Bakan Yanik, Çanakkale'de 'Çocuk Haklari Sokagi' Açilisina Katildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Çanakkale’de ’Çocuk Haklari Sokagi’nin açilisina katildi.

Bakan Yanik, Çanakkale'de 'Çocuk Haklari Sokagi' Açilisina Katildi
Çanakkale’de, Anadolu Hamidiye tabyalarinda olusturulan ‘Çocuk Haklari Sokagi’nin açilis töreni gerçeklestirildi.

Törende konusan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Çocuklarin nesesini ve heyecanini görmek beni mutlu etti. Çocuk Haklari Sokagi, çocuklarin ilgisine çok mazhar olacak. Bugün, büyük ve güçlü Türkiye’nin dogusuna sahitlik eden, bütün zorluklara karsi kale gibi duran sehrimiz, Çanakkale’mizde bir arada olmanin mutlulugu içindeyiz. Çanakkale’yi geçilmez kilan tüm sehitlerimizi minnet ve sükranla yâd etmek istiyorum. Ruhlari sad, mekanlari cennet olsun. Destanlara konu olan tarihi ve dogal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Çanakkale’mize 2021 yilinda yine gurur verici bir eserimizin açilisi için gelmistik. Üzerinden henüz bir yil geçmeden bu defa çocuklarimiz için bu güzel sehirdeyiz. Çanakkale’ye layik özel bir projeyi hayata geçirecegiz” dedi.



“Çocuklarimiz hem ailelerimizin hem de bizim göz bebegimiz”

Sokagin, Anadolu Hamidiye tabyalarinda açilmasinin bir tesadüf olmadigini belirten Bakan Yanik, “Çocuk Haklari Sokagimizin Çanakkale’de açilmasi hem de tabyalarin bulundugu mekanda açilmasi bir tesadüf degil. Biz her zaman geçmisten gelecege uzanan bir köprüyü kurmanin hedefi tasiyoruz. Geçmisimizden, tarihimizden aldigimiz güçle, sehitlerimizin maneviyatindan aldigimiz güçle gelecegi kurma arzusunda oldugumuzu hep söyledik. Gelecegi ifade eden çocuklarin iste bu tabyalarda Çocuk Haklari Sokagini kurmak, geçmis ile gelecegi tekrar birlestirmek arzumuzun o sürekliligi saglamak tarihimizden aldigimiz büyük birikimi gelecege tasimak arzumuzun bir yansimasidir. Çocuklarimiz hem ailelerimizin hem de bizim göz bebegimiz. Hayata merhaba diyen her çocugun kulagina ezan okunur ve güzel bir isim verilir. O çocuk ailesine göz aydinligi ve umut olur. Onlarin iyi yetismeleri, ahlakli, dürüst, faydali ve çaliskan insanlar olarak hayata katilmalari, bizim en büyük zenginligimizdir” ifadelerine yer verdi.

“81 ilimizde Çocuk Haklari Il Çocuk Komitelerini kurduk”

“Biz, bu zenginligi korumak ve çogaltmak için sürekli çalisiyor, yeni politikalar ve bakis açilari gelistiriyoruz” diyen Bakan Yanik, “Olusturdugumuz Çocuk Danisma Kurulumuz bu çalismalarimizin bir ürünü. Danisma Kurulumuzla, çocuklarimizin yüksek yarari için yine onlarin sözlerine kulak veriyoruz. Bu amaç dogrultusunda iki gündür burada toplantilar gerçeklestiriyor, yeni döneme dair yol haritalarimizi güncelliyorsunuz. Ülkemizin katildigi BM Çocuk Haklarina Dair Sözlesme geregi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak 81 ilimizde Çocuk Haklari Il Çocuk Komitelerini kurduk. Bu komitelerde çocuklari ilgilendiren her konuda onlarin duygu ve düsüncelerini dinliyor, görüslerini aliyoruz. Kisilik gelisimlerinin ve kendilerini ifade etme becerilerinin güçlenmesini saglamayi hedefliyoruz. Bununla birlikte çocugun bütün haklarinin korunmasi ve yasam sartlarinin iyilestirilmesi çocuga dair sosyal politikalarimizin temelini olusturmaktadir. Bakanligimiz çocuklara yönelik hizmet politikalarini, yine onlarin en üstün yarari dogrultusunda aile odakli yaklasim önceligiyle belirlemektedir. Çocuklarin sefkat ve merhametle beslendikleri, güven duyarak güç kazandiklari bir ortamda büyümelerini saglamak, çocuk bakim ve koruma hizmetlerimizin temel ilkesidir. Bu dogrultuda çocuklarimizin aileleri yaninda desteklendigi, her türlü egitim, sosyal-kültürel ve sportif faaliyetlere katilmalari için tesvik edildigi sosyal ekonomik destek yani SED hizmetimizi sürdürmekteyiz” seklinde konustu.



“Bugünkü Çocuk Haklari Sokagimizin açilisi, bu projemizin de ilk etkinligi oluyor”

Bu projenin ilk etkinligi oldugunu belirten Bakan Yanik, “2022 yili itibariyle ailesinin yaninda SED hizmetinden yararlanan çocuklarimiz için yaklasik 1 milyar 120 milyon gibi bir kaynak aktardik. Bunun yaninda koruyucu ailelerimizin yaninda bulunan çocuklarimiz için de yaklasik 133 milyon 500 bin kaynak aktardik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak çocuk refahi, çocuk koruma hizmetleri, hassas kosullar altindaki çocuklarin desteklenmesi, çocuk isçiliginin ve erken yasta evliliklerin önlenmesi konularinda da birçok çalisma yapiyoruz. Bu çalismalarimiz, Türkiye’de Çocuk Haklarinin Desteklenmesi, Özne Çocuk isimli yeni bir projeyle devam ediyor. Bugünkü Çocuk Haklari Sokagimizin açilisi, bu projemizin de ilk etkinligi oluyor. Bugün, ayni zamanda 12 Haziran Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü. Çocuk haklarini korumanin çocuk isçiligiyle mücadele etmeyi gerekli kildigini hatirlatmak için bu anitsal sokagimizi bu özel günde açmayi anlamli buluyoruz” dedi.



“Çocuklarin farkli gelisim dönemlerine uygun oyuncaklar kullanilarak hazirlandi”

Bakan Yanik, sözlerinin devaminda, “Sokagimiz, Çocuk Haklari alaninda farkindalik olusturmak ve çocuklarimizi bilinçlendirmek için çesitli görseller ve çocuklarin farkli gelisim dönemlerine uygun oyuncaklar kullanilarak hazirlandi. Sokagimizin olusmasinda katkilari olan tüm arkadaslarima ve çocuklarimiz için bu alani olusturmamiza izin veren Kültür ve Turizm Bakanligi’miza sükranlarimi arz ediyorum. Ayrica ’Çocuk Isçiligi ile Mücadele’ konusunda göstermis olduklari hassasiyet için sayin Cumhurbaskanimiza sükranlarimi arz ediyorum, emegi geçen Bakanliklarimiza tesekkür ediyorum. Devletimiz, çocukla ilgili her konuda oldugu gibi, çocuk isçiligi ile mücadele konusuna da özel bir önem ve dikkat göstermektedir. Bu dogrultuda 2017 yilinda Çocuk Isçiligi ile Mücadele Ulusal Programi (2017-2023) hazirladik ve uygulanmaya basladik. 2018 yilinin ’Çocuk Isçiligi ile Mücadele Yili’ olarak ilan edilmesi ile birlikte de konuya iliskin çalismalar ivme kazandi ve tam bir seferberlik haline dönüstü” ifadelerine yer verdi.

“Çocuklarimiza destek olmaya kararliyiz”

Çocuklara destek olmak içim kurumsal düzenlemelere gitmeye hazir olduklarini belirten Bakan Yanik, “2021 yilinda ise çocuk isçiligi ile mücadele konusu, Bakanligimizin ’Temel Politika ve Önceliklerimiz Programi’nda yer aldi. Çocuklara yaslarinin ötesinde sorumluluklar yüklenmesine engel olmak ve onlara iyi egitim alabilecekleri imkanlar sunmak, ulusal kalkinma planlarimizin ayrilmaz bir parçasidir. Çocuklar, evi geçindirmesi gereken yasa, olgunluga ve sorumluluga sahip degildir. Bunu çocuklara yüklemek saglikli bir yetiskin olmasini engellemek demektir. Çocuk Isçiligi ile Mücadele Ulusal Programinda, Il Çocuk Haklari Komitelerinde çocuk isçiligi ile mücadele konusunun özel olarak ele alinmasi gerektigi vurgulanmaktadir. Tüm Türkiye’ye yayilmis Çocuk Haklari Il Komiteleri ile her yil 12 Haziran’da Çocuk Isçiligi ile Mücadelenin önemine dikkat çeken faaliyetler gerçeklestiriyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak, ülkemizdeki bütün çocuklarimizin mutlulugu için ihtiyaca göre kurumsal düzenlemelere gitmeye ve çocuklarimiza destek olmaya kararliyiz” dedi.



“Çocuklarimizin egitimlerinin devami için ilerleyen yillarda da ihtiyaç duyduklari her türlü katkiyi saglayacagiz”

Bu yil 1 milyon çocuga destek vereceklerini belirten Bakan Yanik, “Çocuklarin erken yasta okulla bulusmalari için ana sinifindan baslayarak onlari destekliyoruz. Bu yil tam 1 milyon minik yavrumuza anaokulu/ana sinifi destegi verecegiz. Çocuklarimizin egitimlerinin devami için ilerleyen yillarda da ihtiyaç duyduklari her türlü katkiyi saglayacagiz. Ailesi yaninda desteklenemeyecek çocuklarimizi bakim hizmetinden koruyucu- önleyici hizmetlere kadar farkli gereksinimlerini karsilamak üzere devlet himayesine aliyoruz. Toplumla iç içe, saglikli, huzurlu ve güvenli ortamlarda çocuklarimizin sosyallesmeleri için hizmetlerimizi dönüstürüyoruz. Bu sebeple yurt tipi binalari barinma tipine dönüstürerek ortalama 5-6 çocugumuzun bir arada kaldigi apartman daireleri seklinde ev tipine dönüstürdük. Mahalleliyle, apartman sakinleriyle saglikli iliskilerin gelistirildigi ortamlar olusturmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.



“En güçlü ortagimiz halkimiz”

Bakan Yanik, sözlerinin sonunda ise, “Yine 81 ilde Bakanligimiza bagli mobil ekiplerimizle, risk altindaki çocuklarimiza ulasiyor, ihtiyaçlari olan temel hizmetlere yönlendirilmesini sagliyoruz. Ayrica egitim çaginda oldugu halde okula devam edemeyen çocuklari egitim-ögretim sürecine yeniden dahil ediyoruz. Örgün egitim çagini tamamlamis çocuklarimizi ise mesleki egitim alanlarina yönlendiriyoruz. Bugünlerde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügümüz koordinatörlügünde bizleri heyecanlandiran yeni bir projenin hazirliklari içerisindeyiz. Çocuklari, ebeveynleri, çocuk alaninda çalisanlari ve toplumu bilgilendirmek amaciyla Çocuk için Dost Uygulamalar (DUY) isimli bir web sitesi olusturduk. ’Çocuk için DUY, Duyarli ol!’ sloganiyla tasarladigimiz bu web sitemiz, çocuk dostu yayin ya da ürünlerin desteklenmesine ve gelistirilmesine yönelik hizmetler verecek. Bunun yani sira DUY web sitemiz araciligi ile yazili, görsel, isitsel ve dijital yayinlarda çocuklar açisindan zararli olabilecek içerikler, Bakanligimiza bildirilecek. Böylece takibini beraber yapmis olacagiz. Bildirilen içerikler alaninda uzman ekibimiz tarafindan incelenerek gerekli yönlendirmeler yapilmis olacak. Her alanda oldugu gibi çocuklar söz konusu oldugunda da en güçlü ortagimiz halkimiz. Bütün hizmetlerimiz toplumsal farkindaligin sagladigi destekle güçleniyor ve amacina ulasiyor. Biz yürüttügümüz çalismalarla birlikte her bir vatandasimizin bu konuda gereken duyarliligi gösterecegine inaniyoruz. Bu duygularla Çocuk Haklari Sokagimizin açilisini yapmaktan dolayi yasadigimiz mutlulugu tekrar sizlerle paylasiyor, bu degerli organizasyonda emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Tüm çocuklarimizin gözlerinden öpüyor, hepinizi sevgi ve saygiyla selamliyorum” dedi.

Törende yapilan konusmalarin ardindan alanda bulunan stantlari inceleyen Bakan Yanik, buradan sokagin açilisina geçerek burada çocuklar ile birlikte sokagi gezdi.

Törene, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Muhammet Mermer, Il Milli Egitim Müdürü Ferhat Yilmaz, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ile çocuklar ve aileleri katildi.

Kaynak: İHA