Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Tarafindan Daglik Karabag'in Statüsü Hakkinda Sözler Duymaya Basladik'

Azerbaycan’da 9. Küresel Bakü Forumu’na katilan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “Biz Ermenistan tarafindan Daglik Karabag’in statüsü hakkinda sözler duymaya basladik. Bu, tamamen sorumsuzca ve Ermenistan’in kendisi için tehlikelidir” ifadelerini kullanarak, “Ermenistan, Azerbaycan’in toprak bütünlügünü sorgulamaya devam ederse, Azerbaycan’in baska seçenegi kalmayacak ve Ermenistan’in toprak bütünlügünü sorgulayacaktir” dedi.

Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Tarafindan Daglik Karabag'in Statüsü Hakkinda Sözler Duymaya Basladik'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Azerbaycan’in baskenti Bakü’de Nizami Gencevi Uluslararasi Merkezi tarafindan düzenlenen 9. Küresel Bakü Forumunun açilisinda konustu.

Azerbaycan’in Ermenistan ile iliskilerin normallestirilmesine iliskin önerilerinin, iki ülkenin bir birinin sinirlarina karsilikli saygili olmalarini içerdigini ifade eden Aliyev, “Ermeni hükümetinin bu bes ilkeyi benimsemesinden memnunuz. Bunun için artik taraflar pratik çalismaya geçmeli. Üst düzey Ermeni yetkililerin sözlerinin bile o kadar önemli olmadigini tarihten biliyoruz. Azerbaycan’da iki ülke arasindaki sinirlarin belirlenmesi için sinir komisyonu kuruldu. Ermeni tarafinin da ayni adimi atmasini bekliyoruz" dedi.



“Ermenistan tarafindan Daglik Karabag’in statüsü hakkinda sözler duymaya basladik. Bu, tamamen sorumsuzca ve Ermenistan’in kendisi için tehlikelidir”

Azerbaycan’da "Daglik Karabag" adinda bir idari birimin bulunmadigini ve Ermeni tarafindan bu konuya yapilacak herhangi bir atfin yeni bir soruna yol açacagini vurgulayan Aliyev, “Daglik Karabag’in statüsü hakkinda Ermenistan’dan sözler duymaya basladik. Bu, tamamen sorumsuzca ve Ermenistan’in kendisi için tehlikelidir. Çünkü ‘Daglik Karabag’ diye bir sey yok. Daglik Karabag Özerk Bölgesi 1991 yili sonlarinda Azerbaycan parlamentosunun karari ile kaldirilmistir ve bizim topraklarimizda böyle bir idari yapi bulunmamaktadir. Bu nedenle, sözde statüye yapilacak herhangi bir söylem, yalnizca yeni çatismalara yol açacaktir. Ermenistan hükümeti bunu anlamali ve tarihi yeniden yazmaya çalismaktan vazgeçmelidir” dedi.



“Azerbaycan’in baska seçenegi kalmayacak ve Ermenistan’in toprak bütünlügünü sorgulayacaktir”

Bu durumun çok ciddi sonuçlara yol açabilecegini belirten Aliyev, “Ermenistan, Azerbaycan’in toprak bütünlügünü sorgulamaya devam ederse, Azerbaycan’in baska seçenegi kalmayacak ve Ermenistan’in toprak bütünlügünü sorgulayacaktir. Tarihsel bir bakis açisindan, bunu yapmaya daha fazla hakkimiz var. Çünkü geçen yüzyilin tarihi açikça gösteriyor ki, Kasim 1920’de, Azerbaycan’in sovyetlestirilmesinden 6 ay sonra, Sovyet hükümeti Azerbaycan’in tarihi bir bölgesi olan Zengezur’u parçalayip Ermenistan’a teslim etti. Bu nedenle, Ermenistan Karabag’daki Ermeniler için statü talep ediyorsa, Azerbaycan neden Bati Zengezur’dan olan Azerbaycanlilar için statü talep etmesin? Çünkü Azerbaycanlilar tamamen oraya yerlesmislerdi. Bu içinden çikilamayacak bir duruma yol açabilir. Ermeni hükümetinin Ikinci Karabag Savasi’ndan çikardigi dersleri unutmamasi, bu dersleri iyi incelemesi ve Azerbaycan’a karsi herhangi bir toprak iddiasindan kaçinmasi gerektigini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Minsk Grubu’na artik ihtiyaç yok”

AGIT Minsk Grubu’nin 28 yildir Azerbaycan-Ermenistan arasindaki Karabag sorununu çözemedigini belirten Aliyev, “Dolayisiyla Azerbaycan Karabag sorununu çözdükten sonra Minsk Grubu’na ihtiyaç kalmamistir. Özellikle Rusya-Ukrayna Savasi’ndan sonra Minsk Grubu’nun üç esbaskaninin bir araya gelmesinin imkansiz hale geldi. Minsk Grubu Esbaskanlarinin çalismayacagina dair simdiden mesajlar aldik. Artik emeklilik yasina geldiler. Bu nedenle, Ermenistan’daki veya baska bir ülkedeki Minsk Grubu hakkinda herhangi bir spekülasyonun yalnizca Azerbaycan’i rahatsiz edecegi yönündeki tutumumuzu belirtmek istiyorum. Sorunu çözdük. Minsk Grubu tarafindan gelistirilen Madrid Ilkeleri uygulanmistir. Simdi Ermenistan ile iliskileri normallestirmenin ve bir baris anlasmasi imzalamanin yollarini düsünmeliyiz. Her iki taraf olumlu mesaj verirse 1 yil içince baris anlasmasini imzalayabilecegimizi düsünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA