Rahim Agzi Kanserini Yeryüzünden Silmek Mümkün

Rahim agzi kanserinin insan vücudundaki 200 farkli kanserden bir tanesi oldugunu ifade eden Acibadem Bursa Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Tufan Bilgin, "Gelecekte rahim agzi kanserini yeryüzünden silmek bile mümkün olabilecek” dedi.

Rahim Agzi Kanserini Yeryüzünden Silmek Mümkün
Rahim agzi kanseri dünyada en sik görülen kanserler arasinda 4. sirada yer alirken, 45 yas altindaki kadinlarda ise 2. siraya yükseliyor. Dünyada her yil 604 bin kadin rahim agzi kanserine yakalaniyor ve bu hastalarin yaklasik yarisi hayatini kaybediyor. Oysa dünyada en sik görülen kanserlerden biri olan rahim agzi kanseri aslinda düzenli yapilan taramalarla önlenebiliyor. Cinsel iliski yoluyla bulasan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildigi rahim agzi kanserinden geçen yil 350 binden fazla kadinin hayatini kaybettigini belirten Acibadem Bursa Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Tufan Bilgin, ”Rahim agzi kanseri insan vücudundaki 200 farkli kanserden bir tanesidir. Bu kanserler içerisindeki sadece rahim agzi kanserini, kanser olmadan önceki asamalarini tespit etmemiz ve hastalarda yapilan uygun müdahalelerle kanserin önüne geçmeyi basarabilmekteyiz. Yaklasik 70 yildir, insan vücudundan dökülmüs hücrelerin mikroskop altinda incelenmesi esasina dayanan smear testi sayesinde bir çok hastayi kanser öncesi asamada tespit ediyoruz. Son 20 yildir HPV denilen bir virüsün rahim agzi kanseri gelismesindeki rolü konusundaki bilgilerimiz arttikça, HPV testlerini de smear testleriyle birlikte yapmaya basladik. HPV testleri sayesinde de smear testinde tespit edemedigimiz bazi hastalarin rahim agzi kanseri öncüsü hastaliga sahip oldugunu tespit edebilir olduk” dedi.

“Asilar korunmak için çok önemli”

Bu özel testler vasitasiyla kanser öncüsü asamada hastaligi tespit etmemiz ve kimlerin hastaligi kanser gelistirme riskine sahip oldugunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Bilgin, “Buna göre yapilan küçük müdahalelerle kisilerde kanser gelismesinin önüne geçiyoruz. Bu tüm kanserler içerisinde kanser gelisiminin önlenmesi ve kanserin erken teshisi olarak degerlendirebilecegimiz tibbin en önemli basarilarindan bir tanesidir. Son 70 yildir kanser öncüsü hastaligi giderek daha çok tespit edebildigimiz için bugün artik geldigimiz noktada, bir tane rahim agzi kanserine karsilik 30-40 tane kanser öncüsü hastalik tespit edebiliyoruz. Son 10-15 yildir giderek elimizde bulunan HPV’ye yönelik gelistirilmis asilar sayesinde kisilerin kansere karsi korunmasi saglanmaktadir. Asidaki kapsayicilik arttikça, bütün dünyadaki kadinlara ulasabildikçe sanki gelecekte rahim agzi kanserini yeryüzünden silmek bile mümkün olabilecektir” seklinde konustu.

“Tarama testleriyle erken teshis ediliyor”

Kanser öncüsü hastalik genellikle cinsel hayat basladiktan sonra kazanilmis HPV ile karsimiza çiktigini belirten Bilgin, “HPV testlerini biz 30 yasindan sonra basliyoruz. Bugün Saglik Bakanligi’nin uyguladigi programla 5’er yil aralarla KETEM denen ünitelerinde ücretsiz HPV testleri yapilmaktadir. Kuskusuz HPV ve smear testleri, diger kuruluslar tarafindan da yapilmaktadir. Kanser, kanser öncüsü hastaliktan 10 sene ileriki yaslarda karsimiza çikmaktadir. En çok görüldügü yas grubu, 50’li ile 40’li yaslar olmakla beraber genç kadinlarda da karsimiza çikabilmektedir. Henüz daha dogum yapmamis 30lu yaslarda da kanser hastalariyla karsilasabiliyoruz. Kanser teshis edildikten sonra tedavisi daha karmasik olmaktadir. Kanser öncüsü asamayi geçmis asamalarda da erken teshis edildiginde yapilacak tedavi o kadar basarili olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA