Baskan Seçer, Kaçak Su Kullanimi Iddialarina Yanit Verdi

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, meclis toplantisinda, ikamet ettigi sitede kaçak su kullanildigi iddialarina yanit verdi. Seçer, “Bu apartman 1998’den beri orada duruyor ve bugüne kadar kimse oraya denetime gitmemis. Benim dönemimde denetleniyor ve 2 bin 773 TL ceza kesiliyor. Yöneticinin orada bir ihmali sonucu ya da oradaki bahçivanin ihmali sonucu bir cezayi apartman ödedi” dedi.

Baskan Seçer, Kaçak Su Kullanimi Iddialarina Yanit Verdi
İçel Büyüksehir Belediyesi Subat Ayi Meclis Toplantisinin 1. Birlesimi, Vahap Seçer baskanliginda gerçeklestirildi.

Toplantida, yeni otobüs alimi ve kaldirim isgallerine iliskin konusan Seçer, kaçak su iddialarina da yanit verdi.

“İçelimize yeni limonlarimiz hayirli ugurlu olsun”

Baskan Seçer, geçtigimiz günlerde sözlesmesi imzalanan ve eylül ayinda Büyüksehir Belediyesinin ulasim filosuna katilacak 118 otobüsle ilgili detayli bilgiler vererek, “Ulasim filomuza EBRD kredi ve hibesiyle kazandiracagimiz çevre dostu 118 yeni otobüs için firmayla sözlesmemizi 3 Subat Persembe günü imzaladik. Göreve geldigimizde 252 otobüs İçel genelinde toplu tasima hizmeti vermekteydi. Bu araçlarin 2019 itibari ile yas ortalamasi 12,3 idi. Oysa toplu tasima literatüründe kullanilacak araçlar için genelde 10 yas kabulü bulunuyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak 2021 yilinda teknolojik imkanlari yüksek 87 adet limon otobüsümüzü filomuza katmistik. Nisan ayinda, yani yaklasik 2 ay sonra 67 adet yeni 8,5 metrelik atak otobüslerimizi de hizmete alacagiz. Bu araçlarin 28’ini kisa dorse oldugu için daha çok kirsalda ve Tarsus gibi sokaklari dar olan bölgelerde kullanacagiz. 39’u da Tarsus’ta hizmet verecek” diye konustu.



“Yeni limonlarimizi eylül ayi itibari ile filomuza dâhil etmis olacagiz”

Limon otobüsler ve 67 atak otobüsle birlikte 2029 yilina kadar İçel’in ulasimda otobüs ihtiyaci kalmadigini belirten Seçer, “3 Subat’ta sözlesmesini imzaladigimiz 84’ü 12 metrelik solo, 34’ü körüklü toplam 118 CNG’li yeni limonlarimizi eylül ayi itibari ile filomuza dahil etmis olacagiz. Geçen yil 87, bu yil nisan ayinda 67 atak, yine eylül ayinda 118 limon otobüslerimizle toplam 272 otobüsümüzle 2029 yilina kadar İçel lastik tekerlekli toplu tasima sistemine artik yeni araç ihtiyaci olmayacak. Yani 2029 yilina kadar otobüs ihtiyacimizi karsilamis olduk. Bu 272 aracin bize güncel maliyeti toplam 712 milyon 62 bin 631 TL. 87 otobüsün ödemeleri basladi; 48 ay vadeli almistik. 67 atak otobüs nisandan sonra yine onlari 48 ay vadeli aldik. Biz bu otobüsleri uygun aldik. Bugün devrede olan, geçen yil hizmete aldigimiz her bir otobüs ile bugün yeni sözlesmeyle aldigimiz her bir otobüs arasinda 1 milyon TL fark var maalesef. Bu otobüslerimizle birlikte filomuzu teknolojik donanimli, güvenli, rahat ve konforlu araçlarla gençlestirmis ve yenilemis olacagiz. 2,7 yas ortalamasiyla İçel, Türkiye’nin en genç otobüs filosuna da sahip sehir olacak. Yeni araçlarimizla yakit tasarrufu da saglayacagiz ve araçlarin bakim maliyetlerini azaltmis olacagiz. İçelimize yeni limonlarimiz hayirli ugurlu olsun” ifadelerini kullandi.

Esnafa kaldirim isgali uyarisi

Mecliste esnafa da çagrida bulunan Seçer, kaldirim isgali yapan esnafa cezai islem uygulayacaklarini söyledi.

Seçer, “Sehrimizde; özellikle islek caddelerimizde, esnafin yogun oldugu bölgelerde hem İçel merkezde hem ilçelerimizde kaldirim isgalleri vatandaslarimiz tarafindan son günlerde sikayete konu oluyor. Uzun süredir bu konuda çalismalar yapiyorduk, ancak pandemi, ekonomik krizler gibi elimizde olmayan gelismelerden dolayi esnafimizla da bu konuya iliskin karsi karsiya gelmemek için olumsuz bazi sonuçlar olusmasin diye bizim arzu ettigimiz düzenlemeleri bugüne kadar yapmamistik. Ancak öyle görünüyor ki, her geçen gün bu sorun kat be kat artmaya basliyor. İçel’de trafigi yogun olan caddelere, yaya trafigi olan caddelere çikin; örnegin Kuvayi Milliye, GMK, Istiklal Caddesi; oradaki kaldirim isgallerinin yayalari ne kadar zor duruma soktugunu görebilirsiniz. Burada esnafimiza kentim adina bir çagrida bulunmak istiyorum. Lütfen yayalarin trafigine engel olacak sekilde kaldirim isgallerine son verelim. Bunlar yasalara aykiridir. Biz bu konuda çalismalarimizi bundan sonra araliksiz, amasiz, fakatsiz, lakinsiz olarak yasalara uygun sekilde sürdürecegiz. Bu isgalleri yapanlar hakkinda da cezai islemler baslatmak zorunda kalacagiz” seklinde konustu.



Baskan Seçer, kaçak su kullanimi iddialarina yanit verdi

Toplantida, bir meclis üyesi Baskan Seçer’in ikamet ettigi sitede kaçak su kullanildigina iliskin iddialari gündeme getirdi. Baskan Seçer, iddialara yönelik olarak, “Siyasi hayatta her birimize alçakça saldirilar, iftiralar olabilir ama bunun bir akilla, izanla bagdasan tarafi da olur. Insan okudugu metni dogru okuyamiyorsa ya da aktaramiyorsa bunun içerisinde bir art niyet var demektir” dedi.

Iddialari haberlestiren basin kuruluslarina yönelik çok sert ifadeler kullanarak, “Medya gruplarina söyleyecek bir sözüm yok. En alçak ifade bile alçak kalir, o derece” diyen Seçer, söyle devam etti: “Ben 1998 yilinda yapimi tamamlanan Neptün Yali Sitesinde oturuyorum. Adinin ‘yali’ olduguna bakmayin, 34 dairelik bir apartman. Her arkadasimin oturdugu apartmanda oldugu gibi bu apartmanin da bahçesi var, bu apartmanin da havuzu var ve bu bahçeler, bu havuzlar yeralti sularindan büyük bir oranda doldurulur ya da oradaki peyzaj bakimi yapilir. Oturdugum apartman da böyle. 2009 yilinda o apartmana tasindim. Orada oturdugum süre boyunca da ne yönetici oldum ne de yönetim kurulunda ya da denetim kurulunda yer aldim. Aidatimizi belirlerler, aidatlarini öderiz. Mümkün oldugunca da iyi bir sakin oldugumuzu ifade etmek için alinan her karara da çok itiraz etmeden saygi duyariz ve katkimizi yapariz. Benim oturdugum ‘lüks’ site böyle bir yer. 98 model bir apartman dairesi. Birçogunuz benden daha güzel daha lüks bir apartmanda oturuyor olabilirsiniz onu da söyleyeyim. Ama son derece de mütevazi olan evimden de apartmanimdan da komsularimdan da memnunum. Bunu da ifade edeyim.”

Yönetime geldiklerinde MESKI ile ilgili geçmisten gelen bazi sorunlarla karsi karsiya kaldiklarini ifade eden Baskan Seçer, “Gerçekten özellikle abone konusunda inanilmaz bir karisikligin, kayitsizligin, kurumu zarara ugratacak bazi uygulamalarin oldugunu defaatle söyledim. Biz, encümen üyelerimiz de bilir, MESKI’de abone ile ilgili yaptigi yolsuzluktan dolayi Mut’ta memurun memuriyet hayatina son verdik encümen karariyla. Biz bu konularin üzerine bu kadar hassasiyetle gidiyoruz. Kaçak su kullanmak hirsizligin daniskasidir, tekrar söylüyorum. Simdi bu ‘kaçak su mu, degil mi’, o alçakça iftiralari atan alçaklara da buradan cevap verecegim. Dedim ki; her taraf denetlensin. Abonelikler yoksa islem yapilsin, ceza yazilsin, abonelikleri yapilsin. Bu arada da az önce söyledigim sitelerin bahçelerindeki artezyenlerin kayitli olup olmadigi da kontrol edildi. Bakin simdi size açiklayacagim konuyu birçogunuz bilmiyorsunuzdur belki de. Bu sitenin artezyenden su kullandigi iki ayri saati var. Artezyende saat mi olur? MESKI kanuna göre olur ya da ISKI kanuna göre olur ya da mevcut mer’i kanuna göre. Siz yeralti suyunu kullandiginiz zaman mutlaka gelip sular idaresinin bir sayaç koymasi lazim. Neden koyuyor? Diyor ki; ‘bahçeyi suluyorsan senden atik su bedeli almam. Ama havuz kullaniyorsan ve onun bosaltma esnasinda bunu kanalizasyona, sisteme gönderiyorsan ya da bir fabrikada proses suyu olarak kullaniyorsan, bunu sisteme veriyorsan senden atik su bedeli alirim’. Simdi bizim oturdugumuz apartmanin bahçesinde de böyle iki saat var. Iki saate de kontrole sürekli geliniyor” ifadelerini kullandi.

“Bugüne kadar gelen giden, kayit altina alan olmamis ama biz kayit altina almisiz”

Seçer, konuyla ilgili apartmanina 2 kontrolörün geldigini ve inceleme yaptigini belirterek, “Bunu anlatmaktan da hicap duyuyorum ama bakiyorlar, diyorlar ki; ‘bu ne’. Saate bakiyorlar, bahçe sulanan yani atik su vergisi ödemeyen saat ya da bedeli ödemeyen. Diger tarafta da havuzu doldurulan saat var. ‘Siz demek bunlarin tamamini bu sekilde dolduruyorsunuz’ deyip, geriye dönük faturalari da inceliyorlar. Tami tamina 2 bin 773 TL para cezasi kesiyorlar. Bu apartman 1998’den beri orada duruyor ve bugüne kadar kimse oraya denetime gitmemis. Benim dönemimde denetleniyor ve 2 bin 773 TL. Arkadaslar hepinizin basina gelebilir. Bu konu o zaman bana geldi, dedim ki; ‘Bakin bana çok sikayet geliyor, insanlar gerçekten mustarip’. Bugüne kadar gelen giden olmamis, kayit altina alan olmamis. Ama biz kayit altina almisiz apartmanda ve bu bana söylendi. Dedim ki; ‘ceza varsa kessinler ben hakkima düseni ödeyecegim; 34 daire var, 34’e bölün hakkima düseni öderim’. Yöneticinin orada bir ihmali sonucu ya da oradaki bahçivanin ihmali sonucu bir cezayi apartman ödedi” diye konustu.

Kendisine yöneltilen iftiraya karsilik yanit veren Baskan Seçer; “Diyor ki; ‘oradaki bu tutanagi tutan isinden edilmis’. 2 kisi tutanak tutmus. Biri; Ferdi Sola. Bu devam ediyor mu çalismaya? Devam ediyor. Bir digeri; Dervis Akçel. Peki bu Dervis Akçel’in neyi oluyor Zöhre Akçel? Esi oluyor. Su anda nerede çalisiyor? Zöhre Akçel su anda İçel Sular Idaresinin Abone Islerinde çalisiyor. Insanda biraz utanma, sikilma, ar, namus olur. Biraz insanlar birine çamur atarken okur, inceler. Hele hele bir siyasetçi iseniz, hele hele yüksek mevkilere gelmisseniz. Diyorlar ki; ‘Orada baskanin yakin akrabalarinin oturdugu lüks site’. Sitem orada; Neptün Yali Sitesi. Eger bir tane birinci dereceden akrabam, ikinci dereceden akrabamin oldugu ispat edilsin, ben belediye baskanligindan istifa edecegim. Ama bunlari ispat etmeyen basta medya ve acemi siyasetçiler, eger bunlari ispat edemezse müfteridir, alçaktir, namussuzdur. Ben bu kadarini söylüyorum. Bu söz nereye giderse gitsin cevabini da bekliyorum. Bunlarin ispatini bekliyorum, ispata davet ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA