Sifir Masrafla 40 Günde 6 Bin Lira Gelir

100 yillik geleneksel ipekböcegi yetistiriciligi, sifir masrafla 40 gün gibi kisa bir sürede yalnizca 1 kutu ile ortalama 6 bin TL gelir sagliyor.

Sifir Masrafla 40 Günde 6 Bin Lira Gelir
Ipekböcegi yetistiriciliginin yeniden eski günlerine dönmesi ve özellikle de kadinlara ek gelir kaynagi olmasi için çalismalarini yürüten Mustafakemalpasa Belediye Baskani Mehmet Kanar, üretici kadinlari bu yilda ziyaret ederek destek oldu.

Verimli topraklarin ilçesi Mustafakemalpasa’nin tarimda dünya markasi olmasi için sürdürülebilir ve dogal tarima yönelik egitimler, ücretsiz toprak analizi, tibbi aromatik bitkiler ve katma degeri yüksek alternatif ürünlerin yetistirilmesine öncülük etmek, bal ormani, kompostan gübre üretimi basta olmak üzere birçok önemli çalismayi hayata geçiren Mustafakemalpasa Belediyesi, çok önemli bir çalismaya daha destek veriyor.

Mustafakemalpasa Belediyesi Tarimsal Hizmetler Müdürlügü ve Bursa Koza Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (KOZABIRLIK) is birligi ile kültürel bir miras olan ipekböcegi yetistiriciligi yeniden çiftçinin umudu oluyor. 100 yillik geleneksel ipekböcegi yetistiriciligi, sifir masrafla 40 gün gibi kisa bir sürede yalnizca 1 kutu ile ortalama 6 bin TL gelir sagliyor.

Bir zamanlar iyi bir geçim kaynagi olan ipekböcekçiligini yayginlastirmak için aylar öncesinden çalismalara baslanirken, yetistiricilik yapmak isteyen çiftçilerin basvurulari alinarak baharla birlikte Koza Birlik ’ten temin edilen ve yumurtadan çikmis olan larvalar ücretsiz olarak dagitiliyor.

Koza Birlik ile is birligi geçtigimiz yil 25 yetistirici ile baslayan projenin bu yil artarak devam ettigine dikkat çeken Mustafakemalpasa Belediye Baskan Kanar, Kestelek Mahallesini ziyarette bulunup, dut yapraklarinin arasindan koza topladi.

Baskan Mehmet Kanar, “Kestelek Mahallemiz adeta bir üretim hane, Koza birlik is birligiyle baslayan bu serüven görüyorum ki oldukça hizli ve verimli ilerliyor. Üretken kadinlarimizin her zaman destekçisi olmaya devam edecegiz. Ziyaretimiz sirasinda gerek mahallemizin gerek üretim hanenin eksiklerini tamamlamak için notlarimizi aldik, planlamamizi yaptik. Yüzyillari asan ve kesinlikle yasatilmasi gereken özveri dolu bir is. Ben yeri olan, gelir kazanmak isteyen, üretmek isteyen tüm hemsehrilerimizin sürece dahil olmaya davet ediyorum.” Seklinde konustu.

Her zaman çiftçilerin emrinde ve hizmetinde olduklarini da ifade eden Mehmet Kanar, hem ücretsiz ipek böcegi yetistiriciligi hem de tüm öneri ve talepler için 444 3 815 hattindan Mustafakemalpasa Belediyesi Tarimsal Hizmetler Müdürlügü’ne ulasmalarini istedi.
Kaynak: İHA