Hatay'da Dogal Klima Özelligi Olan Magara Yaz Aylarinda Ilgi Görüyor

Hatay’in Hassa ilçesinde kavurucu sicaktan bunalan köylüler serinlemek için bölgedeki magaralari tercih ediyor.

Hatay'da Dogal Klima Özelligi Olan Magara Yaz Aylarinda Ilgi Görüyor
Hassa ilçesine bagli Acer Pinar köylüleri serinlemek için yillardir ayni magarayi tercih ediyor. 40 dereceyi bulan sicakliklardan korunmak için magaraya tirmanan köy halki gün batana kadar serinligin tadini çikartiyor.

Bölgede 40 dereceyi bulan sicakliktan kaçan köylüler günün en bunaltici saatlerini magarada geçiyorlar. Jeomorfolojik yapisi nedeniyle yazin yaklasik 10-15 derece olan ve magara soguk hava etkisiyle yaz aylarinda dogal ortamda serinlemek isteyen vatandaslar tarafindan yogun ilgi görüyor. Yillardir serinlemek için ayni magaraya geldiklerini ifade eden Turgut Kara (62), ”Disarisi ne kadar sicak olursa burasi o kadar serin oluyor yani dogal klima burasi. Bizler buraya geldikten sonra disariya çikiyoruz ve yaniyoruz sicaktan. Bazen çevre köylerde gelenle oluyor serinlemek için magaraya öglen saatlerinde geliyoruz ve aksama kadar oturuyoruz aksam olunca evimize geri dönüyoruz ”dedi.

Yillardir magaraya gelerek serinlediklerini belirten Ali Kara ( 60), ”Isimiz olmadigi sürece bu magaraya gelip burada zaman geçiyoruz. Ben 60 yasindayim kendimi bildim bileli buraya gelirim serinlerim bizlerden daha büyüklerde ayni sekilde serinlemek için buraya gelirler diye biliyorum. Disarisi ne kadar sicak olursa burasi o kadar serin olur. Gelen burada rahat ediyor. Bir saat yatip üsüyorlar ve günese geri çikiyorlar” diye konustu.

Magaranin serinliginin dag içerisindeki bulunan sudan kaynakli oldugunu ifade eden Ali Kara (84), "Magara uzun yillardir var. Disarisi 40 dereceyken burada battaniye ile bile uyunamaz soguktan. Özellikle Ramazan aylarinda iftara kadar burada kaliriz ”dedi.

Kaynak: İHA