Dünya Saglik Örgütü'nden Ukrayna'ya 'Patojenleri Yok Edin' Uyarisi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Ukrayna’ya laboratuvarlarda bulunan yüksek risk altindaki patojenleri yok etmesi çagrisinda bulundu.

Dünya Saglik Örgütü'nden Ukrayna'ya 'Patojenleri Yok Edin' Uyarisi
Dünya Saglik Örgütü, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle, Ukrayna’yi halk sagligi laboratuvarlarinda bulunan patojenleri imha etmesi konusunda uyardi. Ukrayna’da herhangi bir nedenle patojenlerin açiga çikmasini önlemeye yardimci olan güvenlik uygulamalarini tesvik etmek için birkaç yildir halk sagligi laboratuvarlariyla isbirligi yapildigi belirtilen açiklamada, "Bu çalismanin bir parçasi olarak, Ukrayna’daki Saglik Bakanligi’na ve diger sorumlu kurumlara, olasi sizintilari önlemek için yüksek risk altindaki patojenleri yok etmelerini siddetle tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Biyogüvenlik uzmanlari, Ukrayna’da bulunan bu tesislerden herhangi birinin saldirilar sonucunda hasar görmesi durumunda, hastaliga neden olabilecek patojenlerin açiga çikma ve yayilma riskinin olacagini belirtti.

Ukrayna’da Covid-19’da dahil olmak üzere hem hayvanlari hem de insanlari etkileyen tehlikeli hastaliklari arastiran ve ABD, Avrupa Birligi (AB) ve DSÖ tarafindan desteklenen laboratuvarlar bulunuyor.

Öte yandan, Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Maria Zakharova, ABD’nin Ukrayna’da biyolojik silah laboratuvarinin bulundugunu iddia etmisti. Söz konusu iddialar ABD ve Ukrayna tarafindan yalanlanirken, ABD hükümeti Rusya’nin kendi kimyasal veya biyolojik silahlarini kullanmak için bir bahane öne sürdügünü ifade etmisti.
Kaynak: İHA