Sanliurfa'da Göçerlerin Göç Hazirligi Basladi

Kis aylarini Sanliurfa’nin Ceylanpinar ilçesinde geçiren göçerler, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte göçe hazirlaniyor.

Sanliurfa'da Göçerlerin Göç Hazirligi Basladi
Kisi geçirmek için ekim ayinda Sanliurfa’nin Ceylanpinar ilçesine gelerek Evrenpasa Mahallesi Kepez mevkiinde çadir kuran göçerler, bahar mevsiminin gelmesiyle göçe hazirlaniyor. Kis boyunca hayvanlarini burada besleyen göçerler, nisan ayi itibariyla ilk önce Siverek ile Viransehir ilçeleri arasinda yer alan Karacadag’a gidecekler. Bir süre burada konaklayarak hayvanlarini daglik alanlardaki meralarda besleyecek olan göçerler, daha sonra ise Bingöl, Erzurum, Bitlis ve Van güzergahinda ilerleyerek sonbahar sonunda yeniden Ceylanpinar ilçesine dönecekler.

Eyüp Akhanim, Ceylanpinar’da istedikleri verimi alamadiklarini söyledi.

Bu yil dogan kuzularin bir kisminin öldügünü anlatan Akhanim, mera alani bulmakta zorlandiklarini ifade etti.

Nisan basinda Karacadag’a gideceklerini söyleyen Akhanim, ”Daha sonra Bingöl, Erzurum, Bitlis, Van tarafina gidecegiz. Benim 400 koyunum var, kuzularin yarisi öldü. Su anda 400 koyun var, 300 kuzu var. 100 kuzudan fazla öldü” diye konustu.

Göçerler, günün büyük kisminda hayvanlarini meralarda otlatmaya götürüyor. Günün belli saatlerinde ise hayvanlarini çadir bölgesine getirerek yem vererek kuzularla bulusturuyor. Kuzularin anne koyunlarin sütünü emerek beslenmesine izin veren göçerler, daha sonra hayvanlari yeniden meraya götürüyor.
Kaynak: İHA