Uyusturucu Bagimlilari Huzur Köy'de Yeniden Hayata Tutunuyor

Türkiye’de ilk kez Kirikkale’de faaliyete geçen "Huzur Köy"de, birçok ilden gelen uyusturucu madde bagimlisi bireylerin yeniden hayata tutunmalari saglaniyor.

Uyusturucu Bagimlilari Huzur Köy'de Yeniden Hayata Tutunuyor
Türkiye’de ilk kez Kirikkale Valiligi tarafindan hayata geçirilen projeyle açilan Huzur Köy Bagimlilikla Mücadele Merkezi sayesinde madde bagimlisi bireyler, yeniden hayata tutunuyor. Alkol ve Madde Bagimliligi Tedavi Merkezi’nde (AMATEM) arindirma tedavileri tamamlanan madde bagimlisi bireyler, Huzur Köy’de tedavi sürecine giriyor. Bu merkezde; seradan hali sahaya, spor salonundan is atölyelerine, oyun alanlarindan kitap okuma salonlarina kadar pek çok sosyal aktivite alanlari yer aliyor. Tedavi gören bireyler, usta egiticiler tarafindan farkli etkinlikler de yapiyor. Uyusturucu madde kullanan 19 yas ve üzeri bireylerin tedavi edilerek hayata daha hizli tutunmalari saglaniyor. Türkiye’de tek olan Huzur Köy, çevre illerden de ragbet görüyor. Geçen yil Ankara, Konya, Diyarbakir, Erzurum gibi farkli illerden de hasta kabulü yapti. Ayrica, madde bagimlisi bireylerin aileleri de bu merkezde egitim aliyor.

Kirikkale Valisi Bülent Tekbiyikoglu, Huzur Köy ile ilgili Il Saglik Müdürlügünce hazirlanan faaliyet raporu hakkinda bilgi aldi. Gazetecilerin ve ilgili kurum amirlerinin de katildigi toplantida açiklamalarda bulunan Vali Tekbiyikoglu, bagimlilikla mücadelenin dünyanin da gündeminde olan bir konu oldugunu ifade ederek, Avrupa nüfusunun yaklasik 3’de 1’i, dünya nüfusunun ise yüzde 6’si, Türkiye’de de bu oranin çok daha düsük oldugunu söyledi.



Bagimlilikla mücadele kapsaminda örnek bir çalisma gerçeklestirdiklerini dile getiren Tekbiyikoglu, “Huzur Köy projesi 2019 yilinda sosyal projeyi destekleme kapsaminda valiligimizce baslatilmis bir proje. Burada gündüz vakti bir hizmet veriyordu. Türkiye’de ilk defa bu hizmeti yatili olarak çevirdik” dedi.



"Bu egitimler de ailelerine verilecek"

Bu konuda profesyonel bir sekilde çalisma içerisinde olduklarini anlatan Tekbiyikoglu, bagimlilikla mücadele uzmanlari olan akademisyenlerden de istifade ettiklerinin altini çizerek, sunlari kaydetti:

“Bu konunun içerisinde olan sivil toplum kuruluslarindan istifade ediyoruz ve bu konuda Türkiye’de bir ilk olmak gibi bir irademiz var. Biz bu süreci aileleri ile beraber bir süreç olarak degerlendiriyoruz. Bu süreci nasil basariya götürecegine iliskin yöntemler de kendilerine anlatilacak. Bu egitimler de ailelerine verilecek. Bizim Huzur Köyü’müz de yatili olmak ile beraber madde ile alisverisini ortadan kaldirmak ile beraber kendi kisisel gelisimlerini de saglayacak mesleki kurslarda bu genç arkadaslarimiza verilecek. Pastaciliktan yemek yapimindan, marangozluktan, demir kaynak atölyesinden, tespih yapimindan seraciliga, resme, spora ve diger atölyelere kadar birçok enstrüman gelistirdik.”

"Türkiye’ye hizmet edecek bir yapida olacak"

Bagimli bireyleri yaklasik 6 süreyle misafir edeceklerini anlatan Tekbiyikoglu, “Yaklasik 6 ay boyunca misafir etmeyi planliyoruz. Sehir disindan da hastalarimizi kabul ediyoruz. Sadece Kirikkale’ye degil, Türkiye’ye hizmet edecek bir yapida olacak. Kapasitemizi de bu konuda artirabiliriz. Ankara’dan, Konya’dan, Diyarbakir’dan gelenler de var. Bu isi bitirmek istiyoruz” diye konustu.

Huzur Köy bilgilendirme toplantisinda Il Emniyet Müdürü Fahri Bulut, Il Jandarma Komutani Albay Baris Cücen, Il Saglik Müdürü Dr. Murat Agirtas, Aile Çalisma ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Yakup Yesilirmak ve ilgili personeller de hazir bulundu.
Kaynak: İHA