Diyet Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Sosyal Medyaya Bakarak Yemek Yemeyin'

Tadina, kokusuna ve dokusuna odaklanarak, farkina vararak yenilen yemegin metabolizma için daha faydali olacagini belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Çisem Gündüz, “Yemek yerken ekrana, sosyal medyaya bakmamak, lokmalari hizli çignememek, her lokmadan sonra çatali mutlaka masaya birakmak gibi aliskanliklar edinerek yeme farkindaligi gelistirebilirsiniz” dedi.

Diyet Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Sosyal Medyaya Bakarak Yemek Yemeyin'
Acibadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Çisem Gündüz, son dönemlerde trend olan beslenme tarzi “mindful eating” ya da Türkçe ifadeyle “yeme farkindaligi” kavramina açiklik getirdi. Yapilan çalismalarin, acele yemek yemenin kilo kazanimina ve obeziteye neden olabilecegini gösterdigini aktaran Diyetisyen Gündüz birçok kisinin, televizyon izlerken ya da sosyal medyada vakit geçirirken yemek yedigini, ekran basinda yemek yerken de, kisilerin çok hizli ve porsiyon kontrolüne dikkat etmeden fazla miktarda gida tükettigine dikkat çekti.

“Porsiyonlari küçültüp, kilo kaybedebilirsiniz”

Gündüz, "Farkindalik, su anki düsünce ve duygu ve eylemlerin bilinçli sekilde yapilmasi olarak tanimlanabilir. Yeme farkindaligi ise yemek yeme eylemi süresince, ne yenildiginden çok neden ve nasil yedigimizle alakalidir. Yeme farkindaligi çevresel etmenlerden etkilenmeden, besin seçimlerinde yargilama olmadan, tüketilecek besinin tat, koku ve dokusuna odaklanmaktir. Yeme farkindaligi sayesinde bireyler daha yavas yemek yemeye baslayip, doygunluk sinyallerine karsi tepki vererek, yemek yemeyi sonlandirabilirler. Porsiyonlarini küçültebilir, yemek yemekten zevk alarak daha saglikli seçimler yapip, kilo verebilirler" diye konustu.



“Ekrana, sosyal medyaya bakarak yemek yemeyin”

Beslenme aliskanliklarinin bir günde degismeyeceginin altini çizen Diyetisyen Gündüz, "Yeme farkindaligini arttirabilmek için yemekler mutfakta ya da yemek masasinda tüketilmeli. Yemegin yendigi ortam düzenli ve temiz olmali. Her lokmayi çignerken tadi, kokusu ve dokusuna odaklanilmali. Her lokmadan sonra çatalinizi mutlaka masaya koyun. Her bir lokmanin kaç kez çignendigi tespit edilmeli, zaman içerisinde her lokmanin agizda 30 kez çignenmesi hedeflenmeli. Besinleri çok hizli çignemeyin, yediginiz yemegin keyfini çikarmaya odaklanin. Yemek yerken televizyon, bilgisayar ekrani ya da telefon açik olmamali. Sosyal medyadan uzak durulmalidir. Yemeklerin ortalama kaç dakikada tüketildigi tespit edilmeli, yemek yemek için kendinize en az 20 dakika vakit ayirmalisiniz. Yemek sonrasinda tatli yeme aliskanliginiz varsa, o an aç olup olmadiginizi kendinize sorun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA