Teke Böcegi Incir Agaçlarinin Kurumasini Hizlandiriyor

Türkiye’nin önemli incir üretim merkezlerinden olan Aydin’da incir bahçelerinde agaçlar kurumaya basladi. Yapilan incelemelerde teke böceginin kurumayi hizlandirdigi tespit edildi.

Teke Böcegi Incir Agaçlarinin Kurumasini Hizlandiriyor


Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Karacasu Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile Erbeyli Incir Arastirma Müdürlügü yetkilileri, Aydin’in Karacasu ilçesinde kuruma görülen incir bahçelerinde ziyarette bulundu. Erbeyli Incir Arastirma Müdürlügü yetkilisi tarafindan yapilan incelemede incir agaçlarinda teke böcegi zararlisina rastlandi.

Yapilan çalismalarin ardindan bahçelerde kurumalarin birinci sebebinin soguk ve günes zararindan kaynaklandigi tespit edilirken, zarar gören dallarda teke böcegi zararlisinin beslenmeyi tercih ettigi ve kuruma hizini artirdigi belirlendi. Ekipler ise kuruma olan bahçelerde yapilmasi gerekenler hakkinda çiftçileri bilgilendirdi. Kuruma görülen dallar budama zamaninda kesilerek bahçeden uzaklastirilmasi ve kesilen kalin dallarin macunla kapatilmasi, budama sonrasi kis dönemi bordo bulamaci uygulanmasi, soguk ve sert geçen kis döneminde bordo bulamacinin tekrarlanmasi, bitkinin hastalik ve çevresel faktörlere karsi dayanikliligini arttirmak için toprak tahlili yapilarak bitkinin ihtiyacina uygun gübreleme yapilmasi gerektigi üreticilere anlatildi.
Kaynak: İHA