Biden Açiklamasi 'Putin'in Ukrayna'yi Isgal Karari Verdigine Inaniyorum'

ABD Baskani Joe Biden, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’yi isgal etmeye karar verdigine inandigini söyledi.

Biden Açiklamasi 'Putin'in Ukrayna'yi Isgal Karari Verdigine Inaniyorum'
ABD Baskani Joe Biden, Beyaz Saray’da gerçeklestirdigi basin toplantisinda Rusya-Ukrayna krizine dair önemli açiklamalarda bulundu. Biden, "Son birkaç gündür Donbass’ta Ukrayna’yi kiskirtmaya çalisan Rus destekli güçlerin ateskes ihlallerinde büyük bir artis oldugunu gördük" diyerek Donbass’ta Rus destekli ayrilikçilar tarafindan bir anaokulunun vuruldugu saldirinin suçunun Ukrayna’ya atildigini belirtti.

Ayrica Ukrayna’nin Donbass’ta büyük bir saldiri baslatmayi planladigini iddia eden Rus destekli ayrilikçilar da dahil olmak üzere Rus tarafinin daha fazla dezenformasyon kampanyasina basvurdugunu belirten Biden, Rusya’nin sinirlarina 150 binden fazla asker yigdigini söyledi.



"Rus kuvvetlerinin önümüzdeki günlerde, önümüzdeki hafta Ukrayna’ya saldirmayi planladiklarina inanmak için nedenlerimiz var"

Biden, "Bütün bunlar, Ruslarin daha önce kullandiklari taktiklerle tutarlidir, Ukrayna’ya karsi harekete geçmek için yalan bir gerekçe olusturmak. Bu ayni zamanda ABD’nin, müttefiklerimizin ve ortaklarimizin haftalardir uyardigi bahane senaryolariyla da uyumludur" dedi.

Rus birliklerinin su anda Ukrayna’yi Belarus’tan, Ukrayna sinirindan ve Karadeniz’den kusatmis durumda oldugunu vurgulayan Biden, "Rus kuvvetlerinin önümüzdeki günlerde, önümüzdeki hafta Ukrayna’ya saldirmayi planladiklarina inanmak için nedenlerimiz var. Ukrayna’nin baskenti Kiev’i, 2.8 milyon masum insandan olusan bir sehri hedef alacaklarina inaniyoruz" dedi.



"Ukrayna’da savasa asker göndermeyecegiz, ancak Ukrayna halkini desteklemeye devam edecegiz"

Biden, "Rusya’nin planlarini yüksek sesle ve defalarca dile getiriyoruz, bir çatisma istedigimiz için degil, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmeyi hakli çikarmak ve hareket etmelerini önlemek için sunabilecegi herhangi bir nedeni ortadan kaldirmak için elimizden gelen her seyi yapiyoruz. Rusya planlarini sürdürürse savastan sorumlu olacak" ifadelerini kullandi. "ABD ve müttefiklerimiz NATO topraklarinin her santimetresini kolektif güvenligimize yönelik her türlü tehdide karsi da savunmaya hazirlar" diyen Biden, "Ukrayna’da savasa asker göndermeyecegiz, ancak Ukrayna halkini desteklemeye devam edecegiz" seklinde konustu.

Geçtigimiz yil ABD’nin Javelin füzelerinden mühimmata kadar savunma kabiliyetini güçlendirmek için Ukrayna’ya 650 milyon dolar gibi rekor miktarda güvenlik yardimi sagladigini dile getiren Biden, "Ayrica daha önce Ukrayna’ya insani yardim ve ekonomik destek olarak da 500 milyon dolar sagladik ve bu haftanin baslarinda Ukrayna’nin ekonomik direncini güçlendirmek için 1 milyar dolara kadar ek bir devlet kredisi garantisi de açikladik" dedi.



"Müzakere masasina dönmek için çok geç degil"

Biden, "Ancak sonuç sudur, ABD ve müttefiklerimiz ile ortaklarimiz Ukrayna halkini destekleyecektir. Rusya’yi eylemlerinden sorumlu tutacagiz. Bati birlesti ve kararli. Rusya’ya Ukrayna’yi daha fazla isgal ederse agir yaptirimlar uygulamaya haziriz" seklinde konusarak bir kez daha yaptirim vurgusu yapti. Biden, "Ancak tekrar söylüyorum, Rusya hala diplomasiyi seçebilir. Müzakere masasina dönmek için çok geç degil" ifadelerini kullandi. Dün ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ve Rusya Disisleri Bakani Lavrov’un 24 Subat’ta Avrupa’da bir araya gelme konusunda anlastigini belirten Biden, "Ancak Rusya bu tarihten önce Ukrayna’yi isgal ederse diplomasinin kapisini kapattiklari açikça görülecektir. Savasi seçmis olacaklar ve agit bir bedel ödeyecekler. Sadece bizim ve müttefiklerimizin yaptirimlari degil, dünyanin geri kalaninin da tepkisiyle karsilasacaklar" dedi.

Biden, "Biliyorsunuz, milletimizi ve dünyamizi bölen birçok konu var, ancak Rus saldirganligina karsi durmak bunlardan biri degil. Amerikan halki birlesti. Avrupa birlesti. Transatlantik birlesti. Bu ülkedeki siyasi partilerimiz birlesti. Rusya, savas ile getirecegi tüm istiraplar ya da gelecegi herkes için daha güvenli hale getirecek diplomasi arasinda bir seçenege sahip" seklinde konustu.



"Zelenskiy’in karari"

Bir gazetecinin, "Bir isgal ABD’nin söyledigi kadar yakinsa, Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy’nin Ukrayna’yi terk etmesinin (Almanya’da baslayan Münih Güvenlik Konferansi için) akillica oldugunu düsünüyor musunuz?" sorusunu Biden, "Bu onun vermesi gereken bir karar" seklinde yanitladi.

"Putin’in isgal karari verdigine inaniyorum"

Biden, "Baskan Putin’in (Ukrayna’nin) isgale karar verip vermedigine dair bir fikriniz var mi?" sorunu ise, "Su andan itibaren karari verdigine inaniyorum. Buna inanmak için nedenlerimiz var" seklinde yanitladi.

Gazetecinin, "Baskan Putin bu hafta sonu bazi nükleer tatbikatlari denetleyecek. Bunu nasil görüyorsunuz?" sorusuna yönelik Biden, "Nükleer silah kullanmayi düsündügünü sanmiyorum" dedi.

Biden, "Baskan Putin’in Ukrayna’yi isgal edecegine ikna oldunuz mu? Birkaç dakika önce söylediginiz sey bu mu?" sorusunu ise, "Evet" seklinde yanitladi. Biden, gazetecinin "Öyleyse diplomasi masadan kalkti mi?" sorusuna yönelik ise, "Hayir. Her zaman var" dedi.

"Bu seçenegi düsündügüne inanmak için hangi nedeniniz var?" sorusu üzerine Biden, "Önemli bir istihbarat kabiliyetimiz var. Çok tesekkürler" diyerek basin toplantisini sonlandirdi.
Kaynak: İHA