NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenlik Endiseleri Mesrudur'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinisto ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Türkiye’nin güvenlik endiselerinin mesru oldugunu ifade ederek, “Hiçbir NATO müttefiki Türkiye’den daha fazla terör saldirisina ugramamistir” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Türkiye'nin Güvenlik Endiseleri Mesrudur'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya’nin Naantali kentinde Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinisto ile bir araya geldi. Finlandiya Cumhurbaskani Niinisto ile düzenledigi ortak basin toplantisinda konusan Stoltenberg, Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilmak istemelerinin tarihi kararlar oldugunu ve söz konusu üyeliklerinin ortak güvenligi güçlendirecegini belirtti.

Türkiye’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeliklerine karsi çikarken dile getirdigi güvenlik endiselerinin mesru oldugunu ifade ederek, “Türkiye’nin Terör örgütü PKK ile ilgili endiseleri de dahil tüm müttefiklerin güvenlik endiselerini ele almaliyiz” dedi.

Türkiye ile Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligi konusunda yapilan müzakerelerde ilerleme olup olmadigina dair bir soruya cevap veren Stoltenberg, Ispanya’nin baskenti Madrid’deki 29-30 Haziran’da yapilacak olan NATO Liderler Zirvesi’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligi için son tarih olmadigi belirterek, “Bunun mümkün olan en kisa sürede çözüldügünü görmek istiyorum. Bu nedenle, Türkiye’nin gündeme getirdigi sorunlari çözmek için NATO müttefikimiz Türkiye ve ayrica Finlandiya ve Isveç ile çok çalisiyoruz” dedi.

“Bu terörizm ve silah ihracati ile ilgili”

Türkiye’nin güvenlik endiselerinin mesru oldugunu ifade eden Stoltenberg, “Bu terörizm ve silah ihracati ile ilgili. Ve sunu anlamali ve hatirlamaliyiz ki, hiçbir NATO müttefiki Türkiye’den daha fazla terör saldirisina ugramamistir. Ayrica Türkiye, stratejik cografi konumu, bir Karadeniz ülkesi olmasi ve ayni zamanda Irak ve Suriye’ye komsu olmasiyla önemli bir müttefiktir” dedi.

Türkiye, en fazla mülteciye ev sahipligi yapan NATO müttefiki

Türkiye’nin DEAS gibi terör örgütleriyle mücadelede kilit rol oynadigina deginen Stoltenebrg, “Ayrica Türkiye’den daha fazla mülteciye ev sahipligi yapan baska bir NATO müttefiki olmadigini da hesaba katmamiz gerekiyor” dedi.

Türkiye, Rusya-Ukrayna Savasi’nda da kilit rol oynuyor

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya Savasi’nda da kilit role sahip oldugunu aktaran Stoltenberg, Türkiye’nin simdi de tahilin Ukrayna’dan nasil ihraç edilecegine dair bir çözüm bulma çabalarinda önemli bir rol üstlendigini ifade ederek, “Dolayisiyla Türkiye gibi hayati, kilit bir müttefik terör gibi bir endiseyi dile getirdiginde, elbette oturup bunu ciddiye almaliyiz. Biz de tam olarak bunu yapiyoruz. Finlandiya’dan, Baskan Niinisto’dan ve Isveç’ten gelen, aslinda bu sorunlari ele almak ve ileriye dogru bir yol bulmak için masaya oturmaya hazir olduklarina dair net mesajlari memnuniyetle karsiliyoruz. Bu, Finlandiya ve Isveç’in üyelik basvurusunda bulunmalari için dogru karardir. Bu onlarin güvenligini güçlendirecek, NATO’yu güçlendirecek ve Avrupa-Atlantik bölgesinde güvenlik ve istikrari güçlendirecek’’ dedi.

Türkiye, Finlandiya, Isveç ve NATO sik ve düzenli temas halinde

Türkiye, Finlandiya ve Isveç ile sik ve düzenli temaslari oldugunu aktaran Stoltenberg, “Türkiye bazi endiseleri dile getirdi ve biz oturup konusurken onlar üzerinde çalisiyoruz. Türkiye’nin gündeme getirdigi sorunlari incelemek için Türkiye, Finlandiya ve Isveç ile sik ve düzenli temaslarimiz var. Bence hala karsi karsiya oldugumuz seyin daha tehlikeli bir dünya oldugunu hatirlamamiz gerekiyor. Türkiye de dahil olmak üzere tüm müttefikler NATO’nun açik kapi politikasinin büyük bir basari oldugunu defalarca dile getirdiler. NATO’nun kapisi açik. NATO’nun açik kapi politikasi on yillardir demokrasinin yayilmasina, ortak baris ve istikrarin saglanmasina yardimci olmustur. Bu nedenle Türkiye, Finlandiya, Isveç, NATO, Finlandiya ve Isveç’in bir an önce üyeliginin nasil saglanacagi konusunda çok çalisiyor” dedi.

Cumhurbaskani Niinisto ise, Türkiye ile müzakerelerin devam ettigini ifade ederek, diyalog kanallarinin açik oldugunu aktardi.
Kaynak: İHA