Arda Yali Açiklamasi 'Artik Bir Sanayicinin Elektrik Fiyat Yüksekliginden Sikayet Etmeye Hakki Kalmamistir'

ELIN A.S. Yönetim Kurulu Baskani Arda Yali, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in günes ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten yatirimlarin 4. bölge desteklerinden yararlanmasi ile yüzde 30 oraninda vergi indirimi saglanmasina iliskin, “Bugün itibariyla bir sanayicinin elektrik fiyat yüksekliginden sikayet etmeye hakki kalmamistir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi sonrasi günes ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssiz faaliyetler kapsamindaki yatirimlarin dördüncü bölge desteklerinden yararlanabilmesini temin ettiklerini belirterek, günes ve rüzgar enerjisi yatirimcilarina KDV istisnasi ve gümrük vergisine ilaveten yüzde 30 oraninda vergi indirimi sagladiklarini dile getirmisti. ELIN Elektrik Insaat Müsavirlik Proje Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.S. (ELIN A.S.) Yönetim Kurulu Baskani Arda Yali, söz konusu tesvigin sanayiciye nasil yansiyacagini IHA muhabirine anlatti.

Günes paneli üreten ELIN A.S.’nin Baskani Arda Yali, günes enerjisi yatirimlarinin 5 yilda kendini amorti ettigini, söz konusu 4. bölge tesvigi ile bu yatirim süresinin 3 buçuk yila kadar gerileyecegini dile getirdi. Yali, bir sanayici olarak elektrigi çok pahalidan tüketmekten kendisinin de sikayetçi oldugunu ifade ederek, yüzde 30’luk vergi indirimi saglayan tesvik ile artik sanayicilerin elektrik fiyat yüksekliginden sikayet etmeye hakki olmadigini öne sürdü. Yali, söz konusu tesvigin sanayiciler tarafindan benimsenecegini savunarak, Cumhurbaskani Erdogan’in açiklamayi yaptigi dakikadan itibaren her sanayicinin yatirim çalismalarina baslamis olabilecegini söyledi.



“Devlet, ‘Yatiriminin yüzde 30’unu dogrudan ben ödeyecegim’ diyor”

Günes enerjisi projelerinde tesvik mekanizmasinin yillardir isleyen bir durum oldugunu belirten Yali, “Eskiden KDV istisnasi ve gümrük vergisinde istisna uygulaniyordu. Simdi bu tesvik kapsamini genisletiyor hükumet. 4. bölge tesviklerden yararlandiracak. Öncelikli olarak bu tesvigin en büyük etkisi yüzde 30 vergi indirimi olacak. Aslinda devlet, ‘Yatiriminin yüzde 30’unu dogrudan ben ödeyecegim’ diyor. Devlet, ‘Vergi vermek yerine yatiriminda kullan bu kaynagi’ diyor. Yüzde 30 bir öz kaynak gibi degerlendirilebilir. Tabii detaylari çok açiklanmadi. 4. bölge tesvikleri kredi kullanimi ve faiz indirimlerini de kapsar. Muhtemelen burada Türk lirasi ve döviz bazli kredi kullanimlarinda yatirim yapmak için insanlarin kullanacagi kredilerde faiz indirimi de olacak. Bu sektörü çok ciddi hizlandiracak bir konudur” dedi.



“Bugün itibariyla bir sanayicinin elektrik fiyat yüksekliginden sikayet etmeye hakki kalmamistir”

Elektrigi çok pahali tüketmekten dolayi son iki aydir maliyetlerini dengelemekte zorlanan bir sanayici oldugunu dile getiren Yali, “Devlet konutlarda mevcut maliyetin altinda fiyat veriyor. Bu fiyatin indiriminin disinda, orta düzey esnafa da bir paket hazirlandigi söylendi. Büyük tüketici dedigimiz sanayici için ise bu 4. bölge tesviklerinden yararlanarak yüzde 30 vergi indirimi sagladi. Bugün itibariyla bir sanayicinin elektrik fiyat yüksekliginden sikayet etmeye hakki kalmamistir. Yaklasik Türkiye’de 4 ile 5 yilda günes enerjisi yatirimlari kendini döndürebilmektedir. Bu yüzde 30 kaynakla bu 3 buçuk yila düsmektedir. 3 buçuk yil sonra ürettigi enerjiyi tüketecek sanayicilerimiz olacak. Buna dünyada prosumer (hem üreten hem tüketen) diyorlar. Kendi enerjisini üretip kendi tüketecegi, elektrige herhangi bir maliyet ödemeyecegi için ihracatta daha rekabetçi bir ortami da olacak. Ben bunu ‘Müthis’ diye degerlendiriyorum. Müthis bir tesvik. Kamu elinden geleni yapti. Bundan sonra yatirim yapacak sanayicinin elektrik fiyatlarindan sikayet etmek yerine yatirim planlamasini öne almasi gerekmektedir” diye konustu.



“Kendi enerjimizi ürettikçe disa olan gaz bagimliligimiz da azalacak”

Türkiye’nin disaridan aldigi gaz ve kömür gibi fosil yakitlarla enerji ihtiyacinin büyük bir çogunlugunun karsilandigini söyleyen Yali, “Zaten bugün Iran’da yasanan teknik bir arizadan dolayi gaz arzinda talebe yönelik azalma olunca, evde de gaz tüketiminin oldugu mevsim zamanina denk gelince bu sanayimizdeki gazi azalttik. Sanayideki gazi azaltmak; sanayide gazla çevrim santralleri ile üretim yapan, elektrik ihtiyacini karsilayan sanayicinin elektrigi kisildi. Bunun disinda bizim dogal gaz çevrim santrallerimizde enerji arz problemi oldu. Bundan dolayi da ufacik bir gaz probleminin Türkiye’ye etkisi ekonomik çok ciddi oldu. Kendi enerjimizi ürettikçe disa olan gaz bagimliligimiz da azalacak” ifadelerini kullandi.

“Cumhurbaskani’nin bu açiklamasini izleyen her sanayici ne dedigini ayni an anlayip, yatirim çalismalarina baslamistir”

Sanayicilerin tesvige oldukça aliskin oldugunun altini çizen Yali, söyle devam etti:

“Sanayiciler tesvige çok aliskin. Bütün makine ekipman yatirimlarini zaten bölgesel tesviklerden yararlanarak yapiyorlar. En yüksek tesvik 6. Bölge, en düsük ise 1. Bölge tesviktir. Her yatirim yapan minimum 1., maksimum da 6. Bölge tesviklerinden zaten yararlaniyor. Cumhurbaskani’nin bu açiklamasini izleyen her sanayici ne dedigini ayni an anlayip, yatirim çalismalarina baslamistir. Bunu biz de hissedebiliyoruz. Biz de günes paneli ürettigimiz için bu sektörde, bize de gelen sorular olmaya basladi.

Bunlarin hepsini bir süre daha yogun bir sekilde hissedecegiz. Artik, hükumetin bu desteginden sonra bizlerin yapmasi gereken, gelecek talepleri dogru bir sekilde degerlendirebilecek sekilde kendimizi konumlandirip, ihtiyaçlara cevap verebilmek olacaktir.”

“Bu bizim 2050 sifir karbon hedeflerimiz için de önemli bir adimdir”

Geçtigimiz yil, günes enerjisinin kurulu güçte bin 500 megavat (1 buçuk gigavat) büyüme kaydettigini hatirlatan Yali, “2022’de bu tesvikten önce, 1 buçuk-2 gigavat dolaylarinda artis olur diyorduk ama bu tesvik herhalde 2 buçuk gigavata götürecek günesin büyümesini. Bugün 8 gigavata yakin kurulu gücümüz var güneste. 2 buçuk gigavati 2022’de kurarsak, 10 gigavatin üzerine çikacagiz gibi görünüyor. Bu dört yil daha böyle büyüme göstererek gidecektir. Bu bizim 2050 sifir karbon hedeflerimiz için de önemli bir adimdir” dedi.

Kaynak: İHA