Halil Falyali Cinayeti Sorusturmasi Tamamlandi

KKTC’de kumarhane isletmecisi Halil Falyali ve soförü Murat Demirtas’in öldürülmesine iliskin yürütülen sorusturma tamamlandi. Hazirlanan iddianamede, süpheliler Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez’in 2’ser kez agirlastirilmis müebbet hapis ve 12’ser yila kadar hapis cezasi talep edilirken, 4 süpheli hakkinda ise 46 yila kadar hapis cezasi talep edildi.

Halil Falyali Cinayeti Sorusturmasi Tamamlandi
Kumarhane isletmecisi Halil Falyali ve soförü Murat Demirtas’in Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde öldürülmesine iliskin sorusturmanin Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen Türkiye ayagi kapsaminda cinayetle baglantili olduklari ileri sürülen süpheliler gözaltina alinmisti. Istanbul’da gözaltina alinan süpheliler, Pazartesi günü Çaglayan’daki Istanbul Adalet Sarayi’na getirilmisti.

Olaya iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma tamamlandi. Hazirlanan iddianamede, Halil Falyali ve Murat Demirtas maktul, Svetlana Gulua ve Özge Tasker Falyali müsteki, aralarinda Mustafa Söylemez’in de bulundugu 6 kisi ise süpheli sifatiyla yer aldi.

Hazirlanan iddianamede, 8 Subat 2022’de Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Girne sehrinde ve 20 Temmuz Caddesi üzerinde, Halil Falyali ve Murat Demirtas’in uzun namlulu atesli silahlarla saldiriya ugradiklari, Demirtas’in olay yerinde, Falyali’nin ise kaldirildigi hastanede hayatini kaybettigi aktarildi.

Iddianamede, maktul Murat Demirtas’in, saldirinin asil hedefindeki Halil Falyali’nin soförü oldugu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti vatandasi olan Falyali’nin yaklasik 20 yil önce Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde kumarhane güvenligi olarak ise basladigi, burada birçok otel isletmeciligi ve gazino yöneticiligi yaptigi kaydedildi.

Hazirlanan iddianamede, KKTC’deki bir gazinonun sahibi olan maktul Falyali hakkinda 19 Ocak 2017 tarihinde ABD yetkili makamlarinca kirmizi bülten çikarildigi, söz konusu bültende Falyali’nin atesli silah sahibi oldugu, silahli korumalar ve güvenlikle seyahat ettiginin bilindigi, 2012 yili Mayis-Eylül aylari arasinda Virginia’nin dogu bölgesinde kara para aklamak için çesitli planlara istirak ettigi, ABD, Avrupa ve Ortadogu’da silah ve uyusturucu dagitan Kibris’taki genis çapli bir silah ve uyusturucu kaçakçiligi örgütünü yönettigi, bu örgütün Kibris ve Türkiye’den Birlesik Kralliga eroin tasidigi ve bu satistan elde edilen geliri akladigi bilgilerinin yer aldigi belirtildi.

‘’Bize pusu kurdular, taradilar bizi yenge’’

Maktul Halil Falyali’nin esi Özge Falyali’nin ifadesine yer verilen iddianamede, olay günü islettikleri otelden çiktiklarini, esinden on dakika kadar sonra kendi özel araciyla eve gitmek üzere isten ayrildigini, eve giderken viraji geçtikten sonra esinin aracini ve koruma arabasini yolun ortasinda durur vaziyette gördügünü, koruma arabasiyla esinin arabasi arasinda mesafe oldugunu, Halil ve Türkistan’in yanlarina geldigini, Türkistan’in "bize pusu kurdular taradilar bizi yenge" diyerek bagirmaya basladigini söyledigi kaydedildi. Özge Falyali’nin ifadesinin devaminda esinin aracina yaklastigini, yaklastiginda caminin açik oldugunu ve kanlar içinde hareketsiz oldugunu, Murat’in da kanlar içinde hareketsiz yattigini gördügünü söyledigi aktarildi.

Hazirlanan iddianamede ifadesine yer verilen süpheli Mehmet Faysal Söylemez, ‘’Mustafa Söylemez benim öz kardesimdir. Halil Falyali ve Murat Demirtas isimli sahislari tanimiyorum. Bu sahislarin cinayeti olayi ile ilgili ilgim veya bilgim yoktur. Kibris’ta bu sahislarin öldürüldügünü sadece basindan duydum’’ ifadelerini kullandigi kaydedildi.

Hazirlanan iddianamede süpheliler Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez’in, ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan 2’ser kez agirlastirilmis müebbet hapis ve ‘suç islemek amaciyla silahli örgüt kurmak veya yönetmek’ suçundan ise 5’er yildan 12’ser yila kadar hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.

Iddianamede ayrica, 4 süpheli hakkinda ise ‘tasarlayarak kasten öldürmeye yardim etme’ ve ‘suç islemek için kurulan silahli örgüte üye olmak’ suçlarindan 32 yil 6’sar aydan 46’sar yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmalari talep edildi.
Kaynak: İHA