Kalbi Delik Hasta, Ameliyatsiz Kapama Islemiyle Sagligina Kavustu

Düzce Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniginde gerçeklestirilen ameliyatta kalbinin delik oldugu tespit edilen hasta, ameliyatsiz kapama islemiyle sagligina kavusturuldu.

Kalbi Delik Hasta, Ameliyatsiz Kapama Islemiyle Sagligina Kavustu
Nefes darligi sikayeti ile basvuran ve yapilan ekokardiyografisinde kalpte delik görüntüsü (ASD) görülen hasta Düzce Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Klinigi’ne sevk edildi. Yapilan tetkiklerde hastada 1,4 cm ASD (kalpte delik) tespit edildi. Kardiyoloji Anabilim Dali ögretim üyeleri, tespit edilen deligin sag kalp basinçlarini ve boyutlarini artirdigini belirlemesi üzerine, kalpteki deligin kapatilmasi planlandi.

Islemden bir gün önce Kardiyoloji servisine yatirilan hastanin hazirliklarinin tamamlanmasiyla Femoral (kasik) damarindan katater yardimi ile girildi. ASD kapama, anjiografik yöntem kullanilarak tek seansta basari ile yerlestirildi. Anjiografik yöntem ile genel anestezi olmadan derin sedasyon yöntemi ile yapilan islem sayesinde hem hastanin yatis süresi kisalirken, cerrahi kesi izi olmadan islem tamamlandi. Islem sonrasinda Kardiyoloji Servisi’nde takip edilen hasta, sifa ile 2 gün sonrasinda taburcu edildi.

“Dogumsal kalp hastaliklari arasinda”

Kalp kulakçiklari arasinda delik olmasi durumu olarak tanimlanan Atriyal Septal Defekt (ASD) hakkinda bilgi veren Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Doç Dr. Osman Kayapinar, hastaligin toplumda en sik görülen konjenital (dogumsal) kalp hastaliklari arasinda yer aldigini ifade etti.

Kayapinar “Zamanla artmis kan akimi akciger basincinda yükselmeye yol açarak akcigerlerde ve sag kalpte geri dönüsü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Etiyolojisi net olmamakla beraber genetik ve çevresel kosullarin etkili olabilir. ASD’nin erken dönemlerde belirti vermemesi nedeni ile hastalar ilerleyen yaslarda da karsimiza çikabilmektedirler” dedi.

Atriyal Septal Defektlerle erken dönemlerde semptom gözlenmeyebildigine dikkat çeken Doç. Dr. Kayapinar, ilerleyen yaslarda nefes darligi, çarpinti, çabuk yorulma, bayilma ya da sebebi tam olarak açiklanamayan inme gibi sikayetlere sebep oldugunu dile getirdi.

“ASD’ler ameliyatli ya da ameliyatsiz olarak kapatilabilir”

Ekokardiyografi, trans özefagiyal ekokardiyografi, Kardiyak MR ya da Kateter ile hastaliga tani koyduklarini belirten Doç. Dr. Kayapinar, “Atriyal septal defektlerin birçogu 4 yasina kadar kendi kendine kapanabilir. 7-8 mm altindaki defektlerde tedavi gerektirmeyebilecegi gibi daha büyük atriyal septal defektlerin özellikle sag kalp basinçlarini ve akciger kan akimini artirdiysa vakit kaybetmeden mekanik olarak kapatilmasi gerekmektedir. ASD’ler ameliyatli ya da ameliyatsiz olarak kapatilabilir” ifadelerine yer verdi.

Ameliyatsiz yöntemin anjiyo benzeri bir prosedürle lokal anestezi ve hafif sedasyon ile gerçeklestirildigini dile getiren Doç. Dr. Kayapinar, “Hastanin bacak toplardamarindan kalbe ulasilarak semsiye benzeri bir cihazla defekt kapatilir. Islem sonrasinda hastanede bir gün takip edildikten sonra medikal tedavisi düzenlenerek taburcu edilir. Bu islemden sonra tekrar bir defekt olusma ihtimali çok düsüktür, nadiren cihaza bagli olumsuzluklar yasanabilmektedir. Diger bir seçenek ise Anjio ile deligin kapatilmasinin uygun olmadigi durumlarda (çok büyük delik olmasi, büyük damarlarin komsulugunda delik olmasi, birden fazla delik gibi) genel anestezi altinda ve ameliyathane kosullarinda ameliyat ile bu deligin dikilerek ya da yama konularak kapatilmasidir. Her iki yöntemde Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde basari ile gerçeklestirilmektedir” seklinde açiklamasini tamamladi.
Kaynak: İHA