Yörük Çocuklarin Büyük Basarisi

İçel Erdemli Belediyesi ücretsiz olarak açtigi kursa katilan ve ayni zamanda tarlada çalisip, hayvancilik yapan yörük çocuklari büyür bir basari elde etti.

Yörük Çocuklarin Büyük Basarisi
5 Yil önce egitim neferlerine güç vermek için yola çikan Erdemli Belediyesi Baskan Mükerrem Tollu’nun öncülügünde kurs merkezlerini kurdu. İçel Üniversitesi akademisyenlerinin öncülügünde, sinav yapilarak seçilen ögretmen kadrosu ile kollar sivandi. Her geçen gün basarisini arttiran Erdemli Belediyesi Kurs Merkezi kentin gurur kaynagi oldu. 2022 LGS sonuçlarina göre Erdemli’nin ilk bes sirasi, Erdemli Belediyesi Kurs Merkezleri’nden çikti. Merkezin basarisi bununla da sinirli kalmadi. Erdemli’de fen lisesini kazanan 132 ögrenciden 102’si kurs merkezlerinden çikarken toplamda 277 ögrenci ise nitelikli okullari kazandi.

“Ücretsiz Kurs Merkezi Umut Oldu”

Sifir rakimindan Toroslarin zirvesine kadar egitim mesalesini yakmanin gayreti içerisinde olduklarini ifade eden Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, “Erdemli’de bir Anadolu hikayesi yaziyoruz. 277 tane gencimizi fen lisesi ve düzeyinde okullarla bulusturduk. Bu Erdemlimiz için gerçekten gurur verici bir sonuç. Kentte fen lisesi kazanan ögrencilerimizin yüzde 80’i bizim kurs merkezimizden kazaniyor. Dolayisiyla belediyemizin ne kadar isabetli bir is yaptigini en güzel göstergesi bu basari hikayesi olsa gerek diye düsünüyorum. Dolayisiyla ülkemizin gelecegini en mükemmel sekilde garanti etmek adina, çocuklarimizi yarinlara en güzel sekilde hazirliyoruz, en mükemmel sekilde hazirliyoruz. Yüzlerce gencimiz iyi bir lisede okusun, iyi bir üniversitede okusun düsüncesiyle hareket ediyoruz ve belediyemizin bünyesinde barindirdigimiz yüzün üzerinde ögretmenle birlikte gençlerimizi yarinlara en güzel sekilde, en mükemmel sekilde hazirliyoruz. Iyi bir üniversitede okumak isteyen, iyi bir lisede okumak isteyen yüzlerce gencimize kucak açiyoruz ve bunlarin tamamini gençlerimizden tek kurus bedel almadan gerçeklestiriyoruz” diye konustu.

Tarlada, bagda, bahçede çalisarak evlatlarina iyi bir gelecek saglamak için çalistiklarini ifade eden ögrenci velisi Abdullah Yildirim, “ Biz köylüyüz ayni zamanda Yörük çocuguz diyelim, Yörügüz. Çolugumuzun, çocugumuzun tabi basarili olmasi için ugrasan kisileriz. Okumasi için iyi bir yerlere gelmesi için ugrasiyoruz. Ben kendi çocuklarimizdan bahsedersem, çocuklarim çaliskan, tarlada da çalisir, ne bileyim hayvanlari da güder, ayni zamanda okurlar da, yani ben çocuklarima okumasi için tavsiyede bulunuyorum” diye konustu.

"Köy çocugu olmaktan gurur duyuyorum”

Hem ailesine yardim ettigini hem de ders çalistigini ifade eden 75. Yil Fen Lisesi’ni kazanan ögrencilerden Merve Yildirim, “Simdi yeri geliyor tarlaya gitmemiz gerekiyor, ailemizin bize ihtiyaci oluyor. Yeri geliyor hayvanlarimiza bakiyoruz, onlara yardim etmemiz gerekiyor. Ama daha iyi bir yasantimiz olmasi için ayni zamanda okumamiz gerekiyor. Derslerimizi en ön plana koymamiz gerekiyor ve ben köylüyüm yani köy çocuguyum bundan onur duyuyorum. Erdemli’de 132 ögrenci Fen Lisesi kazandi ve 102 ögrenci benim okudugum dershaneden çikti. Bu 102 ögrenci arasinda oldugum için iyi hissediyorum, seviniyorum ve yakin arkadaslarimin hepsi fen lisesine gitti. Arkadaslikta önemli, birbirimizi etkiliyoruz yani arkadaslarim da fen lisesine gittigi için hatta biriyle ayni liseye gidiyorum, onlarla birlikte fen lisesine gittigim için iyi hissediyorum” diye konustu.

Alin teri olmadan hiçbir basarinin önemli olmadigini ifade eden ögrenci velisi Meliha Yildirim, "Bizler köylüyüz, Yörügüz, çiftçiyiz bunlarla da gurur duyuyoruz. Çocuklarimiz okusun diye ugrasiyoruz. Alin teri olmadan bir seyin mükafati da olmaz diyorum yani. Bu ders çalismada da olsa, bagda bahçede çalismada da olsa, buna alin teri olmazsa bir seyin mükâfati olmaz diyorum” diye konustu.

Baskanin egitime olan destegi için çok mutlu oldugunu ifade eden ögrenci velisi Mehmet Sahin’de, “Biz limon bahçesinde çalisiyoruz, Yörügüz ve ayni sartlarda hayvanlarimiza bakiyoruz. Ayni sartlarda kizim da belediye baskanimizin açtigi kursa gidiyor ücretsiz olarak ve Fen Lisesi’ni kazanmis oluyor, o kazandigi için gururluyum. Tesekkür ediyorum baskanimiza” diye konustu.

Zorlu sartlarda çocugunun gelecegi için çalistigini ve bu süreçte yanlarinda Erdemli Belediyesi’nin oldugunu ifade eden ögrenci velisi Sengül Seker, “Biz Erdemli’nin Koramsali köyünün Yörüklerindeniz. Zor sartlar altinda burada mücadele veriyorum. Kendi emeklerimi, ürünlerimi, kendi bitkilerimi yetistirerek burada satmaya çalisarak çaba gösteriyorum, satip evladimi okutmaya çalisiyorum. Benim evladim çok basarili, belediyemizin kurs merkezinin destekleriyle, belediye baskanimizin destekleriyle, biz mücadelenin altindan kalkmaya çalisiyoruz. Çok güzel ögretmenler seçmisler kurs merkezine. Benim evladim hiç yüzümü kara çikarmadi, benim evladim çok basarili, orta son sekizinci siniftan belediyenin kurs merkezine giderek, İçel Eyüp Aygar Fen Lisesi’ni kazandi” diye konustu.

Ders çalismada zaman ve mekanin hiçbir öneminin olmadigini ifade eden ögrenci Ayse Seker, “Benim için zorlu bir süreçti, önemli bir seneydi. Çünkü liseye geçis sinavim vardi. Ama bu süreçte anneme burada misir tezgâhimizda ettigim yardimlari hiç aksatmadim. Çünkü çalismak basariya engel degil. Aksine bence hem çalisip, hem burada çalisip hem ders çalismak daha güzel, daha önemli bir olay. Bunun yaninda kurs merkezimizdeki ögretmenlerin de, müdürümüzün de, rehber ögretmenimizin de destegiyle, buradaki Yörük hayatinin zorlu mücadelenin yaninda, onlarin verdigi destekle basariya ulastim, bu da benim için çok önemli. Yani onlar sayesinde planli, düzenli bir ders çalisma hayatim oldu. Çünkü dedigim gibi yani çalismak sadece en güzel ders odalarinda, ders binalarinda degil bence, yani dagda, tasta da çalisabilir, burada misir tezgâhinda da çalisilabilir. Önemli olan gönülden, içten, inanmak ve istemek” diye konustu.

Vatana, millete iyi bir gelecek saglamak için çocuklarini her zaman destekledigini ifade eden ögrenci velisi Ferhat Aydin’da, “Biz Toroslarin Yörüklerindeniz, atalarimiz, dedelerimiz, hayvancilik, aricilik bu mesleklerle ugrastilar. Biz de genellikle onlara yardim ettik. Ama biz çocuklarimizi, okutmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü vatanimiza, milletimize, iyi bir nesil, iyi bir gelecek birakmak için onlarin arkasinda devamli durduk. Bu konuda bize Erdemli Belediyesi Kurs Merkezi olarak bize yardimci oldular” diye konustu.

“Çalisma azmini degistirdiler”

Ögrencilerden Muhammed Emin Aydin, “Bizim burada mücadele ruhunu genellikle küçük yasta büyüklerimizden ögreniyoruz. Çünkü ögrenmemiz lazim, çalismamiz lazim, okumamiz lazim. Çogu zaman ders çalisirken babama yardim ettim, sadece ders çalismadim. Ariya baktim, serada çalistim, annem yardim ettim arida, bal sagdik. Çalismaya ilk basta Erdemli Belediyesi Kurs Merkezi’ndeki hocalarimla basladim. Ilk yavas basladik, sonra hizli bir tempo yakaladik. Test çözdük, denemeler çözdük, bol bol deneme çözdük. Ben de çalisma istegini degistirdiler, çalisma azmini degistirdiler. Ben çalismayi pek seven bir insan degildim. Yogun bir süreçten sonra Fen Lisesi’ni kazandim. İçel Yahya Akel Fen Lisesi’ne yerlestim” diye konustu.

Belediye baskaninin egitime verdigi degerden dolayi çok memnun oldugunu ifade eden ögrenci velisi Rukiye Aydin ise, "Belediyelerimizin, belediye baskanlarimizin çocuklarimiza verdigi deger, açtiklari kurslarla, gelecegimizin daha aydinlik, daha güzel olacagini görüyoruz ve çok mutlu oluyoruz” diye konustu.

“Ögretmenler bir aile gibi”

Ögrencilerden Zeynep Kamis da, “2022 LGS’ye girdim. 0,19’luk yüzdelik diliminde ilçe birincisi oldum. Erdemli Belediyesi Kurs Merkezi benim için ögretmenlerden çok bir aile gibiydi” diye konustu.

TUBITAK Fen Lisesi’ni kazanan Ilhami Cihat Durmaz ise "LGS 2022’de sinava girdim. Erdemli ikincisi oldum. TUBITAK Fen Lisesi’ne yerlestim. Buraya gelmeden önce düzenli çalismiyordum, planli çalismiyordum, buraya geldim ögretmenlerimin sayesinde planli çalismaya basladim” diye konustu.

Kaynak: İHA