SANKO Okullari Kariyer Günü Ve Üniversite Fuari

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, üniversite egitiminin diger egitimlerden daha farkli bir egitim oldugunu belirterek, “Üniversiteleri sakin sizlere bilgi veren, sinava tabi tutan, bilgi seviyenizi ölçen ve buna göre size diplomalar, yetkinlik belgeleri kazandiran kurumlar olarak görmeyin” dedi.

SANKO Okullari Kariyer Günü Ve Üniversite Fuari
SANKO Okullari’nda düzenlenen “Kariyer Günü ve Üniversite Fuari”nin ikinci gününde alaninda uzman, birbirinden degerli konuklar ögrencilerle bir araya geldi. Lise Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik Bölümü tarafindan Abdulkadir Konukoglu Kültür Merkezi’nde 8, 9, 10, 11 ve 12’nci siniflarin katilimiyla düzenlenen programda; SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dagli’nin yani sira, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoglu Feyiz, Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtas, Sabanci Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün ve Egitim Uzmanlari Turgay Polat ile Burak Kilanç, kariyer konusunda atilmasi gereken adimlarla ilgili tecrübelerini paylastilar.

Üniversitelerin hayatin en güzel yillarinin geçirilecegi kurumlar olduguna isaret eden SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dagli, “Üniversiteler, çocukluktan eriskinlige bir köprü ve size çok farkli bakis açilari kazandiracak kurumlardir” ifadelerini kullandi.

“Üniversite ya da hangi programi seçeceginiz çok önemli ya gideceginiz programi çok iyi seçip çok keyifli dönem geçireceksiniz ya da hayatiniz keskelerle geçecek” diyen Prof. Dr. Dagli, sözlerini söyle sürdürdü: “Sizi yönlendirmeye çalisacak olan kisi ve gruplardan ilki rehber ögretmenlerinizdir. SANKO Okullari’ndaki rehber ögretmenlik sistemini yakindan biliyorum. Rehber ögretmenleriniz okula girdiginiz günden itibaren notlarinizi takip edip sizi gözlemliyorlar. Ögretmenleriniz, hangi bölümlerde basarili olacaginiz konusunda size fikir vereceklerdir mutlaka görüslerini dikkate almalisiniz. Ikinci grup ise çevresel veya ailesel faktörlerdir. Size birtakim yönlendirmelerde bulunacaklar. En dogru yönlendirmeyi anne babaniniz yapacaktir. Bir çocugu anne babasindan daha fazla seven birine rastlamadim. Kesinlikle dinleyin, eger farkli düsünüyorsaniz mutlaka konusarak onlari ikna etmeye çalisin. Onlara mutlaka güvenin.”

Üniversite tercihlerinde sosyal olanaklarin gözden geçirilmesinin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Dagli, “Ögrenci kulüpleri var mi? Dünyada yeni meslekler doguyor. Bazi meslekler ölürken bazi meslekler yeniden dogacak bunlara önem vermelisiniz bunun için de multidisipliner çalismalisiniz” seklinde konustu.

Prof. Dr. Dagli, “Çok sanslisiniz çok güzel konusmacilar seçilmis. Böylesi anlamli bir organizasyona ev sahipligi yapan SANKO Okullari’na ve katki sunan herkese tesekkür eder, sizlere basarilarla dolu bir gelecek dilerim” diyerek sözlerini tamamladi.

“Aksiyon almakta geç kaliyoruz”

Programa çevrimiçi katilan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtas ise, “SANKO Okullari’ni çok iyi biliyorum. SANKO Ailesi ile uzun yillardir beraberim. Burada sizlerle bir araya geldigim için mutluyum” diyerek sözlerine basladi.

Dünyanin çok hizli bir degisim ve gelisim sürecine girdigini animsatan Prof. Dr. Demirtas, “Hayatimiza her yil baska bir yenilik, teknoloji ve kavram giriyor. Dünya eski dünya degil. Eskiden çag atlama denen olaylar 30, 40, 50 yilda bir olurdu. Su an yildan yila farkliliklar gösteriyor. Bundan 10 yil önce sanal dünya diye bir sey yoktu. On yil çok uzun süre degil on yil önce liseye giden ögrencilerle su an gidenler baska dünyalarin insanlari” ifadelerine yer verdi.

“Hatanin en büyügünün anlayip anlamamada degil aksiyon alma konusunda yasanan gecikme olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Demirtas, “Bir ögrenci yeniliklere anne babasindan daha da açik ama aksiyon alinirken geri kaliniyor” degerlendirmesini yapti.

“Dogru bir üniversiteyi kazanip, dogru dersleri seçtiginiz zaman is bitmeyecek. Bu olayin sadece yüzde 10’u” diyen Prof. Dr. Demirtas, sunlari kaydetti: “Dünyada özel arastirma birimleri var. Bunlar çok büyük fonlar aliyorlar. Dogru bir üniversiteyi kazanip dogru bölüme yerlesmeniz tek basina yeterli degil. Dünyanin en iyi üniversitesinde ögretilen bilgilerin yüzde 50’sini is yasaminda kullanmayacaksiniz. Üniversitelerin tek basina verdigi sinyal de yeterli degil. 40 yil önce sadece üniversiteye girmek bile yeterliydi fakat günümüzde üniversiteye tek basina girmek veya mezun olmak yeterli degil. Olay size düsüyor hangi konuda uzmanlasiyorsaniz o konuda okuyacaksiniz. Çok iyi bir üniversiteden çok iyi notlarla mezun olmak artik tek basina sizi ileriye götürmeyecektir.”

Uzmani oldugu konu hakkinda her gün en az dört saat okuma yaptigini dile getiren Prof. Dr. Demirtas, ögrencilere söyle seslendi: “Iyi üniversiteden mezun olacaksiniz, uzmanlasacaginiz alanla ilgili makale okuyup güncel gelismeleri takip etmelisiniz. Dünya çok hizli bir sekilde gelisim ve degisim gösteriyor ki, üç yil öncekileri bile kullanamayacaksiniz. Devletler güçlüdür ama hiçbir devlet teknolojinin önünde duramaz. Tek basina mühendis olmaniz yeterli degil.”

“Size dayatilan klasik meslekleri yapmak zorunda degilsiniz”

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoglu Feyiz da ögrencilerin kendileriyle ilgili sorunlari mutlaka kendilerinin çözmesi gerektigine vurgu yapti.

Insan istedikten sonra her yasta ögrenmenin mümkün oldugunu anlatan Prof. Dr. Feyiz, ögrencilere su önerilerde bulundu: “Ögrenmenin yasi yok. Ögrendikçe yasamanin anlami var. Hiçbir sey için geç degil. 24 saat tutkuyla yapacaginiz isi bulmalisiniz. Yaptigini seyi sevmiyorsaniz basarili olamazsiniz. Hayatta hiçbir seye geç kalmiyorsunuz. Size dayatilan klasik meslekleri yapmak zorunda degilsiniz. On yilda bir yeni meslekler gelecek. Çok genis bir alaniniz var. Degisik seyler denemek zorundasiniz insan kapasitesi buna müsait. Istikrarli ve israrci olun hayatinizi kendiniz için zorlastirmayin. Yaptiginiz isin özünü kaçirmayin. Odaginiz para olmasin, sevdiginiz is olsun. Sevdiginiz is size yasaminizi sürdürecek parayi da getirecektir. Hayallerinizle kendiniz arasinda tek engel sizsiniz. Kendinizi seveceksiniz, kendinize inanacaksiniz sonrasi gelecektir”

Sabanci Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün ise okumanin ve gelisimin önemini vurgulayarak, “Hiç durmadan okumaniz lazim, farkli alanlara ilgi duymalisiniz. Daha iyisini hedefliyorsaniz bilgi ve zekanin yaninda diger konulara da önem vermelisiniz” dedi.

“Enerjinizi hiç kaybetmeyin hayatta birçok sey sizi asagi çekmeye çalisacak” diyen sözlerini söyle tamamladi: “Ögrenmeniz gerekenleri ögreneceginiz yerde ögrenmelisiniz. Ruhunuzu sürekli beslemelisiniz. Dünya yüzde bes insanin sirtinda dönüyor. Dürüst olun, dürüst yasayin hayatta hiçbir sey dürüst olmaktan daha kiymetli degil. Ne yaparsaniz yapin düzgün bir insan olun. Bir fikriniz varsa cesaretle arkasinda durup savunmalisiniz.”

Egitim Uzmani Turgay Polat da “50 yildir sinav konusuyoruz. Türkiye’de son 15 yilda 18 bin 200 çesit yeni meslek ortaya çikmis. Yüzde 76’si yabanci. Bakis açinizi degistirin kendinizi bugüne göre degil mezun oldugunuz dönemin sartlarina göre hazirlayin” diyerek degisimin hizinin altini çizdi.

“Gelecekle ilgili hayalleriniz ve hedefleriniz olsun”

Egitim Uzmani Burak Kilanç ise ögrencilere, ders ve sosyal yasam arasindaki dengeyi iyi kurmalari önerisinde bulundu.

Hayatta basarili olmak için tembel olmamak gerektiginin altini çizen Kilanç, özetle su bilgileri aktardi: “Çalismak, üretmek ve arastirmaci olmak dersle ilgili degil. Üretici olmak gerekiyor. Ne kadar erken farkinda olursaniz o kadar erken yol alirsiniz. Dünyada tüm kavramlar üretici ve tüketici olarak ikiye ayrilabilir. Gelecekle ilgili hayalleriniz ve hedefleriniz olsun. Mezun oldugunuzda ne yapmak istediginizi planlayin. Süreci siz yönetmelisiniz eger akisina birakirsaniz savrulup gidersiniz. Ister gerçek evrende ister metaversede yasayin mutlaka veri analizi gücünüzün olmasi gerekiyor.”

Ögrenciler, iki gün süren fuarda SANKO Üniversitesi, Acibadem Üniversitesi, Bahçesehir Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Istanbul Bilgi Üniversitesi, Istinye Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Özyegin Üniversitesi, Sabanci Üniversitesi, TOBB Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi stantlarini ziyaret ederek üniversiteler ve bölümler hakkinda bilgi aldilar.
Kaynak: İHA