Elektrik Ve Elektronik Sektörünün Devleri Ödüllendirildi

Elektrik ve elektronik sektörünün yildizlari ödüllendirildi.

Elektrik Ve Elektronik Sektörünün Devleri Ödüllendirildi
5 farkli kategoride toplam 15 ödülün verildigi gecede konusan Ticaret Bakani Yardimcisi Riza Tuna Turagay, “2021 yilini 225,4 milyon dolarlik ihracatla kapadik. Rekorlarin üzerine rekorlar kirmaya devam ettik. Ocak ayinda 17,6 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Türkiye, pandemi sonrasi dönemde önemli bir tedarikçi haline gelmeye basladi.

Çogu sektörde ürünleri yetistirmeye çalisiyoruz. Bugün ihracatimiz artmaya devam ediyor. Amerika’ya olan ihracatimizi hem genel olarak hem de elektrik ve elektronik ürünleri olarak artirdik. Bunlarin hepsi sizin basariniz. Ihracatçilarimizi yalniz birakmak istemiyoruz. Onlar için her türlü imkani saglamaya çalisiyoruz. Projelerini, alim heyetlerini, fuarlarini destekliyoruz. Eksikliklerimiz varsa da hep beraber giderecegiz. Ihracatçilarimiz zor zamanlarda bile nasil çalistiklarini gösterdiler. Bunlar çok büyük bir basari. Bu basarimiz 2022’de de devam edecek. Ar-Ge ve patent sayisi çok önemli. Bunlar üzerinde çalismamiz lazim. Ihracata katkida bulunan tüm firmalari kutluyorum” dedi.

"Katma degeri yüksek ihracatta gidilecek yolumuz var"

Elektrik ve Elektronik Ihracatçilari Birligi Baskani Dr. Güven Uçkan, birlik olarak beyaz esya, elektronik, kablo ve elektrik üretim ve dagitim ekipmanlari alt sektörlerini temsil ettiklerini belirterek, "En çok ihracat gerçeklestiren 3 sirketimiz 2021 yilinda sektör ihracatimizin yüzde 36’sini, birligimiz tarafindan her yil hazirlanan ve bu yil 10 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçeklestiren onur listemizdeki 142 sirketimiz, aktif üye sayimizin yüzde 2’sini temsil etmesine karsilik sektör ihracatimizin yüzde 76’sini gerçeklestirdi. Ihracatimizin büyük çogunlugu AB’ye olmakla beraber, AB ithalati içindeki payimiza bakildiginda payimizin çok küçük oldugu, hiçbir sektörümüzün vazgeçilmez olmadigi ve daha gidilecek çok yol oldugu net olarak görülüyor. Ihracata yönelik devlet desteklerini verimli ve sonuca etki edecek oranlarda kullanabilmeliyiz. Mevcut durumda, desteklerin çok fazla baslik altinda ve farkli kurumlar tarafindan koordine edilmesi, kamu kaynaklarinin verimli kullanimini engelliyor. Belli ekonomik büyüklüge ve güvenceye sahip kurumsal firmalarin bürokrasiye bogulmadan üretim ve ihracat yapabilecegi bir alt yapi saglanmali diye düsünüyoruz. Geleneksel ve orta teknoloji ürünlerin daha katma degerli ürünlere dönüsmesi markalasma ile saglanirken, yüksek teknoloji ürünlerinin sadece yüzde 3 olan ihracat payinin artirilmasi için yüksek teknoloji destegin düzenlenerek tekrar uygulamaya konulmasini arzu ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA