Karesi Belediyesi Iklim Degisikligi Ile Mücadele Edecek

TR22 Düzey 2 Bölgesi olan Güney Marmara Bölgesinde en fazla AB projesi yürüten belediye olan Karesi Belediyesi, an itibariyle 5 adet Avrupa Birligi projesi yürütüyor. Sifir atik, organik tarim, sürdürülebilir sehirler, akilli sehirler ve gençlik projelerini hayata geçirdi.

Karesi Belediyesi Iklim Degisikligi Ile Mücadele Edecek
Karesi Belediyesi Avrupa Birligi (AB) projelerini bir bir hayata geçiriyor. Bu kapsamda Karesi Belediyesi, Avrupa Birligi (AB) tarafindan finanse edilen ve Merkezi Finans ve Ihale Birimi (CFCU) tarafindan 10 Aralik’ta yayinlanan “Türkiye ve AB Arasinda Sehir Eslestirme-II: Yesil Bir Gelecek için Eslestirme Hibe Programi Teklif Çagrisi”na basvurusunu tamamladi.

Toplam bütçesi 2,5 milyon Avro olan hibe programi kapsaminda, Türkiye ve AB yerel yönetimleri arasinda kardes sehir iliskilerini ve yerel yönetimlerin AB bütünlesme sürecindeki rollerini “iklim degisikligi” ve “çevre” alanlarinda çalismalar yapilmasi suretiyle güçlendirmeyi amaçlayan projelere öncelik verilecek. Türkiye’den belediyeler, il özel idareleri ve yatirim izleme ve koordinasyon baskanliklari ile AB üyesi ülkelerden yerel yönetimlerin is birligi içerisinde gelistirebilecekleri projelere, en az 60 bin avro, en fazla 100 bin avro hibe destegi saglanacak.

Iklim degisikligi ele alinacak

Karesi Belediyesi olarak yeni projeleri hayata geçirmenin gururunu yasadiklarini söyleyen Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan “Karesi Belediyesi olarak Ispanyanin Valencia bölgesindeki ayuntamiento rafelguaraf belediyesi ile iklim degisikligine yönelik proje faaliyetleri gerçeklestirecegiz. Proje kapsaminda ilçemiz sinirlari içersinde yasayan vatandaslarimiz, ögrencilerimize iklim degisikligi konusunda kapsamli bir sekilde çevre ve iklim degisikligi konularinda kampanya ve farkindalik egitimleri planliyoruz. Projemizin süresi 12 ay ve bütçesi 96.748.76 Euro olarak planladik. Bildiginiz gibi iklim degisikligi konusu hayatimizin baslica gündemlerinden birini teskil etmektedir” dedi.

ORKAN: “üzerimize düsen görevi yapacagiz”

Iklim degisikliginin insani yasamindaki pek çok alani etkiledigini belirten Baskan Orkan sözlerini söyle sürdürdü:

“Iklim degisikligi, sosyal ve ekonomik sektörler ile canli yasami ile dogrudan iliskili su kaynaklari, dogal afet, biyolojik çesitlilik, ekosistem hizmetleri ve halk sagligi gibi alanlari etkilemektedir. Kuraklik, seller, siddetli kasirgalar gibi asiri hava olaylarinin sikligi ve etkisinde artis, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanuslarin asit oranlarinda artis, buzullarin erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yani sira insan topluluklari da ciddi risk altina girmektedir. Iklim degisikliginin etkileriyle mücadele etmek, fayda saglamak ve etkileri yönetebilmek için stratejilerin güçlendirilmesi, gelistirilmesi ve uygulanmasi gerekmektedir. Biz de Karesi Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düseni yapmaya devam ediyoruz.”
Kaynak: İHA