Iran'da Dogal Gaz Sikintisi Nedeniyle Devlet Daireleri Ve Üniversiteler Tatil Edildi

Iran’da yasanan dogal gaz arzindaki sikinti nedeniyle bazi eyaletlerde devlet daireleri ve tüm egitim kurumlari tatil edilirken, yaklasik 90 bin konuta ise dogal gaz saglanamiyor.

Iran’da son yillarin en sert kis mevsimi yasaniyor. Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi baskent Tahran’da Ulusal Gaz Sirketi’ne gerçeklestirdigi ziyaret sonrasi yaptigi açiklamada, dogal gaz kullanimini azaltmak için devlet dairelerini tatil etmenin çözüm olmadigini ancak evlerde gaz kesintisine gidilmemesi için bu yönde karar alindigi söyledi.

Ülke genelinde gaz kesintilerinin yasanmadigini kaydeden Reisi, "Petrol Bakanligimiz dogal gaz ve petrol rezervlerini artirmak için gerekeni yapmali. Bazi bölgelerde maalesef gaz kesintileri yasandi. Devlet daireleri ve kurumlarini tatil etmek çözüm degil. Ancak bugün önceligimiz evlerde gaz kesintisine gidilmemesi" ifadelerini kullandi.

En az 90 bin konuta dogal gaz saglanamiyor

Iran basininda yer alan haberde, on binlerce Iranlinin evlerini isitmak için gerekli dogal gazdan mahrum kaldigi aktarildi. Özellikle ülkenin kuzeydogusunda yer alan Horasan eyaletinde dogal gaz arzinda yasanan sikinti nedeniyle dün geceden beri en az 90 bin konuta gaz dagitiminin kesildigi belirtildi. Iran devlet televizyonuna konusan Razavi Horasan Valisi Yakup Ali Nazari, eyalette etkili olan asiri soguk hava nedeniyle dogal gaz akisinda kesintilere gidildigini ve enerji tasarrufu için bölge halkindan daha duyarli olmalari gerektigi uyarisinda bulunduklarini söyledi.



Devlet daireleri tatil ilan edildi

Iran’in 7 eyaletinde dogal gaz kullanimini azaltmak ve enerji tasarrufu için bazi devlet daireleri tatil edilirken, bazi eyaletlerde ise egitime uzaktan devam edilmesi karari alindi. Baskent Tahran’da devlet daireleri ve üniversiteler, Iran’da hafta basi kabul edilen Cumartesi ve Pazar günleri tatil edilirken, enerji tasarrufu için dogal gaz kisitlamasinin devam edecegi uyarisi yapildi. Tahran Valiligi ise, zorunlu hizmet sektöründe olan kamu çalisanlarindan gaz akisi kesildigi için is yerlerine kalin elbiseler giyerek gelmelerini istedi.

Hamedan eyaletinde ise yarin dogal gaz kullanimini azaltmak için devlet daireleri ve üniversiteler tatil edildi. Gülistan ve Gilan eyaletinde egitime uzaktan devam edilmesi ve devlet dairelerinde çalisan sayisinin yariya düsürülmesi karari alindi. Soguk hava dalgasinin etkili oldugu ve bazi evlere dogal gaz akisinin kesildigi Güney ve Kuzey Horasan ile Gazvin eyaletlerinde ise egitime Persembe gününe kadar ara verildi.

Diger yandan eyalette bulunan birçok sikistirilmis dogal gaz (CNG) yakit istasyonuna gaz akisinin kesildigi belirtildi. Ayrica basinda yer alan haberde, egitime uzaktan devam edebilmek için kullanilan "SAD" adli egitim programinin ülkede yasanan internet kesintisi nedeniyle çalismadigi ve ögrencilerin derslere çevrimiçi olarak da katilamadiklari ifade edildi.

"Türkmenistan gazinin kesilmesi ülkede dogal gaz arzinda soruna neden oldu"

Baskent Tahran’da enerji tasarrufu kapsaminda alinan kisitlamalara iliskin bilgi veren Iran Petrol Bakani Cevat Uci ise, Tahran’da devlet daireleri ve üniversitelerin tatil edilmesi ile birlikte dogal gaz kullaniminin günlük 2.5 milyon metreküp azaldigini açikladi.

Uci, ülke genelinde 480 bin kilometrelik alanda gaz akisinin sürdügünü belirterek, ülkenin kuzeydogusunda bulunan eyaletlerde Türkmenistan’dan gelen gazin kesilmesi nedeniyle gaz arzinda sikinti yasadiklarini söyledi.

Uci, "Türkmenistan gazinin kesilmesi ülkede dogal gaz arzinda soruna neden oldu. Maalesef Güney Horasan eyaletindeki problemler nedeniyle gaz kesintilerine gidildi. Dogal gaz kullanimini azaltarak ülke genelinde yeniden gaz akisini sorunsuz bir sekilde saglamaya çalisiyoruz" dedi.

Uci, 18 Ekim’de yaptigi konusmada, ülkede kis aylarinda dogal gaz sikintisi yasanmamasi için 80 milyar dolarlik yerli ve yabanci yatirima ihtiyaç duyuldugunu ve ülkede bu kis, dogal gaz kitligiyla karsi karsiya kalinabilecegi konusunda uyarida bulunmustu.

Iran, dünya dogal gaz rezervinde 34 trilyon metreküple Rusya’dan sonra ikinci ülke konumunda bulunuyor. Ancak alt yapi yetersizlikleri nedeni ile Iran, dogal gazi çikarmak, iletmek ve isletmek konusunda aksakliklar yasiyor. Dünyanin kanitlanmis dogal gaz rezervlerinin yüzde 17’sini elinde bulunduran Iran, büyük gaz sahalarini gelistirecek yatirimlara ihtiyaç duyuyor.
Kaynak: İHA