Hazimsizlik Tedavi Edilmezse Ülsere Kadar Gidebiliyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye (Iç Hastaliklari) Uzmani Dr. Mesut Kaldir, halk arasinda hazimsizlik olarak bilinen Dispepsi ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu.

Hazimsizlik Tedavi Edilmezse Ülsere Kadar Gidebiliyor


Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye Uzmani Dr. Mesut Kaldir, fast food türü beslenme sekli, asitli içecek tüketme ya da yogun yag içerikli hazmi zor gidalarin tüketilmesi, özellikle bazi antibiyotik ve agri kesici kullanimi gibi disaridan etkenlerin dispeptik sikayetlerin ortaya çikmasina neden oldugunu söyledi.

Dr. Kaldir, hastaligin tedavi sürecinde ise önce beslenme aliskanliginin düzenlenmesi gerektigini belirterek, konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Dispepsi rahatsizliginin sindirim rahatsizliklari içinde yer aldigini belirten Uzm. Dr. Mesut Kaldir;

“Dispepsi halk arasinda hazimsizlik olarak bilinmektedir. Dispepsi, sindirim bozuklugu anlamina gelmektedir, dolayisiyla sindirim sistemi rahatsizliklari içerisinde yer almaktadir. Sindirim sistemi, agizdan anüse kadar bir bütündür. Üst gastrointestinal sistem dedigimiz agiz, yemek borusu, mide, çogunlukla da bagirsagin bir bölümünü, özellikle de on iki parmak bagirsagini ilgilendiren bir rahatsizliktir" dedi.



Dispepsi rahatsizliginin belirtileri

Dispepsi rahatsizliginin belirtilerinden bahseden Dr. Mesut Kaldir; “Bireylerde temelde karin agrisi, siskinlik, bulanti, kusma, yanma hissi gibi sikâyetler olusmaktadir. En çok mideyi ilgilendiren rahatsizliklar, dispeptik sikâyetlerin ortaya çikmasina neden olmaktadir. Bunlarin altinda yatan sebep ise çogunlukla gastrittir. Daha ileriki vakalarda da ülsere neden olabilmektedir. Beslenme aliskanliklarinin bozuklugundan kaynakli bu tür durumlar ortaya çikabilmektedir. Günümüzde beslenme aliskanliginin kötü oldugunu dile getiriyoruz, endüstriyel yasam buna sebep olusturdugu için hizli yeme, fast food türü beslenme sekli, asitli içecek tüketme ya da yogun yag içerikli hazmi zor gidalarin alimi dispeptik sikâyetlerin artmasina neden olmaktadir. Bu reflüden gastrite, gastritten ülsere kadar gidebiliyor. Mukoza ile ilgili yani yapiyla ilgili bozukluk varmis gibi düsünülse de sistem aslinda fonksiyonel bir bozuklugu gösteriyor. Yerinde ve zamaninda alinan gidalarin sindiriminde zorluk olusuyor veya da salgi sisteminde yetersizlik sonucunda dispeptik sikâyetler bir araya gelebiliyor. Bazi hastalarda kronik rahatsizliklarin var olmasi, ikincil sebeplerle dispeptik sikâyetlerin ortaya çikmasina da neden olmaktadir. Kalp hastaliginin ve seker hastaliginin olmasi, sürekli kullanmak zorunda kaldigi ilaçlar, özellikle bazi antibiyotik ve agri kesici kullanimi gibi disaridan etkenler de dispeptik sikâyetlerin ortaya çikmasina neden oluyor.” diye konustu.



Dispepsi rahatsizliginin tani ve tedavi yöntemleri

Dr. Kaldir, hastaligin tani ve tedavisiyle ilgili olarak su bilgileri paylasti;

"Tedavide en önemli paten, en sik neden diye söyledigimiz beslenme bozukluklaridir. Hastanin önce saglikli bir sekilde diyetini planliyoruz. Böylece beslenme aliskanligini planlayacagiz. Rahatsizligin temelinde yatan sebebe göre uygun tedaviyi de ilaç tedavisi ile düzenleyecegiz. Rahatsizligin sebebini ögrenebilmek için gerekli tahlil ve tetkikleri yapiyoruz. Dispepsi sikâyetleri kisa sürede geçen bir rahatsizlik olmadigindan uzun süreli tedaviyi de gerektirebilmektedir.”
Kaynak: İHA