikte 50 milyar dolarlik bir deger olusturarak ülke ekonomisine gayri safi yurt içi hasilanin (GSYIH) yüzde 5’i oraninda katki sagladik. Sagladigimiz ekonomik büyüklügün yüzde 90’dan fazlasi yerli girdiden olusuyor, yani katma degeri ülkemize kaliyor” dedi.



"Yurt disi pazarlama faaliyetlerine baslayacagiz”

Baskan Alimoglu, “Birligimiz 2022 yilinda yüzde 11,7’lik artisla 1,2 milyar dolarlik maden ihracati yapti. Bu ihracatimizin yüzde 65’i (770 milyon dolar) dogal tas ürünlerinden gerçeklesti. Dogal tas ihracatimizin da yüzde 78’i islenmis dogal tas ürünlerinden, yüzde 22’si blok dogal tas ürünlerinden olustu. 2023 yilinda maden ihracatimizda yüzde 15’lik bir artis bekliyoruz. Hedefimiz 1 milyar 400 milyon dolara ulasmak. Bu artisin basta endüstriyel hammaddeler ve metalik cevherlerden gelmesini öngörüyoruz. Türkiye genelinde en fazla dogal tas ihracati Ege Maden Ihracatçilari Birliginden gerçeklestirilmektedir. En çok URGE projesi yapan sektörlerin basinda geliyoruz. Bu sayede firmalarimiza ortak hareket etme-kümelenme kültürünü kazandiriyoruz. Birligimizce 3’üncüsü düzenlenen 26 firmamizla, ’Yeni Dönem Dogaltas Pazarlama ve Strateji Gelistirme’ isimli UR-GE projemizi baslattik ve firmalarimizin ihtiyaç analizi çalismalarini tamamladik. Kisa süre içerisinde yine bu firmalarimizla yurt disi pazarlama faaliyetlerine baslayacagiz” diye konustu.



Ticaret heyeti organizasyonlari

2023 yilinda da subat ayinda Ingiltere ve Brezilya’ya yönelik ticaret heyeti organizasyonlarinin olacagini vurgulayan Alimoglu sunlari söyledi: “Kazakistan, Özbekistan, Meksika, Avustralya, Güney Kore, Vietnam, Sili, diger heyet organizasyonu düzenleyecegimiz ülkelerdir. Ayni zamanda 5-8 Haziran tarihlerinde, Çin’in en önemli dogal tas üretim ve ticaret merkezi Xiamen sehrinde düzenlenecek olan ’Xiamen Stone Fair 2023’ fuarinin Türkiye milli katilimi Ege Maden Ihracatçilari Birligimizce organize edilecek. Maden sektör kurulumuzun projesi, ’Cevherimiz Sensin’ burs projemizle bu yil da aramiza yeni burs alacak ögrenciler katilacak. Katma degerli ürün ihracatini artirmak amaciyla, dogal tas sektörü ile tasarimcilar arasinda köprü görevi gördügünü düsündügümüz AMORF Dogal Tas Proje ve Tasarim Yarismasi’nin da 4’üncüsünü düzenleyecegiz.”

Is sagligi ve güvenligi egitimleri

Baskan Alimoglu, “Avrupa Birligi ve bakanligimiz tarafindan finanse edilen, Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisligi Bölümüyle birlikte yürüttügümüz ’Dogal Tas Madenciligi Sektöründe Is Kazalarini ve Yaralanmalari Önlemek Için Is Sagligi ve Güvenligi Odakli Faaliyetlerin Gelistirilmesi’ isimli Avrupa Birligi (AB) projemizi 2022 yilinda tamamladik. Projemizde dogal tas firmalarinin isveren, is güvenligi uzmanlari ve çalisanlarina VR gözlüklerle is sagligi ve güvenligi egitimleri verdik. Verdigimiz bu egitimler ve workshoplarla dogal tas madenciligi sektöründe is sagligi ve güvenliginin Avrupa Birligi ülkeleri düzeyine yükseltilmesini ve farkindaligin artirilmasini hedefliyoruz” diye konustu.



Yüzde 28 artisla 287 milyon dolar

2022 yilinda Ege Bölgesinin maden ihracatina Izmir yüzde 28 artisla 287 milyon dolar, Denizli 279 milyon dolar, Afyonkarahisar 234 milyon dolar, Aydin yüzde 16 artisla 232 milyon dolar, Mugla yüzde 24 artisla 131 milyon dolar, Manisa 70 milyon dolar, Balikesir yüzde 7 artisla 56 milyon dolar, Kütahya yüzde 70 artisla 29 milyon dolar, Usak yüzde 2 bin 649 artisla 793 bin dolar katki sagladi.
Kaynak: İHA