Kanada Newfoundland Eyaleti Caribou Aniti Bakan Ersoy'un Katilimi Ile Açildi

ÇANAKKALE – Newfoundlandli askerlerin anisina yapilan Caribou Aniti düzenlenen törenle açildi. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Çanakkale sehitleri için Kanada’da açilisi yapilacak olan anitin, iki ülke insanlarinin geçmislerini yakindan tanimalarina, ‘Baris ve dostluk içinde gelecege bakmalarina’ katkida bulunacagina inaniyorum” dedi.

Kanada Newfoundland Eyaleti Caribou Aniti Bakan Ersoy'un Katilimi Ile Açildi
Çanakkale’de 107 yil önce Newfoundland Alayi’nin savasarak hayatlarini kaybeden Newfoundlandli askerlerin anisina dikilen Caribou Aniti’nin açilis töreni gerçeklestirildi.

Açilisa, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kanada Gazi Isleri Bakani Hon Lawrence Macaulay, Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Basbakani Andrew Furey, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Gelibolu 2. Kolordu Komutani Tümgeneral Rasim Yaldiz, Çanakkale Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ve davetliler katildi.

Kanada Gazi Isleri Bakani Hon Lawrence Macaulay ile Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti Hükümeti Basbakani Andrew Furey tarafindan birer konusma gerçeklestirildi.

Programda konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Öncelikle sizleri ülkemizde agirlamaktan ve bugün burada sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duydugumu ifade etmek istiyorum. Birinci Dünya Savasinin dönüm noktasi olan Çanakkale Savaslarinda dünya tarihinde benzeri olmayan bir mücadele yasanmis ve bagimsizlik mücadelesi verdigimiz bu topraklarda pek çok ülkenin de askeri kayiplari olmustur. Bu savaslarda Newfoundland askerleri de hayatini kaybetmistir. Bugün burada savasta hayatini kaybeden Newfoundland askerlerinin anisina Newfoundland Eyaleti ve Labrador tarafindan yaptirilan Caribou Aniti’nin açilisini yapmak için bulunuyoruz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün savaslarin sona ermesi sonrasinda dile getirdigi ‘Uzak diyarlardan evlatlarini harbe gönderen analar! Gözyaslarinizi dindiriniz. Evlatlariniz bizim bagrimizdadir. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardir. Onlar, bu toprakta canlarini verdikten sonra, artik bizim evlatlarimiz olmuslardir’ ifadeleri bizim için de esastir. Caribou Aniti ve Çanakkale sehitlerimiz için yakinda Kanada’da açilisi yapilacak olan anitin, iki ülke insanlarinin geçmislerini yakindan tanimalarina, ‘Baris ve dostluk içinde gelecege bakmalarina’ katkida bulunacagina inaniyorum” dedi.



“Ülkelerimiz arasindaki dostluk baglarinin gelismesinde, bu anitlarin katkida bulunmasini diliyorum”

Bakan Ersoy, konusmasinin devaminda ise, “Günümüz dünyasinda kültürel alandaki iletisimin, ülkeler arasindaki baglari güçlendirmede en etkili yollardan biri oldugunu görmekteyiz. Kültürel alandaki iletisim; milletleri baris, hosgörü ve karsilikli anlayis ile birbirlerine yaklastirarak dünya barisi için bir platform olusturmaktadir. Ülkelerimiz arasindaki dostluk baglarinin gelismesinde, bu anitlarin katkida bulunmasini diliyorum. Sizleri ülkemizde agirlamaktan duydugum memnuniyeti yinelerken, iki ülke iliskilerinin daha ileri düzeye tasinmasi için ne gerekiyorsa yapmaya hazir oldugumu dile getirmek isterim. Bu duygularla hepinizi saygi ile selamlarim” ifadelerine yer verdi.

Yapilan protokol konusmalarinin ardindan kurdele kesim töreni gerçeklestirildi.

Daha sonrasinda ise protokol üyeleri tarafindan Caribou Aniti’na çelenkler sunuldu. Çelenk töreninin ardindan milli marslar okundu.

Program anit mezarlara çiçek konulmasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA