Afrika Boynuzu'nda Kuraklik Nedeniyle 13 Milyon Kisi Kitlik Tehlikesiyle Karsi Karsiya

Birlesmis Milletler’in Dünya Gida Programi (WFP), Somali, Cibuti, Etiyopya, Eritre, Sudan, Güney Sudan, Kenya ve Uganda’nin yer aldigi Afrika Boynuzu’nda kuraklik nedeniyle 13 milyon kisinin kitlik tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu açikladi.

Afrika Boynuzu'nda Kuraklik Nedeniyle 13 Milyon Kisi Kitlik Tehlikesiyle Karsi Karsiya


Somali, Cibuti, Etiyopya, Eritre, Sudan, Güney Sudan, Kenya ve Uganda’nin yer aldigi Afrika Boynuzu, iklim degisikligi nedeniyle on yillardir en kötü kurakligini yasiyor. Birlesmis Milletler’in Dünya Gida Programi (WFP), bu kosullar altinda Kenya, Somali ve Etiyopya’da 13 milyon insanin siddetli kitlikla karsi karsiya oldugunu açikladi.



WFP, 250 bin kisinin uzun süreli bir kuraklik sirasinda açliktan öldügü 2011’deki Somali krizine benzer bir krizin tekrarlanmamasi için "acil insani yardim" çagrisinda bulundu. WFP’ye göre, önümüzdeki 6 ay içinde acil ihtiyaçlari karsilamak ve toplumu iklim kosullarina karsi daha dirençli hale gelmesine yardimci olmak için 327 milyon dolar gerekiyor.

WFP Bölge Direktörü Michael Dunford yaptigi yazili açiklamada, "Mahsuller mahvoldu, çiftlik hayvanlari ölüyor ve tekrarlayan kurakliklar Afrika Boynuzu’nu etkilediginden açlik artiyor" ifadelerini kullandi.

Bölgede 1981’den bu yana en kurak kosullar kaydedilirken, 3 yildir bölge yetersiz yagis aliyor. Kuraklik ekinleri yok edip anormal derecede hayvan ölümlerine neden olurken, hayvancilik ve tarimla geçinen kirsal kesimdeki aileler evlerini terk etmek zorunda kaldi.

Uzmanlara göre, küresel isinmaya en az katkida bulunan Afrika, iklim degisikliginden en fazla etkilenen kita olarak biliniyor.
Kaynak: İHA