Tarimsal Üretimde Tahmin Ve Erken Uyari Sistemleri Tanitildi

Tepebasi Belediyesi’nin Eskisehir’de ilk defa uygulanan Tarimsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyari Sistemleri Projesi, Gündüzler Mahallesi’nde üreticilere tanitildi.

Tarimsal Üretimde Tahmin Ve Erken Uyari Sistemleri Tanitildi


Tepebasi Belediyesi, BEBKA 2022 Yili Kirsal Kalkinma Mali Destek Programi’ndan destek alarak hayata geçirdigi Tarimsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyari Sistemleri Projesi’yle örnek çalismalara imza atmaya devam ediyor. Tarimsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyari Sistemleri Projesi, kentte faaliyet gösteren üreticilere tanitiliyor. Gündüzler Mahallesi’nde gerçeklestirilen sunumda, hayata geçirilen projeyle ilgili detayli bilgiler verildi ve üreticiye saglayacagi faydalardan bahsedildi. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dogancan Kahya, Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nden Yavuz Fatih Fidan Temiz ve Tepebasi Belediyesi Kirsal Hizmetler Müdürlügü yetkililerinin yatigi bilgilendirmede, toplantiya üreticilerin yani sira Gündüzler Mahalle Muhtari Selim Kurnaz da katildi.



Tüm Tepebasi kirsalina hizmet verecek

Tepebasi Belediyesi yetkilileri, ileri teknolojinin kullanildigi ve Türkiye’ye örnek olan Akilli Sehir projesinin yaninda tarimda da kullanilan teknoloji ile hem üretici hem de tüketiciye önemli katkilar sunulduguna dikkat çekiyor. Eskisehir’de ilk defa uygulanan proje çerçevesinde; Tepebasi’nda tarimsal faaliyet gösterilen 477 bin 769 dekar alani kapsayacak sekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayri iklimsel özelliklere sahip Beyazaltin, Cumhuriyet, Kavacik, Yusuflar ve Takmak mahallelerinde kurulan Tarimsal Tahmin ve Erken Uyari Istasyonlari, tüm Tepebasi kirsalina hizmet verecek.

Tahmin ve Erken Uyari Sistemi

Tahmin ve Erken Uyari Sistemi; havanin ve topragin sicaklik, yagis, rüzgar, nem, güneslenme degerlerini belirleyerek bu degerlerin anlik ve uzun süreli kayit altina alir. Elde edilen degerleri, bitkisel üretim için yorumlar ve üreticiye sunarak gerekli önlemlerin alinmasini saglar. Bu sistem sayesinde üretici; ürününün kalitesini yükseltirken, maliyetlerini de kontrol altinda tutabiliyor. Gübre, ilaç, sulama ve benzeri giderlerden tasarruf saglayan üretici, hastaliklari zarara ugramadan tahminleyip önlemini alabiliyor. Ayrica sistem sayesinde, ekim yapilan alanlardaki iç ve dis iklim degerleri ile ani degisimler de anlik olarak takip edebiliyor.

Üreticiler de hayata geçirilen projeden duyduklari memnuniyeti belirterek emegi geçenlere tesekkür etti. Program sonunda üreticilere katilim belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA