Kalp Nakli Bekleyen 4 Yasindaki Ali'nin Annesi Açiklamasi 'Artik Bize De Mutlu Bir Haber Gelsin Istiyorum'

Ankara’da yasayan 4 yasindaki Ali Göktug Özduman’a henüz 14 aylikken kalp yetmezligi tanisi konuldu. Ali Göktug’un annesi Tugçe Özduman, ogluna kalp bulunmasi için çagri yaparak, “Artik bize de mutlu bir haber gelsin istiyorum” dedi.

Kalp Nakli Bekleyen 4 Yasindaki Ali'nin Annesi Açiklamasi 'Artik Bize De Mutlu Bir Haber Gelsin Istiyorum'
Ankara’da yasayan Ali ve Tugçe Özduman çiftinin çocuklari Ali Göktug Özduman, 25 Haziran 2018 tarihinde dünyaya geldi. 8 aylikken ates sikayetiyle Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne götürülen Ali Özduman, Immünoloji Klinigi’nde testleri yapilip evine gönderildi. Teshis konulmasi 6 ay süren Ali Göktug’un hastaliginin 14 aylikken Dilate Kardiyomiyopati yani kalp yetmezligi oldugu ögrenildi. Bunun üzerine Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne sevk edilen Ali Göktug’a o günden bu zamana kadar 3 yildir kalp arandigini söyleyen anne Tugçe Özduman, ailesiyle beraber Ali Göktug için yapmadiklari hiçbir seyin kalmadigini belirtti.

Mahalle arkadaslari da Ali Göktug’a destek olmak amaçli video çekerek organ bagisi talebinde bulundu.

Ogluna kalp bulunmasi için bir de sosyal medya hesabi açan anne Tugçe Özduman, Ali Göktug’a kalp yetmezligi teshisi konuldugundan beri üç kere ev degistirdiklerini anlatarak, “Ilk teshis koyan hastaneden ECMO cihazi olmadigi için Hacettepe Üniversitesi Çocuk Yogun Bakimi’na sevk edildik. 38 gün kadar bir yatis sürecimiz oldu. Ilaçlarin olumlu tepki vermesinden kaynakli evimize taburcu edildik ama çok yakin takip olarak bu tedavi sürecimiz devam etti” dedi.



“Kök hücre nakli oldu, kalbine kök hücre verildi”

Ali Göktug’un tedavi sürecinin daha rahat geçmesi amaçli doktor tavsiyesiyle kök hücre nakli yapildigini açiklayan anne Özduman, “Hastaligin ilerleyen süreçlerinde çocugumuzun sürekli hastaliginin tekrardan nüksetmesi yogun bakim yatislarinin sayisini artirdi. En son bu nisan ayinin basinda taburcu olup evimize geldik. Kök hücre nakli oldu, kalbine kök hücre verildi.

Tedavi asamasinda en azindan çocugun nakil süreci bu hastalikta ECMO cihazina baglanmadan bir köprü olusturmak istedi doktorlarimiz. Sag olsunlar onlar da çocugumuzla çok ilgileniyorlar” diye konustu.



“Benim oglum 1,5 sene kadar normal siradan kalp nakli bekledi”

Ogullari için 1,5 sene normal siradan kalp nakli beklediklerini anlatan anne Özduman, “Benim oglum 1,5 sene kadar normal siradan kalp nakli bekledi ama ocak ayindaki yatisimizda çocugumun durumu daha ciddi kötülesince tansiyonu 6,2’ye kadar düstü. Verilen ilaçlarin ismi degisti. Bu süre sonunda acil koduyla kalp aramaya basladik. Buna hastane ve Saglik Bakanligi karar veriyor. Sirayla alakali hiçbir hasta yakininin ve hastanenin bilgisi olmuyor. Bu sene zarfinda hastaneye toplam 4 kere yatti 2022’nin baslangicindan itibaren. Çocugumun durumunun daha da kötülestigini ve bu hastaligin ilerleyen süreçlerde düzelmeyecegini doktorlarimiz bize sürekli söylüyorlar. Eninde sonunda ECMO’ya baglanabilecegini, buna hazirlikli olmamizi belirtiyorlar” ifadelerini kullandi.

“Çocuga iyi baktigimizi söylüyor doktorlarimiz"

Kök hücre nakli süreci hakkinda konusan Özduman, makineye baglanmadan ilk defa bir çocuga kök hücre nakli yapildigini ve o kisinin Ali Göktug oldugunu söyledi.

Anne Özduman, doktorlarin kendilerine Ali Göktug’a çok iyi baktiklarini söylediklerini vurgulayarak, “Biz 3 senedir bu isin içinde oldugumuz için çocuga iyi baktigimizi söylüyor doktorlarimiz. Bu süre zarfinda baska hasta olsa hayatini kaybedebilirdi veya makineye bakilabilirdi. Iyi bakildigi için çocuk süreci bu sekilde atlatiyor ama ilerisi için makine sürecinin gözüktügünü belirtiyorlar. Biz de bundan dolayi korktugumuzdan artik bir farkindalik olusmasini istedik” dedi.



“3 sene çok uzun bir sene, biz ailece ne yasadigimizi kendimiz biliriz”

Anne Tugçe Özduman, Ali Göktug için bir kez daha kalp nakli çagrisi yaparak sunlari kaydetti:

“Çocuk olunca herhalde aileler çok duygusal düsünüyorlar. Ben buradan onlara seslenmek istiyorum. Organlar toprak olmasin. Bir baskasinda hayat bulmasi kadar güzel bir sey olamaz. Organini yetmezlik konusunda zayiflatan ve kaybeden insanlar bu organin kiymetini çok daha fazla biliyorlar. Siz bagis yaptiginizda o organa çok iyi bakacaklarindan emin olsunlar. 3 sene çok uzun bir sene. Biz ailece ne yasadigimizi kendimiz biliriz. Artik bize de mutlu bir haber gelsin istiyorum. Geceleri uykusuz kalmaktan yorulduk. Ailecek her günümüz karamsar. Sofraya oturdugumuzda yüzümüz gülmüyor. Büyük oglumla ilgilenemez oldum. Bizi bu süreçten kurtaracak sadece ailelerin artik bir ‘evet’ demesine kaldi. Lütfen ellerini vicdanina koyup empati yapsinlar.”

Özduman, yurt disina da test gönderdiklerini, oglunun hastaliginin geçirdigi bir grip enfeksiyonundan kaynaklandigini ve kalp hastaligi öncesi herhangi bir sorunu olmadigini da vurguladi.

“Ogluma kalp nakli yapilirsa karacigerimi bagislayacagim”

Anne Özduman, kendisine bir söz verdigini, Ali Göktug’a kalp nakli yapilir ve normal hayatina dönerse karacigerini bagislayacagini açiklayarak, "1 yil veriyor doktorlar nakilden sonra normal hayatini düzenli bir sekilde sürdürme süreci olarak. Birinci senesinde normal hayatina dönüp düzeldigini görürsem ben de karaciger nakli olarak bir baskasina nakil verecegimi söylemek istiyorum. Bu da benim diyetim olacak. Bu konuda söz veriyorum” dedi.

Ali Göktug’un agabeyi Alptug Özduman ise, “Kardesimin kalp nakli olmasini istiyorum. Düzelip benimle oyunlar oynamasini istiyorum. Onu çok seviyorum. Kardesimle gün boyu oyunlar oynuyoruz” diye konustu.

Ali Göktug’da 7 ay önce kalp yetmezligine bagli böbrek yetmezligi de basladi.

Kaynak: İHA