Cumhurbaskani Erdogan'dan Yunanistan'a Sert Uyarilar

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ne o askeri yiginaklar, ne o siyasi ve ekonomik destekler Yunanistan’i bizim seviyemize çikarmaya yetmez. Bu yanlis adimlar Yunanistan’i her anlamda bataga sürüklemeye kafi gelir. Netice itibari ile her alanda yakindan takip etmeyi sürdürdügümüz Yunanistan’a karsi gerektiginde ülkemizin hak ve menfaatlerini elimizdeki tüm imkanlari kullanarak savunmaktan geri kalmayiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Yunanistan'a Sert Uyarilar
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan Millete Seslenis Konusmasini gerçeklestirdi. Son kabine toplantisindan bu yana geçen 3 haftalik süreçte çalismalarina araliksiz devam ettigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, bu süre içinde gerçeklestirdigi programlara yönelik bilgiler verdi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesinin ilk temelinin 25 Ekim’de atilacagini açiklayan Cumhurbaskani Erdogan, "Geçtigimiz 20 yilda 1 milyon 170 bin konutu insa etmis bir hükümet olarak bu projeyi söz verdigimiz sekilde hayata geçirmekte kararliyiz. Milletimiz sosyal konut kampanyamiza çok büyük teveccüh göstermistir. Özel kontenjanlar ayirdigimiz ’Ilk evim Ilk isyerim’ kampanyasinin hayirli olmasini diliyorum. Hükümetimizle eser ve hizmette yarisamayanlarin yalan, yanlis ve iftira üzerine kurduklari hezeyanlariyla ilk günden itibaren kampanyamizi karalamaya çalismalarini üzüntü ile takip ediyoruz. Biz 20 yilda eser ve hizmette yarisacagimiz bir muhalefet özlemi çektik. Görünüse göre uzunca bir süre ayni arayisi sürdürecegiz" dedi.



Ögrencilerin yurt taleplerini karsilayacak yeni adimlari devreye aldiklarini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, yurt kapasitesinin 850 bin yataga çikarildigini kaydetti.

Hiçbir gencin barinma sorunu yüzünden egitimden mahrum kalmamasinin gayreti içinde olduklarini ifade etti.

Erdogan, yurtlara yerlestirme seviyesinin yüzde 90 seviyelerine çiktigini söyledi.

Artan kapasite sayesinde ilk yerlestirmede yüzde 80’lik talep karsilamanin yakalandigini hatirlatan Erdogan, "Barinma sorununu siyasi istismar haline getirmeye çalisanlarin dünyadan da Türkiye’den de haberleri olmadigi açiktir. Kredi ve burs uygulamasinda Türkiye dünyanin en ileri sosyal devlet uygulamasina sahip ülkesidir" açiklamasinda bulundu.

"Yüksekögrenim yurtlarimizda kalan ögrencilerimize vermis oldugumuz beslenme yardimini günlük 25 TL’den 60 TL’ye çikartiyoruz"

Kredi ödemelerinin sadece ana para üzerinden yapilabilmesine geçmisteki borçlarin silinmesine yönelik düzenlemenin ekim ayinda meclis gündemine gelecegini söyleyen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Üniversite ögrencilerimize bir müjde vermek istiyorum; Ek yerlestirmelerin devam ettigi ve fiyatlarini degistirmedigimiz yüksekögrenim yurtlarimizda kalan ögrencilerimize vermis oldugumuz beslenme yardimini günlük 25 TL’den 60 TL’ye çikartiyoruz. Böylece, beslenme yardimini iki buçuk katlik bir artisla aylik bin 800 liraya yükseltiyoruz."

Geçtigimiz hafta sonu Sakarya’da gerçeklestirdigi programla ilgili konusan Cumhurbaskani Erdogan, "Özellikle gençlerimizle gerçeklestirdigimiz bulusmada onlarin haklarina, özgürlüklerine, geleceklerine sahip çikma iradelerini 2023’te sandikta gösterme konusundaki kararliliklarini görmekten memnuniyet duydum. Birileri sabah aksam evlatlarimiza sadece umutsuzluk asilarken biz, gençlerimize güvenmeye onlari her alanda desteklemeye devam ediyoruz" diye konustu.



"Her iki tarafla diyalogumuzu sürdürerek tahil sevkiyatindan esir takasina kadar pek çok diplomatik basariya imza attik"

Dünyanin, ekonomik krizden savaslara kadar pek çok sinamayla karsi karsiya olduguna vurgu yapan Cumhurbaskani Erdogan, "Küresel krizleri önceden görüp gereken tedbirleri alma, mekanizmalari olusturma, dayanikliligimizi tahkim konusunda artik herkesin takdir ettigi birikime ve dirayete sahibiz. 8- 9 yildir kesintisiz yasadigimiz saldirilar, oyunlar, önümüze kurulan tuzaklar bizi böyle bir erken uyari sistemi olusturmaya ve etkin sekilde çalismaya mecbur birakmistir. Salginla baslayip Ukrayna- Rusya savasi ile süren küresel krizler döneminde, gelismis ülkeler bile ne yapacaklarini bilemez sekilde savrulurken biz hedeflerimize dogru yürümeyi sürdürebildik. Asla panige ve korkuya kapilmadan son asrin en büyük salgin kriziyle mücadelede kendi özgün programimizi uyguladik. Her iki tarafla diyalogumuzu sürdürerek tahil sevkiyatindan esir takasina kadar pek çok diplomatik basariya imza attik" açiklamasinda bulundu.

"Hükümet olarak iç siyasette oldugu gibi dis politikada da dayatmalari kabul etmiyoruz"

Su an 5 milyon tonun üzerinde tahil ihracatinin gerçeklestirildigini açiklayan Erdogan, "Ülkemizi israrla bölgesel ve küresel karar alma mekanizmalari disinda birakmaya çalisanlara ragmen her sürecin itibarli, güvenilir, diyaloglari kolaylastirici ve sorunlara çözüm gelistirici basat aktörü olduk. Ülkemizi kendi çikarlarinin bekçisi olarak görenler, yeni durumdan rahatsiz olsalar da biz süreci Türkiye merkezli olarak yürütüyoruz. Hükümet olarak iç siyasette oldugu gibi dis politikada dayatmalari kabul etmiyoruz. Türkiye’nin kazanimlarini daha ileri tasimak için stratejik konumuza uygun sekilde iliskilerimizi gelistiriyoruz. Ne Bati için Dogu’ya sirtimizi dönüyor ne de kuzey ülkeleri ile baglarimizi güçlendirirken Orta Dogu ve Afrika’yi ihmal ediyoruz. Bir ayagimizi ülkemize sabitlerken digeri ile de bölgemizden baslayarak tüm dünyayi kusatiyoruz. Kadim baglarimiz olan Balkanlarin güvenli ve huzurunu kendi ülkemizden ayri görmüyoruz. Kritik bir dönemde Bosna Hersek , Sirbistan ve Hirvatistan’a yapitimiz ziyaretler hem iliskilerimizin ilerletilmesi hem istikrar ortaminin korunmasi açisindan faydali sonuçlar dogurmustur" dedi.



"Rusya-Ukrayna krizi basta olmak üzere uluslararasi baris ve güvenligi ilgilendiren meseleler hakkindaki görüsmelerimizi tüm dünyaya anlattim"

Özbekistan ve Amerika ziyaretleriyle ilgili degerlendirmede bulunan Erdogan, ziyaretlerin Türkiye’nin genisleyen dis politika vizyonunu ortaya koydugunu kaydetti.

Özbekistan Cumhurbaskani’nin daveti üzerine katildi zirvede verimli görüsmeler gerçeklestirdigini bildiren Erdogan, "BM’ye yönelik, Covid salgini sebebi ile 2 yil sonra ilk kez yüz yüze yapilan genel kurul görüsmeleri bizim açimizdan son derece yogun, verimli ve bereketliydi. Amerika’daki vatandaslarimizdan Türk sivil toplum kurulus temsilcilerine ve farkli kesimden insanlarimizla bir araya gelerek hasret giderdik. Ülke siyasetinin önde gelene isimleriyle kapsamli ziyaretler gerçeklestirdik. BM bünyesindeki egitimin dönüstürülmesi zirvesinde Türkiye’de son 20 senede egitim ögretimde yasanan gelismeleri ve gelecek vizyonumuzu liderlerle paylastik. Genel kurula görüsmelerin ilk gününde hitap ettim. Buradaki konusmamizda Rusya- Ukrayna krizi basta olmak üzere uluslararasi baris ve güvenligi ilgilendiren meseleler hakkindaki görüsmelerimizi tüm dünyaya anlattim. Göç krizinden tahil sevkiyatina kadar pek çok örnekle Türkiye’nin bölgesinde ve ve dünyada oynadigi arabulucu rolüne dikkat çektik. Terörle mücadeleden Dogu Akdeniz ve Ege’deki gelismelere, ekonomik dengesizlikten, BM yönetim yapisina uzanan çok genis bir yelpazede ülkemizin yaklasimlarini açik yüreklilikle dile getirdik. Yaptigimiz toplantilar ve ikili temaslarda özellikle Rusya ile Ukrayna arasinda barisi tesis etmeye yönelik gayretlerimizin takdirle karsilandigini müsahede ettik" ifadelerini kullandi.

"Hedefimiz iki lideri en kisa sürede bir araya getirerek daha fazla can kaybi ve yikim olmadan bu savasi sonlandirmaktir"

Ziyaret vesilesi ile ikili görüsmeler de gerçeklestiklerini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, bir çok liderle bir araya geldigini animsatarak, "Muhataplarimizin hemen hepsi ülkemizle isbirligini güçlendirmeye hazir olduklarini söyledi.

Tahil koridorunun açilmasiyla yakalanan diplomatik basarinin esir takasiyla devam ettirilmesi ülkemiz adina gurur verici bir gelisme olmustur. Türkiye’nin bu konuda gösterdigi gayret ve üstlendigi sorumluluklar isin zorlugunu bilenlerin gerçekten takdirle karsiladigi seviyededir. Çabalarimiza verdikleri destek için Rusya Devlet Baskani Putin ve Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy’e buradan bir kez daha tesekkür ediyorum. Hedefimiz iki lideri en kisa sürede bir araya getirerek daha fazla can kaybi ve yikim olmadan bu savasi sonlandirmaktir" dedi.



"Yunanistan’in her tarafi buram buram tahrik ve provokasyon kokan politikalarini ibretle takip ediyoruz"

"Biz dünyada savaslari, gerilimleri, krizleri sonlandirmak için samimi gayret sarf ederken komsumuz Yunanistan’in her tarafi buram buram tahrik ve provokasyon kokan politikalarini ibretle takip ediyoruz" diyen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Yunanistan bizim ne siyasi, ne askeri ne ekonomik olarak muhatabimiz da dengimiz de degildir, olamaz. Yunan siyasetçileri kiskirtarak üzerimize salanlarin asil niyetlerinin, ülkemizin vaktini, enerjini, dikkatini dagitarak büyük ve güçlü Türkiye’nin insasi programimizi engellemek oldugunu biliyoruz. Bu hem Yunan siyasetçiler, hem Yunan halki, hem de onlari kukla gibi kullananlar bakimindan tehlikeli bir oyundur. Geçtigimiz agustos ayinda 100. yildönümünü kutladigimiz zaferlerinin Yunan halkina ve yöneticilerine ödettigi bedelleri hatirlatmakta fayda görüyorum. Kisir siyasi hesaplari ugruna ülkesini siyasi, askeri ve ekonomik olarak isgale ugratan Yunan yöneticiler bunun hesabini er geç en basta kendi halkina vermek mecburiyetine vermek mecburiyetinde kalacaktir. Türk askerinin süngüsünün önünden kaçtigi günleri unutturmaya çalisip bebekleri, çocuklari, kadinlari ve yaslilari hunharca öldürdügü katliamlari zafer günü olarak kutlayanlar henüz tarih önünde bunlarin hesabini vermediler. Ayni zihniyetin bugün Akdeniz’de Ege’de botlarini batirarak, her seylerini soyup disari atarak ölüme terk ettigi, katlettigi çocuklarin ve tüm masumlarin hesabi da elbet bir gün sorulacaktir. Birilerinin etekleri altina saklanarak özgürlük de olmaz, kalkinma da olmaz, onurlu durus da sergilenemez. Yunanistan’in dört bir yanina yapilan isgal görünümlü yabanci askeri yiginaklar bizi degil asil yunan halkini rahatsiz etmelidir. Yunanistan’in gelecek çeyrek asrini ipotek altina alan, bedeli mutlaka ödetilecek ekonomik ve siyasi angajmanlar bizi degil asil Yunan halkini tehdit etmektedir. Türkiye olarak biz bu filmi geçmiste seyrettik, çözdük o defteri kapattik. Kendimize yeni bir yol çizdik. Yunanistan’in simdi göz göre göre benzer bir felakete sürüklenmesinden bir komsu sifatiyla samimiyetle üzüntü duyuyoruz."

"Ne o askeri yiginaklar, ne o siyasi ve ekonomik destekler Yunanistan’i bizim seviyemize çikarmaya yetmez"

Türkiye’nin hak ve menfaatlerini korumak için elindeki imkanlari kullanmaktan geri kalmayacagini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Ne o askeri yiginaklar, ne o siyasi ve ekonomik destekler Yunanistan’i bizim seviyemize çikarmaya yetmez. Bu yanlis adimlar Yunanistan’i her anlamda bataga sürüklemeye kafi gelir. Netice itibari ile her alanda yakindan takip etmeyi sürdürdügümüz Yunanistan’a karsi gerektiginde ülkemizin hak ve menfaatlerini elimizdeki tüm imkanlari kullanarak savunmaktan geri kalmayiz. Her alanda yakindan takip etmeyi sürdürdügümüz Yunanistan’a karsi gerektiginde ülkemizin hak ve menfaatlerini elimizdeki tüm imkanlari kullanarak savunmaktan geri kalmayiz, bu da iyi biline. Bunu yaparken kendi siyasi ve ekonomik hedeflerimizden, kendi kalkinma programlarimizdan zerre kadar taviz vermeyecegimizi de açikça belirtiyoruz" seklinde konustu.



"Londra’dan Çin’e kadar kesintisiz demiryoluyla gidilebiliyorsa ülkemizde insa ettigimiz demiryollari, köprüler, tüneller sayesindedir"

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulasmasinda 2053 vizyonunun güçlü bir sekilde olusturmasinda ulastirma altyapisinin büyük bir payi oldugunu söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bugün uyguladigimiz yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyümeyi esas alan ekonomik programin üzerinde yükselttigimiz cari fazla yoluyla büyümeyi esas alan ekonomik programin üzerinde yükselttigimiz altyapilardan biri de ulastirmadir. Kara, hava, demir ve denizyollarindaki ulastirma yatirimlarimizda sadece kendi insanlarimizin hayatlarini kolaylastirmakla kalmayip bu projelerle bölgemizin tamaminin hizli, konforlu, ekonomik bir sekilde bulusmasini sagliyoruz. Londra’dan Çin’e kadar kesintisiz demiryoluyla gidilebiliyorsa ülkemizde insa ettigimiz demiryollari, köprüler, tüneller sayesindedir. Karadeniz kiyilarimizdan Asya ve Afrika derinliklerine kadar olusturdugumuz lojistik hatlarimiz sayesinde dünya tahil krizi basta olmak üzere pek çok sorunun üstesinden gelebiliyor. Istanbul havalimanindan neredeyse her dakika havalanan uçaklar sayesinde 3- 4 saatlik bir uçusla dünya nüfusunun yarisina erisebiliyor. Pek çok sorunu çözmek için çalisirken bir de muhalefetin takoz koyma çabalariyla ugrasmak zorunda kaldik. Bla istisna yaptigimiz her projeyi engellemek için karalama kampanyalarini, söylenen yalanlari, atilan iftiralari unutmadik. Hamdolsun geldigimiz noktada milletimize söz verdigimiz her projeyi yaptik. Çogunu tamamlayip hizmete açtik. Bir çogunun insasini hizla sürdürüyoruz."

"Feribotla 1 saati, yogun vakitlerde araçla 1 buçuk saati bulan Izmit Körfez geçisini Osmangazi Köprüsü ile 5 dakikaya indirdik"

Türkiye’nin altyapi alaninda çok önemli projeler hayata geçirdigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Bunlardan biri de Izmir Körfez geçisini de içeren Istanbul, Izmir Otoyoludur. Feribotla 1 saati, yogun vakitlerde araçla 1 buçuk saati bulan Izmit Körfez geçisini Osmangazi Köprüsü ile 5 dakikaya indirdik. Istanbul’dan Izmir’e de otoyoldan 7 buçuk saate gidilirken simdi 3 buçuk saatte gidilebiliyor. Bu ayin ilk 22 gününde Osmangazi Köprüsü’nü günde ortalama Bay Kemal burayi iyi dinle 51 bin araç kullandi. Köprünün ve otoyolun araç garantisi orani yüzde 116’ya yani garanti rakaminin çok üstüne çikmis durumdayiz. Çanakkale Köprüsü ile iki kita arasindaki geçiste yasanan feribot çilesine son vererek 6 dakikada ulasim sagliyoruz" dedi.



"Adini niye Yavuz Sultan Selim Köprüsü koydunuz diyorlar. Biz tarihimizle iftihar ediyoruz"

"Iste modern olmak bu, medeni olmak bu Bay Kemal, öyle ana muhalefetim demekle bir yere varamazsin" diyerek sözlerini sürdüren Erdogan, "Bu ayin ilk 22 gününde Çanakkale Köprüsü’nün günlük araç ortalamasi 8 binin üzerine çikti. Geçmisteki tecrübelerimiz bize milletimiz bu hizmetin konforuna alistikça araç geçis sayisinin her geçen gün aratacagina isaret ediyor. Giderdik, 24 saat beklerdik. Yavuz Sultan Selim Köprüsü bogaz araç geçis trafigine Kuzey Marmara Otoyolu da Istanbul trafigine çok büyük rahatlama getirdi. Bu köprüde günlük araç geçisi 113 binin üzerine geçti. Hani ne diyorlardi. Ne gerek var. Bunlara ne gerek var. Iste bunlar geçmisin CHP’si. Adini niye Yavuz Sultan Selim Köprüsü koydunuz diyorlar. Biz tarihimizle iftihar ediyoruz. Tarihimizle gurur duyuyoruz. Onlar tarih yazdilar, ondan sonra gelen büyüklerimiz Kanuni’si, Fatih Sultan Mehmed’i hepsi tarih yazdilar. Sultan Abdülhamit Han 33 sene gram yer kaybetmeden Osmanli’yi yönetti. Gel gör ki simdi utanmadan, sikilmadan tarihçiyim diyenler maalesef secaat arz ederken sirkatin söylüyorlar. Benzer bir tablo havalimanlarimiz için de söz konusu. Artik ülkemizin dünyadaki en prestijli markalarindan biri haline gelen Istanbul Havalimani bu ayin ilk 22 günü toplam 30 970 uçusla seyahat eden 5 milyondan fazla yolcuyu agirladi. Mesele bu. Esek ölür kalir semeri, insan ölür kalir eseri. Biz bu eserlerle övünecegiz. Sen ne yaptin, ne onu söyle. Öyle Istanbul’da gidip bir çesmenin muslugunu çevirmekle açilis olmaz.

Bak bu kadar büyüksehir belediyeleri kazandiniz. Bu büyüksehir belediyeleriniz ne yapti ya. Bir yol yapmaktan acizsiniz. Yapamazsiniz. Çünkü; medeni olmak baska bir seydir. Gayri medeni olmak bambaska bir seydir. Yol medeniyettir, su medeniyettir diyoruz ama siz gelirken suyu çok ucuzlatacaginizi söylemistiniz ama simdi suya zam üstüne zam yapiyorsunuz. Ne oldu? Ben vatandaslarima bunu anlatmak istiyorum. Iste Istanbul’un belediye baskani oldugum zaman sizler suyun ne anlama geldigini gayet iyi biliyordunuz. Biz bütün bu isleri hallettik. Suyu gayet ucuz fiyata biz Istanbul halkina verdik. 94’te. Bizden önce yine CHP vardi ama onlarla maalesef suyu bulmak hak getire" açiklamasinda bulundu.

"Su anda Sabiha Gökçen’den ayni dönemde 13 bin 200 uçus 2, 2 milyon yolcuyla o da bu kervana katildi"

Türkiye’nin su anda dünya ile yaristigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Sabiha Gökçen, Bay Kemal televizyon televizyon dolasiyordu. Sabiha Gökçen için ‘ne gerek var, ihtiyacimiz yok’ diyordu. Su anda Sabiha Gökçen’den ayni dönemde 13 bin 200 uçus 2, 2 milyon yolcuyla o da bu kervana katildi.

Anlamaz bunlar, sevgili vatandaslarima sesleniyorum. Biz simdi ikinci pistimizi de yapiyoruz. Mayis’ta 2. pistimiz bitiyor. Yeni terminal binasini da yapacagiz. Malezyalilar birakin biz yapacagiz diyorlar daha önce geri çekiliyordu. Burasinin masallahi var. Pist piril piril, insallah mayista bitiyor. Terminalin yapimi ile alakali çalismalarin kararini verecegiz. Malezyalilar ile ortak mi yapariz salt onlara mi birakiriz. Bütün bunlar hesap kitap isidir. Bay Kemal bu islerden anlamazsin. Dünya havaciligi çok ciddi sorunlarla bogusurken bizim havalimanlarimiz rekordan rekora kosuyor. Kazdagi artik yanginlarla anilmasin istiyoruz. Buralardan araçlar, bu tünellerden rahatlikla geçsin. Diyarbakir’da Güneybati çevreyolunu tamamladik. Malatya Hekimhan Yolunu, hizmete almaya hazirlaniyoruz. Anlamaz bilmez bu isleri. Bol bol yalan söyler. Dürüstlük yok, üretim yok" dedi.



"Günlük 1,2 milyon yolcu kapasiteli Pendik-Sabiha Gökçen metro hattinin insasini nihayete erdirdik"

Istanbul’da Kadiköy-Pendik metro hattinin devami niteligindeki 7,4 kilometre uzunluga sahip günlük 1,2 milyon yolcu kapasiteli Pendik-Sabiha Gökçen metro hattinin insasini nihayete erdirdiklerini belirten Erdogan, "Bu projeleri Ekim ayi içinde hizmete açmayi planliyoruz. Bu eser ve hizmet Söleni açilisini önümüzdeki Pazar günü 2 Ekim’de Pendik Sabiha Gökçen Metro hatti ile yapiyoruz. Ülkemize bugüne kadar 183 milyar dolarlik ulastirma ve haberlesme altyapisi nasil kazandirdiysak, insallah 2053’e kadar 198 milyar dolarlik ilave ulastirma ve altyapi yatirimlariyla bulusturacagiz. Diger alanlardaki eserlerimizi milletimizin hizmetine vermeyi sürdürüyoruz" dedi.

Çarsamba günü ülkenin en büyük saglik yatirimlarindan biri olan Etlik Sehir Hastanesi’nin açilisini yapacaklarini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, "Ankara’nin ikinci dev sehir hastanesi. Su anda tedaviler basladi.

Çarsamba günü saat 14.00’de de resmi açilisini yapacagiz. Ne kadar modern, muhtesem bir sehir hastanesine baskentimize kazandirdigimizi göreceksiniz. Ülkemizdeki hafta sonu ülke genelindeki cemevlerinin temel atma ve toplu açilis törenini gerçeklestirecegiz. MGK’dan dünya Göçebe oyunlarina, TBMM’nin yeni yasama yili açilisima tüm üniversitelerimizin akademik yil açilisa kadar pek çok programla ülkemize hizmet ederek yolumuza devam edecegiz" seklinde konustu.



"Çiftçilerimiz geçmis dönem elektrik borçlarini 5 yila varan vade ile faizsiz geri ödeme ile kapatabilecek"

Çiftçilerle ilgili bir müjdeyi paylasan Erdogan, “Çiftçilerimizin en önemli gider kalemleri arasinda yer alan elektrik faturalarindaki KDV oranlari mart ayinda yüzde 18’den 8’e düsürerek üreticilerimize yillik 3 milyar lira destek saglamistik. Tarimsal sulamada kullanilacak günes enerjisi santrallerinin kurulumunu tesvik ederek hem kendi ihtiyaçlarini karsilamanin hem de üretim fazlasini ulusal sisteme satabilmelerinin yolunu açmistik. Bundan sonra elektrik faturalari aylik ödenmek yerine hasat sonunda yani ürünler satilip gelir elde edildiginde ödenebilecek. Ziraat Bankamiz bu imkandan yararlanmak isteyen çiftçilerimizin elektrik borçlari için açacagi faizsiz kredinin tahsilini hasat dönemi sonunda yapacak maliyetinin bedelini de hazineden alacak. Ayrica çiftçilerimizin önceki dönemlerden kalan elektrik borçlari için de yine Ziraat bankasi vasitasiyla kolaylik getiriyoruz. Çiftçilerimiz geçmis dönem elektrik borçlarini 5 yila varan vade ile faizsiz geri ödeme ile kapatabilecek. Önceki dönem borçlarinin gecikme faizi uygulanmadan hatta anaparanin bir kismindan feragatle tahsili hususunda mutabakata varildi. Amacimiz çiftçilerimizin üretim sevkini artirarak gida fiyatlarindaki dengesiz yükselislerin önüne geçmektir. Enerji maliyetleri ile ilgili bu kolayliklarin hayirli olmasini diliyorum. Çalisanlara nakden ödenen yemek ücretinin vergi istinasini 51 liraya çikartan ve nakdi ödemeyi ayni kapsama alan, yine çalisanlara ödenen elektrik ev dogalgaz desteklerinin bin liraya kadar olan kismina vergi muafiyeti getiren yurt disindaki insaat projelerinde çalistirilan isçilere ödenen ücretleri gelir vergisinden istisna tutan bu üç düzenlemenin hayirli olmasini diliyorum" diye konustu.



"Türkiye Aile Destek Programimizin kapsamini genisletiyoruz. Bütçesini de 25 milyar lira ilave ile 40 milyar liraya yükseltiyoruz"

"Sosyal yardim alan vatandaslarimiz için yardim programlari 2022’de ayirdigimiz bütçeyi 6 milyar liradan 11 buçuk milyar liraya çikarmistik" ifadelerini kullanan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bu çerçevede prefabrik ev yapimi yardimini 40 bin liradan 150 bin liraya, betonarme ev yapim yardimini 70 bin den, 200 bin liraya, ev onarim yardimini; 25 bin liradan 75 bin liraya, öksüz yetim yardimini 300 liradan 600 liraya, esi vefat eden kadinlara yapilan yardimi 500 liradan bin liraya, çoklu dogum yapan muhtaç aile destegini 215 liradan 400 liraya, sartli saglik yardimini 55 liradan 100 liraya yükselttik. Biz sosyal desteklerin sadece yoksullara degil hak ve ihtiyaç sahibi tüm vatandaslarimiza verildigi bir anlayisla sistemi sürekli gelistiriyoruz. Dogalgaz tüketim destegi subat ayindan itibaren basvurulari alinmaya baslanan bu destegin ilk ödemelerini 311 bin haneye yapmistik. Yeni basvuru döneminde ev sahipleri yaninda kiracilari da dogalgaz destegi kapsamina aldik. Destek tutarini hane basi 900 lirayla, 2 bin 500 lira arasinda olacak sekilde artirdik. Dogalgaz destegi alma hakki olup kronik hastasi ve ya yasam destek cihazi bulunan hanelere yapilan ödemeye yüzde 5 ilave edilecektir. Bu dönemde 3 milyar liralik dogalgaz destegi vererek vatandaslarimizi karda kista sicak bir yuvanin huzuruna kavusturmakta kararliyiz. Basariyla süren 15 milyar lira bütçeye sahip. Türkiye Aile Destek Programimizin kapsamini genisletiyoruz. Bütçesini de 25 milyar lira ilave ile 40 milyar liraya yükseltiyoruz. Böylece bu programi ülkemizdeki toplam hane sayisini yaklasik 10’da birine ulastiracak etkinlige kavurturmus oluyoruz. Sosyal yardim sistemimize kayitli hanelerde yasayan çocuklarimiz için ilave destekler getiriyoruz. Elektrik tüketim desteginden, Türkiye Aile Destegi programina dahil olan aileler de yararlanabilecek. Program kapsamindaki insanlarimizin bireysel ihtiyaçlari için faydalandiklari yardimi artik hane geliri hesabina dahil etmiyoruz. Türkiye kazandikça, milletimiz de kazanacak, milletimiz kazandikça, devletimiz de güçlenecek. Sosyal devlet ilkesiyle ülkemizin sahip oldugu refahi toplumun tüm kesimleriyle paylasacak programi daha etkin sekilde uygulamaya devam edecegiz."
Kaynak: İHA