(ÖZEL) Jeotermal Enerjiden Lityum Karbonat Üretildi

Afyon Zafer Teknopark A.S. bünyesinde faaliyet gösteren bir sirket, jeotermal sudan lityum karbonat üreterek lityum batarya kullanimina imkan sagliyor. Hafifligi, isiyi ve elektrigi iletme potansiyeli ve pek çok yönü ile kullanisli olan lityum, jeotermal kaynaklardan elde edilerek sarj edilebilir bataryalarda kullanilabiliyor.

(ÖZEL) Jeotermal Enerjiden Lityum Karbonat Üretildi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani ve Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren sirketin sahibi Prof. Dr. Ahmet Yildiz ve Doç. Dr. Muhammed Fatih Can tarafindan yürütülen çalismalar neticesinde üretilen lityum karbonat, yerli ve milli otomobilimiz TOGG için de kullanilabilecek. Afyonkarahisar’daki jeotermal rezervlerin gözden geçirilerek en verimli bölgenin belirlenmesi ile baslatilan çalismalarla birlikte bölgeye en uygun teknoloji gelistirildi. Gelistirilen proje, gerek çiktilari gerekse gelistirilen yöntemler açisindan ülkemizde ilk olma özelligi tasiyor.

AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekani ve Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren sirketin sahibi Prof. Dr. Ahmet Yildiz, Türkiye’de ilk olma özelligi tasiyan projeyi söyle anlatti:

“Lityumu jeotermal kaynaklardan kazandiktan sonra lityumca zengin çözeltiyi lityum karbonata dönüstürebilmek için uygun karbonat kaynagi ile reaktör ortaminda bir araya getirdik. Bunun için farkli karbonat kaynaklari kullandik. Sodyum karbonat ve karbondioksitin farkli oranlarda reaktör içerisinde uygun kosullarda bir araya getirerek lityum karbonati ürettik. Buradaki temel hedefimiz yüksek saflikta düsük maliyetle yüksek verimle lityum karbonatin elde edilmesiydi. Biz projemizde bunu gerçeklestirdik. Tabi projemiz gerek uygulanan yöntem, gerekse elde edilen çiktilar açisindan Türkiye’de ilk olma özelligi tasiyor. Jeotermal kaynaklardan lityumun kazanilmasi ve elde edilen lityumun lityum karbonata dönüstürülmesi açisindan. Dünyada ve Türkiye’de son yillarda özellikle lityum batarya kullanan sirketlerin hizli bir sekilde gelistigini belirten AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildiz, “Türkiye’deki tüm jeotermal isletmelerin potansiyel is ortagimiz oldugunu düsünüyoruz” dedi.



"Lityum karbonat ihtiyacinin ilerde kat kat artacagini düsünüyoruz

Türkiye’deki jeotermal isletmecileri potansiyel is ortaklari olarak gördüklerini ifade eden Yildiz, açiklamasini söyle sürdürdü:

“Tabi uygulanan yöntem aslinda bizim bu projede yaptigimiz çalisma biz Afyon’da gerçeklestirdik ama uyguladigimiz yöntem, elde ettigimiz çiktilar açisindan Türkiye’nin diger jeotermal alanlarinda uygulanabilir özellige sahip. Bu nedenle biz Türkiye’deki jeotermal isletmecileri potansiyel is ortagimiz olarak görüyoruz ve sahalarinda bu yönde gerçeklestirecekleri çalismalara yardimci olabilecegimizi düsünüyoruz. Burada lityum karbonat üretildiginde ülkemizin suan itibari ile 1.500 ton civarinda bir lityum karbonat ihtiyaci var ancak hepimiz de biliyoruz ki son yillarda özellikle lityum batarya kullanan teknolojiler hizli bir sekilde gelisti ve milli aracimiz olan TOGG’un en önemli bileseni de sarj edilebilir batarya. Burada da lityum karbonat kullanimina ihtiyaç var. Gelecekte bu ihtiyaç artacak. Yani suan 1.500 ton civarinda olan lityum karbonat ihtiyacinin ilerde kat kat artacagini düsünüyoruz ve bunlari karsilayabilmek için de jeotermal kaynaklardaki lityumu bizim projemizde oldugu gibi kazanmak ve bunu lityum karbonata dönüstürmek gerekecek.”
Kaynak: İHA