Dörtlü Karisim Yem Bitkisinden Üstün Verim Alindi

Malatya’da deneme amaçli bir üreticinin tarlasina dörtlü karisim yem bitkisi ekilerek, üstün verim alindi. Böylece Malatya’da ikinci ürüne imkan saglaniyor.

Dörtlü Karisim Yem Bitkisinden Üstün Verim Alindi
"Sürdürülebilir Hayvancilik Için Yem Bitkimi Üretiyorum" projesi çerçevesinde Malatya’da yem bitkileri açigini gidermek için Battalgazi ilçesi Bahçelievler mahallesinde üretici Ahmet Zengin’e ait arazide Yem Bezelyesi, Macar Figi, Bugday ve Tritikale’den olusan dörtlü karisim yem bitkisi hasadi yapildi. Konu ile ilgili olarak bilgi veren Malatya Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, üretimin önemine temas etti. Macit, "Ilimizde bitkisel üretimin yaninda meyvecilik, su ürünleri ve hayvan yetistiriciligiyle ilgili büyükbas yetistiriciligi yaygin olarak yapilmaktadir. Ilimizdeki yem bitkilerinin açigini gidermek için hayvan beslenmesinde de süt veriminde büyük artislar saglayan dörtlü karisim yem bitkileri tohumlari dagittik. 2021 yili güz döneminde 92 ton tohum dagittik. 4 bin 600 dekarlik alanda ekilis yapildi. Içindeki karisimdan dolayi yem bezelyesi, macarfigi, bugday, tritikale karisimindan dolayi süt verimliligi hayvan beslenmesinde önemli bir besin kaynagi. Bu dörtlü karisimi eken çiftçilerimiz kesif yem dedigimiz fabrikada üretilen yem miktarini düsürüyor. Bunu hem kaba yem olarak hem de süt verimliligini arttiracak yem olarak tüketiliyor. Bu önemli bir besin olmasi yaninda ilimiz sartlarinda en erken hasat edilen tarla ürünlerinden bir tanesi. Erken hasat edildigi için özellikle mayis ayinin son haftasi ve haziranin ilk haftasinda hasat edildiginden dolayi ilimizde ikinci ürüne imkan sagliyor. Bu ürünü kaldiran çiftçimiz yerine yine slajlik misir gibi 2.ürün aliyor. Tarlayi ikinci defa kullanmis oluyoruz” ifadelerini kullandi.

Macit, “ Malatya’daki tarim alanlarini genisletemedigimiz için alanlardan daha fazla faydalanmamiz açisindan iki ürün olarak araziyi iki katina çikartma anlaminda önemli bir ürünümüz. Önümüzdeki süreçte de bu projemiz devam edecek. Çiftçilerimiz buna alistiktan sonra kendi imkanlariyla buna yönelecek. Daha önce Malatya’da ek ürün olan macar figi gibi yem bitkileri ekiliyordu. Onun verimi bunlara göre düsük oluyordu. Bunda ise bir dönümden yaklasik 1 ton 300 kilogram civarinda kuru yem elde ediyoruz. Daha sonra bu ürünlerden kurutup hayvan beslemesinde kullaniyoruz. Bunu slaj olarak degerlendirip kullanmayi planliyoruz. Önümüzdeki süreçte demonstrasyon çalismalari neticesinde bazi ekilen alanlari slaja dönüstürecegiz. Demonstrasyon amaçli yaptigimiz bu çalismalar çiftçiler tarafindan kabul gördükten sonra kendi imkanlariyla ekecekler" dedi.

Üretici Ahmet Zengin de, "Biz besiciyiz, bu dörtlü karisim ürünümüzden memnunuz. 1 ton 200 kilogram civarinda ürün kaldiriyoruz. Hayvanlarimiza yediriyoruz. Bunun yerine de erkenci oldugu için misir ekiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA