Selçuk'ta 'Su Çalistayi'

KEÇI Dernegi tarafindan Selçuk’ta düzenlenen Su Çalistayinda, Küçük Menderes Havzasindaki su kaynaklarinin durumu, iklim krizine bagli olarak su krizi ve çözüm önerileri konusuldu.

Selçuk'ta 'Su Çalistayi'
‘Kuyu Kurumadan’ basligi ile KEÇI (Kültür, Ekoloji, Çevre ve Iletisim) Dernegi tarafindan Gediz ve Küçük Menderes havzalari üzerinde bulunan 5 ilçede düzenlenmesi planlanan su çalistaylarinin ikinci duragi Selçuk oldu. Efes Tarlasi Yasam Köyünde düzenlenen çalistayin moderatörlügü KEÇI Derneginden Baha Okar tarafindan yapildi.

Baha Okar’in açilis konusmasinin ardindan söz alan Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, 2019 yilindan itibaren Küçük Menderes’in çigligina dikkat çektiklerini belirterek; “Kurumlarda o dönemden beri ciddi bir efor var. Isin içine bakanliklarin, isin içine baska kurumlarin girmesi, ciddi yatirimlarin yapilmasi, ciddi denetim mekanizmalarinin kullanilmasi gerekiyor. Pandemi döneminde bu konuyla ilgili olarak valiligimizin baskanliginda toplandik ve bürokratik krizlerin bir an önce çözülmesi için adimlar atildi. Galiba resmin, çerçevenin en genisinden bakmak lazim. Gerçekten dogayla uyumlu tarim yapma tekniklerinin uygulanmasi ve yasamin da dogayla uyumlu hale gelmesi için mücadele etmek gerekir. Umudum o ki o büyük resmi görecek olan zamana geldigimizde, CHP iktidarinda bütün her seyin düzelecegi noktada olacagimizdir” dedi.



“Küçük Menderes tüm Türkiye’nin sorunu”

Çevre Mühendisleri Odasi Izmir Subesi adina Su Çalistayina katilan Helil Inay Kinay ise çevre mühendisliginin insan faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü etkinligin planlanmasi ve yönetilmesi oldugunu belirterek, “Çevre sorunu ile ilgili süreçte en önemli konulardan biri çevre adaleti meselesi. Su bunun en güzel örnegi. Yasam kaynagimiz olmasi gereken su bugün Küçük Menderes’te halihazirdaki mevcut durumuyla kirli akiyor. Ve bizler iklim degisikliginden bahsediyoruz. Yapilan arastirmalar mevcut yüzeysel su kütlelerinde ciddi bir azalma oldugunu ortaya koymus durumda. Yüzey suyunu besleyen yer alti sularimizda kontrolsüz çekilmelerden dolayi ciddi azalmalar var. Ve tüketim mevcut kaynagin çok üzerinde tüm bunlari dogru yönetemezsek ve planlayamazsak çok daha olumsuz sonuçlarla karsilasacagiz. Küçük Menderes’in çigligini çok acil bir sekilde duymak ve artik bunlari konusmak yerine çözüm önerilerini yerine getirmek gerekiyor. Bu sadece Selçuk’un, Izmir’in degil Türkiye’nin genel sorunu, yasamin genel sorunudur” diye konustu.



“2019’dan bu yana su kayiplarinda yüzde 30 azalma”

Su Çalistayinda Küçük Menderes ve Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan yatirimlarla ilgili teknik bilgiler veren IZSU Küçük Menderes Aritma Sube Müdürlügünden Çevre Yüksek Mühendisi Ebru Dogan Çaliskan, “Izmir genelinde bin 658 adet sondaj kuyumuz mevcut olup bu kuyulardan yüzde 60’i Küçük Menderes bölgemizde bulunuyor. Bu bölgede ciddi kayip kaçak çalismalari yürüttük. 2019’dan bu yana kayip kaçak oranlarinda yüzde 30 azalma tespit ettik. 2019 yilinda Selçuk, Menderes, Tire, Bayindir ve Torbali’da mevcut içme suyu sebeke hatlarini yeniledik. Belevi’de içme suyu hatlarinda yenileme çalismasi bulunmaktadir. Idare olarak ayni zamanda alternatif su kaynaklari üretmeye çalisiyoruz” dedi.



“Su kullanimda büyük pay tarimin”

Su Çalistayi’nin bir diger katilimcisi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarimsal Sulama Bölümünden Doç. Dr. Murat Kiliç da yil içerisinde su kullaniminin tarim, turizm ve sanayi sektörlerinde farklilik gösterdigini belirterek, “Dünya genelinde kullanilan tatli su kaynaklarini yüzde 11’ini evsel kullanim, yüzde 18’in, sanayi kullanimi, yüzde 71’ini de tarimsal kullanim olusturuyor. Türkiye’de ise evsel kullanim yüzde 16, sanayi yüzde 11, tarim yüzde 73. Dolayisiyla tarimsal su kullaniminda iyi bir planlama sart. Tarim sektöründe ortalama yüzde 53’ü yüzeysel su kaynaklari, yüzde 38’i yer alti sularindan elde ediliyor” diye konustu.



“Iklim degisikligi tarimi etkiliyor”

Ziraat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi Baskani Hakan Çakici, suyun tarimi sinirlandiran temel faktör oldugunun altini çizerek, “Biz iklim degisikligi ve su kitligi nedeniyle birçok üründe verim kaybi yasiyoruz” derken, WWF ve Anadolu Meralari Onarici Tarim ve Yagmur Hasadi Proje Danismani Edwin Clarke ise yagmur suyu hasadina deginerek, “Tarimin sulamada yüzde 74 gibi bir pay tutmasi çok düsündürücü. Dünyadaki tatli su miktari çok büyük bir degisiklige ugramasa da bunun bölgesel ve dönemsel dagilimi degisti. Yagmur suyu hasadi ile amaç bu dagilim degisikligi olabildigince tamponlanmaktir aslinda. Yagmur suyu hasadi aslinda küçük ölçekli alanlarda rahatlikla uygulanabilecek bir yaklasim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA