Seyyar Tezgahtan Patronluga Uzanan Basari Hikayesi

Malatya’da yasayan 50 yasindaki Serif Aydinlik, seyyar araba ile kurum üzüm satisi yaparken Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’ndan aldigi hibe destegi ile kendi isletmesini kurdu. Aydinlik, simdilerde 50 kisiye istihdam sagliyor.

Seyyar Tezgahtan Patronluga Uzanan Basari Hikayesi
Yesilyurt ilçesi Gözene Mahallesi’nde yasayan 50 yasindaki Serif Aydinlik yaklasik bes yil seyyar tezgah üzerinde kurum üzüm satisi yaptiktan sonra 2015 yilinda arkadaslarinin tavsiyesi üzerine Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’na (TKDK) basvurarak kendi isini kurmak için ilk adimi atti.

2016 yilinda basvurusu kabul gören Aydinlik, kurumdan aldigi hibe destegi ile yaklasik 2 bin metre kare alan üzerine kurdugu kayisi çekirdegi isletme tesisinde kuru kayisi, kayisi çekirdegi ile kuru üzüm gibi ürenler üzerine çalismalara baslayarak kendi isinin patronu oldu.

“10 yil önce seyyar araba ile basladim”

Yasadiklari bölgenin üretilen üzüm ile öne çikan bir bölge oldugunu kaydederek sektöre üzüm ticareti yaparak basladigini ifade eden Aydinlik, “Köyümüzde üzüm meshurdu biz de ise üzüm alim satimi ile basladik. Zamanla Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun (TKDK) destek sagladigini duyduk ve 2015 yilinda TKDK’ya basvurduk. 2016 yilinda dosyamiz onaylandi. Tesisin yapimina basladik ve 2018 yilinda faaliyete geçtik. Çekirdek, kayisi, üzüm aliyoruz isliyoruz ve satisini yapiyoruz. Hem bölge halkina hem de bölge ekonomisine katki sagliyoruz. Isimiz mevsimlik oldugu için sezona göre yaklasik 50 isçiyi istihdam ederken 6 kisi ise sürekli olarak çalisiyor. Üzümü, kayisiyi, çekirdegi aliyoruz tesisimizde isliyoruz satisa hazir hale getiriyoruz iç piyasaya sunuyoruz. Üzüm ve kayisi satisina seyyar araçla basladim. Köyden toptan aldigim üzümleri el arabasiyla satiyorduk. Daha sonra araba aldik öyle dagitima basladik. TKDK’dan aldigimiz destekle isleri ilerletip daha iyi duruma geldik“ dedi.

“Hedefimiz ürünlerimizi yurtdisi ihracati”

Yaklasik 2 bin metre bir alan üzerinde faaliyet gösterdiklerini aktaran Aydinlik, ”Üzüm ve kayisi mevsimlik, kayisiyi agustos ve ekim ayi arasinda vatandaslardan topluyoruz depoluyoruz ve yaklasik üç ay onun islemesini yapiyoruz. Kuru üzüm ise eylül ve ekim ayinda sezonu basliyor o aylarda da üzüme yöneliyoruz. Üzümü toplayip isliyoruz. Diger aylarda ise kuru kayisi üzerine çalisiyoruz. Hedefimiz, büyümek suan iç piyasaya satis yapiyoruz. Islerimiz yolunda giderse hedefimiz ürünlerimizi ihraç etmek“ ifadelerini kullandi.

“Kuru meyveye talep çok satislarimiz iyi”

Serif Aydinlik ile 10 yildir birlikte çalistiklarini ifade eden Ali Riza Palanci ise “Isimize ilk üzüm satimi ile basladik. Daha sonra da Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’na (TKDK) basvurarak hibe aldik ve isimizi büyüttük. Tesisimizde kuru üzüm, kayisi ve çekirdek isleniyor ve satisi yapiliyor. Ürünlerimizi toptan olarak satiyoruz. Yillik bazda 100 ton kuru üzüm isleyerek kilogramini 60 TL den, 250 ton çekirdek isleyerek kilogramini 100 TL den satisa sunuyor bunlara ilaveten de 100 ton civarinda kuru kayisi satisi yapiyoruz. Kuru meyveye talep çok satislarimiz iyi” diye konustu.

Kaynak: İHA