Türk Dünyasi'nin Edebi Sahsiyetleri Beyaz Perdede

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (BTSO) destekleri ile Ehli Sanat Sinema ve Kültür Dernegi tarafindan düzenlenen 9.Uluslararasi Yed-i Velayet 7 Vilayet Kisa Film Festivali’nin çekimleri basliyor. Festivalde bu sene Türk dünyasinin edebi sahsiyetleri beyaz perdeye tasinacak.

Türk Dünyasi'nin Edebi Sahsiyetleri Beyaz Perdede
Festival çerçevesinde açilan senaryo yarismasi sonucu en iyi 7 senaryonun film haline getirilecegi Dogal Plato 7 Kisa Film Çekim Günleri bu yil Sanliurfa, Konya ve Bursa’da yapilacak. Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilmesi nedeniyle festivalde Türk Cumhuriyetlerinin edebi sahsiyetleri ele aliniyor. “Edebiyattan Sinemaya” alt basligi ile Cengiz Aytmatov temali filmin çekimleri Sanliurfa’da, Ahmet Baytursun temali senaryo Konya’da film haline getirildi.

2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’da ise Hüseyin Cavit, Süleyman Çolpan, Toktobolot Abdumomunov, Mahtumkulu Firaki ve bu yil vefatinin 600. yili olan Süleyman Çelebi’yi konu alan filmlerin çekimleri gerçeklesecek. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2022 yili “Süleyman Çelebi Yili” olarak ilan edilmisti.

Bu yil festival çerçevesinde Bursa, birçok edebi sahsiyetin filmlerine de ev sahipligi yapacak. Hüseyin Cavit temali ‘59’ filmi Kaleiçi Kitap Evi Otel’de, Toktobolot Abdumomunov’un ‘Kus’ isimli senaryosunun çekimleri Tasavvuf Kütüphanesi, Türk Musikisi koro binasi ve Kaleiçi Safran Otel’de, Özbekistan’in ünlü yazari Süleyman Çolpan’in ‘Tufan’ isimli senaryosu Zindan Kapi Müzesi, Safran Otel ve Kale surlarinda, Türkmenistan’in ünlü sairi Mahtumkulu Firaki’nin ‘Sairler Yaya Yürürler’ isimli senaryosu Dagyenice’de ve Cumhurbaskanligi tarafindan Süleyman Çelebi temali ‘Kurtulus Vesilesi’ senaryosunun çekimleri Tofas Araba Müzesi’ndeki tarihi kalintilar, Zindan Kapi Müzesi ve Uludag’da film haline getirilecek.

Süleyman Çolpan temali senaryoyu, 2016 yilinda Yed-i Velayet 7 Vilayet Kisa Film Festivali çerçevesinde çekilen film ile Cannes Film Festivaline katilan Hakki Görgülü, ‘Mahtumkulu Firaki’ temali senaryoyu 2017 yilinda festivalde çektigi Ibn-i Arabi konulu film ile Meksika Oaxacas film festivalinde finale kalan Ünal Aslan, Süleyman Çelebi Temali senaryoyu 2016 yilinda festival çerçevesinde Hüma Filmi ile en iyi 3. Film ödülünü kazanan Caner Menemencioglu beyaz perdeye tasiyacak.

“Bursa dogal film platosu haline geldi”

Festival Komite Baskani ve Ehli Sanat Sinema ve Kültür Dernegi Baskani Eda Sürmeli, bu yil Türk dünyasinin edebi sahsiyetlerini sinemaya tasidiklarini söyledi.

Eda Sürmeli, “Bizim degerlerimizi dünyaya anlatmak için çiktigimiz yolculukta, daha önce bizim filmlerimizi çeken ve dünyadaki farkli festivallere gönderdigimiz filmlerimiz ile basari saglayan yönetmenlerimize ve festivalimiz çerçevesinde ödül kazanmis yönetmenlerimiz ile çekiyoruz. Bursa, 25 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasinda Türk dünyasi için dogal plato haline geliyor. Her biri kendi kadrajindaki mesajlari ile bize bizim degerlerimizi ve hikayelerini anlatacaklar. Onlara birçok oyuncu arkadasimiz eslik edecek. 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’dan tüm Türk Cumhuriyetlerinin degerlerini beyaz perdeye aktaracak olmanin heyecani içerisindeyiz. Bursa’nin manevi ikliminde sinemaya tasiyacagimiz bu kiymetli yazarlarimizin hikayeleri bizi de çok etkiledi. Bu yil umuyorum ki bu yil da geçtigimiz yillarda oldugu gibi çok etkili filmler ile Bursa’yi bir kez daha sinemaya tasiyacagiz. Emegi geçen tüm kurum kurulus ve sahislara tesekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak: İHA