Ordu'da Vatandaslar, Mahallelerinde Maden Ve Kil Aranmasina Izin Vermedi

Ordu’nun Ünye ilçesinde bir bentonit fabrikasinin maden ve kil rezervlerini tespit etmek amaciyla yapmak istedigi sondaj çalismasina vatandaslar izin vermedi.

Ordu'da Vatandaslar, Mahallelerinde Maden Ve Kil Aranmasina Izin Vermedi
Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’nde(OSB) faaliyet gösteren bir bentonit firmasinin, Ünye’nin Çakmak Mahallesi Tepeköy mevkisinde maden rezervlerini tespit etmek amaciyla yapmak istedigi sondaj çalismasina vatandaslar engel oldu. Yaklasik 70 kisinin toplandigi bölgede firmaya ait sondaj makinesinin çalismasina izin vermeyen vatandaslar, herhangi bir aramaya izin vermeyeceklerini ifade etti.

Firma yetkilisi bir kisinin ise mahalleliyi ikna çabasi sonuçsuz kaldi.

“Geçim kaynagimiz findigimizin zarar görmesine izin vermeyecegiz”

Yapilacak maden arama sondaj çalismalarinin baslamasiyla alana yakin olan findik bahçelerinin zarar görecegini söyleyen Çakmak Mahallesi Muhtari Tevfik Tokaç, “Fatsa’dan bir bentonit firmasi buraya gelerek maden aramasi gerçeklestirmek istedi. Biz de bu aramaya köylülerimizle birlikte karsi çiktik. Sebebi ise bu alanda görülen agaçlarimiz, havamiz, dogamiz ve ayrica ormanlik alandan gelen içme suyumuz zarar görecektir. Mahallemizde çogu vatandasimizin geçim kaynagi olan findik bahçeleri bu alan içerisindedir. Biz de halkimizla beraber sondaj çalismasina karsi çikiyoruz. Burada köylü olarak ne maden aramasi ne de kil aramasina asla müsaade etmiyoruz. Bizler mahalleli olarak sondaj çalismalarina karsiyiz ve hiçbir aramaya müsaade etmeyecegiz. Buraya gelen yetkili kisiler ise bizlere maden arama izinlerinin oldugunu söyledi.

Ancak yetkili kisilerin verdigi bilgiler bizleri tatmin etmedi. Bize burada ne kadar bir alanda çalisma yapacaklarini söylemediler. Sadece kil veya maden çiktigi zaman buraya ocak santiyesinin kurulacagini anlattilar” dedi.

Sondaj çalismasi yapilacak alanin yaninda findik arazisi bulunan mahalle sakinlerinden Halil Al, “Ben 77 yasindayim ve benim ömrüm bu bahçelerimde geçti. Bizim bu ormanimiz, bahçelerimiz ve findik ocaklarimiz giderse biz nereye gidecegiz” diye konustu.

Sondaj yapilacak alanda findik bahçesi bulunan bir diger mahalle sakinlerinden Süleyman Tokaç ise “Benim bu alanda asagi yukari 3 tonluk bir findik bahçem var. Ben de bahçemi çocuklarima verdim. Ben kendimi düsünmüyorum ama çocuklarimi düsünüyorum. Bu findik bahçeleri yok oldugu zaman onlar ne yapacak. Kimden ne çare isteyecek? Hafta sonlari biz buraya gelerek dinleniyoruz. Buranin kirlenmesine izin vermeyecegiz” seklinde konustu.

Vatandaslarin tepkisi üzerine firma görevlileri sondaj çalismasi gerçeklestirilemedi.
Kaynak: İHA