Japonya Ve Kanada'dan Hint-Pasifik'te Is Birligini Artirma Karari

Japonya Basbakani Fumio Kishida ile Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun, özgür ve açik Hint-Pasifik bölgesini olusturmak için is birligini artirma konusunda anlastigi belirtildi.

Japonya Ve Kanada'dan Hint-Pasifik'te Is Birligini Artirma Karari
Japonya Basbakani Fumio Kishida; Fransa, Italya, Ingiltere, Kanada ve ABD ziyaretlerini kapsayan diplomasi turunun Kanada ayaginda ülkenin basbakani Justin Trudeau ile bir görüsme gerçeklestirdi. Kanada Basbakanlik Ofisi’nden yapilan yazili açiklamada, liderlerin Kanada ve Japonya’nin stratejik ortakliginin yani sira özgür, açik ve kapsayici bir Hint-Pasifik bölgesine olan ortak bagliliklarini bir kez daha teyit ettigi kaydedildi. Japonya ev sahipliginde gerçeklesecek G7 zirvesi ve yeni küresel zorluklar karsisinda kurallara dayali uluslararasi düzeni sürdürmek için G7 ülkelerinin koordinasyonunun önemini masaya yatiran taraflarin, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik haksiz ve yasa disi saldirganligina karsi koymak ve Ukrayna’nin egemenligini ve toprak bütünlügünü korumak üzere G7 üyeleri arasindaki yakin is birligini sürdürme konusunda mutabik kaldigi kaydedildi.

Çin görüsüldü

Kishida’nin görüsmede ülkesinin yeni ulusal güvenlik stratejisinin detaylarini mevkidasi Trudeau ile paylastigi ögrenilirken, iki liderin Çin’in bölgedeki faaliyetleriyle ilgili endiselerini belirttigi, özgür ve açik Hint-Pasifik bölgesini olusturmak için is birligini artirma konusunda anlastigi açiklandi. Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programindan duyduklari derin endiseleri de ifade eden taraflarin, Pyongyang’in tam, dogrulanmis ve geri döndürülemez sekilde nükleer silahlardan arindirilmasina yönelik desteklerini yineledigi belirtildi.

Diplomasi turu çerçevesinde Fransa, Italya ve Ingiltere’yi ziyaret ederek güvenlik basta olmak üzere ikili is birliklerini teyit eden Kishida’nin, son olarak ABD’de baskan Joe Biden ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA