Sömestir Tatilini Daha Verimli Geçirmek Için Tavsiyeler

Okullarin ara yil tatiline girmesiyle beraber ögrencilerin ve ebeveynlerin bu süreci nasil degerlendirebilecegi üzerine konusan Eskisehir Çagfen Koleji Psikolojik Danismani Zülal San, “Ögrencilerin, ara tatildeki bos zamanlarini sosyal ve kültürel anlamda gelisimlerine ayirmalarini öneriyorum” dedi.

Sömestir Tatilini Daha Verimli Geçirmek Için Tavsiyeler
2022-2023 egitim ögretim yilinin ilk dönemi 24 Ocak tarihinde ögrencilere karneleri verilmesi ile son buldu. 15 gün süren sömestr tatilinin baslamasiyla birlikte ebeveynlerin akillarinda bu süreci nasil degerlendirecekleri sorusu olustu. Velilerden, çocuklariyla beraber ne yapabileceklerine dair sorular aldigini belirten psikolojik danisman Zülal San, “Bu konuya yönelik olarak ebeveynlere birkaç adet önerimiz var. Bunlar ile çocuklarinin entelektüel ve sosyal gelisimlerine destek saglayabilirler” dedi.



“Çocuklarinin belirleyecegi bir park, müze, sanat galerisini gezmelerini öneriyorum”

Ara tatil sürecini verimli geçirebilmesi ögrencilere ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Zülal San, “Ilk önerim çocuklariyla sokak hayvanlari için bir kulübe yapmalari, mahallelerinde uygun bir yere yerlestirmeleri ve onlar için yiyecek koymalaridir. Bu sekilde hem sokak hayvanlarina yardim etmis olacaklar, hem de sosyal sorumluluk duygulari gelisecektir. Bunu kesinlikle yapmalilar. Sonrasinda çocuklarinin belirleyecegi bir park, müze, sanat galerisini gezmelerini öneriyorum. Bu sayede çocuklar sehirlerini tanimis olacaklardir. Ardindan bulunduklari bölgeye özel bir yemegi yapmaya çalissinlar. Böylece hem eglenecekler hem de bulunduklari bölgeye dair özel bir ögeyi ögrenmis olacaklar” diye konustu

“Tatillerde asil hedef ögrenmeleri degil, ögrendiklerini benimsemeleri ve dinlenmeleridir”

Yogun bir egitim sürecinden çikan ögrencilerin, 15 günlük bu tatil sürecinde, ders disi aktivitelere önem vermeleri gerektigini söyleyen San, “Çocuklar zaten zamanlarinin b akademik gelisimleriyle geçiriyorlar. Bol bol kitap okuyorlar, akademik anlamda çok fazla sey ögreniyorlar. Tatillerde asil hedef ögrenmeleri degil, ögrendiklerini benimsemeleri ve dinlenmeleridir. Bu yüzden tatillerde ögrencilerin yeni bir seyler ögrenmek yerine kültürel anlamda gelismeleri çok daha önemlidir. Bunun için yakin ya da uzak akrabalariyla görüsebilirler, iliskilerini gelistirebilirler. Akademik anlamda çok sey ögrendikleri için ara tatilde bos zamanlarini sosyal ve kültürel anlamda gelisimlerine ayirmalarini öneriyorum” diyerek açiklamada bulundu.

“Beslenme düzeni de, uyku düzeni gibi okul zamanlarinda oldugu gibi devam etmeli”

Tatil sürecinde ögrencilerin uyku ve beslenme düzenlerini bozmamalarina konusunda uyarida bulunan psikolojik danisman Zülal San, sunlari söyledi:

“Çocuklarin zaten her gün uyumalari gerek belli bir süre var. Tatilde bu süreyi asmamaya özen göstermelidirler. Aksamlari saat 22.30- 23.00 gibi uyumalari, sabahlari ise okul zamanlarindaki saatlerde uyanmalidirlar. Uyku saatlerini korumalidirlar. Ayni sekilde beslenme düzenleri de çok önemli. Tatilde de olsalar çocuklar üç ana ögünlerine dikkat etmeli ve ara ögünleri de eklemelidirler. Yas, kuru meyveler ve sebzeler gibi. Aileleriyle evde yapacaklari kurabiyeler, atistirmaliklar olabilir. Beslenme düzeni de, uyku düzeni gibi okul zamanlarinda oldugu gibi devam etmeli.”
Kaynak: İHA