Küçükbas Hayvanlar Için Kirkim Makinesi Ve Püskürtmeli Banyoluk Dagitildi

Samsun’un Bafra ilçesinde Il Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde ve Samsun ili Damizlik Koyun, Keçi yetistiricileri Birligi katkisiyla il genelinde koyunlar da püskürtmeli banyoluk projesi kapsaminda püskürtmeli seyyar banyoluk ve kirkim makinesi dagitim töreni düzenlendi.

Küçükbas Hayvanlar Için Kirkim Makinesi Ve Püskürtmeli Banyoluk Dagitildi
750 bin lira olan proje maliyetinin yüzde 80’ni DOKAP destekli olup yüzde 20’si ise Samsun Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birligi tarafindan karsilandi. Proje kapsaminda Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi ile Il Tarim Orman Müdürlügü ve Samsun Koyun Keçi Birligi tarafindan olusturulan komisyon ile 12 adet püskürtmeli seyyar banyoluk ile 30 adet kirkim makinesi alimi yapildi. Proje ile koyunlarda parazitle mücadele yapilirken banyoluk sayesinde gebe koyunlardaki yavru atmanin, kirkim makinesi ile koyunlarda meydana gelebilecek yaralanmalarin önüne geçilecek ve zamandan kazanilacak.

Bafra Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde düzenlenen programda konusan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Toplam 750 bin liralik bir projenin yüzde 80’ini DOKAP kaynakli, yüzde 20’si de birlik kaynakli olarak gerçeklestirdik. Samsun Karadeniz’de lokomotiftir. Bafra’da Samsun’da lokomotif üretim bazinda söylemekte beyiz duymuyorum. Biz her zaman sizlerin emrindeyiz. Ama siz isteyeceksiniz özellikle birlik baskanlarimiz. Ne istedigimizi, çiftçimizin ne istedigini, üyelerin ne istedigini iyi analiz edip, sizden talep bizden destek” dedi.

Dogu Karadeniz kalkinma Idaresi Baskan Yardimcisi Seref Demir, "Damizlik seyisler birliginin özellikle Bafra ve 19 Mayis ilçesindeki sütün toplanmasina yönelik faaliyetin baslanmasiyla birlikte en çok sütü üreten bir ilimiz olmakla birlikte en az süt sanayicisinin oldugu bir ilde bulunmaktayiz. Önümüzdeki süreçte bu toplanan sütünde burada sanayicilerimizin, girisimcilerimizin yapacagi yatirimlarla bu bölgede katma degerli hale getirilip öncelikle Samsun’dan baslayarak bütün Karadeniz’e saglik sütün dagitilmasina vesile olacaktir. Bugün kullanacagimiz ekipmanlar ile özellikle iç kesimlerde son dönemlerde gücünü kaybetmekle birlikte kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligi ile mücadelesinde kullanilan bazi ilaçlarin kullanilarak , özellikle bu hastaligin insanlarda yapacagi olumsuz etkileri asgariye indirmekte ayrica koyunculukta verim artisi ve diger sorunlari da parazitlerle bulasan bazi hastaliklarinda yayilmasini engellenmesi yönüyle önemli bir projedir” diye konustu.

Bafra Kaymakami Cevdet Ertürkmen, "Samsun’un üretim açisinda Dünya’da ne kadar önemli oldugunu herkes biliyor ve buna göre de çalismalarimizi sürdürüyoruz. Tonajin önemli oldugunu, tonaj yapmanin miktarinin ne kadar iyi oldugunu biliyoruz ama bir o kadar da saglikli üretimin , hijyen üretiminin dünyada günden güne artan bir tirende sayip oldugunun da farkindayiz. Üreticilerimizin bu ekipmanlarla desteklenmesi bu açidan önemli. Cumhuriyetimiz ilk yillarindan beri kurmus oldugu üretim çiftlikleriyle tarimda makinelesmenin ne kadar önemli oldugunu biz 100 yil öncesinden göstermeye çalisti. Teknolojik gelismeler dört bir yanimizi kusatti. Artik etin bile sahtesini ürettiler. Yazicilarda artik sahte et üretiliyor. Buna siddetle karsi olan insanlardan birisiyim. Biz insanlarimiza gerçek eti, gerçek lezzeti saglikli ve organik sartlarda üretilen ürünlerle sumak zorundayiz. Idareciler olarak bu bizim en temel görevlerimizden olmali. Raftan aldigimiz ürünlerde süphe etmeden aldigimiz ürünlerin saglikli oldugunu düsünmeliyiz ve buna göre hareket etmeliyiz. Sanal alem ne kadar dostumuz olamayacagi gibi sahte et, yazicilarda üretilen sahte etlerde hiçbir zaman gerçek etin yerini degerini bulamaz. Çocuklugumuzda yazin pamuklu, kisin yünlü yorgan ve döseklerde yatardik tabi kirmizi et üretiminde ilk akla gelen büyükbas oluyor genelde ama biz yillarca koyun ve keçi üzerinde biraz ihmalimiz oldu diye düsünüyorum. Artik küçük basa da önem vermemiz gerekiyor. Artik dogal yasamin bir sembolü elyaflar da degil de yünlü yataklari , dösekleri kullanmaliyiz. Bu dogal ürünlerle beraber hayatimizi geçirmeliyiz. Bu çalismalar herkese örnek olur. Bir sektör olarak makinelerden sonra Bafra’da bölgemizde bir sektör gelisir diye düsünüyorum“ seklinde konustu,

Konusmalarin ardindan koyun kirpimi ve seyyar banyoluk çalismalarinin gösterimi yapildiktan sonra projede kapsaminda 12 adet koyun banyolugu ve 30 adet saftli kirkim makinasi 17 ilçeye kullanim ihtiyacina göre, sadece birlik üyelerine olmak üzere Vezirköprü Ilçesine 2, Bafra, 19 Mayis, Havza, Ladik, Çarsamba, Terme, Salipazari, Ayvacik, Alaçam, Yakakent, Canik, Ilkadim, Atakum, Tekkeköy ilçelerine birer, Kavak ve Asarcik Ilçelerinde ise ortak kullanilmak üzere bir adet banyoluk dagitildi.
Kaynak: İHA