Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik Açiklamasi

Kastamonu’da konusan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “2002’de istihdam edilen 6 milyon 122 bin kadin varken, 2022 yili Eylül ayi itibariyle bu rakam 10 milyon 174 bine ulasmistir” dedi.

Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik Açiklamasi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "10 Aralik Ilk Türk Kadin Mitingi”nin yildönümü çerçevesinde Kastamonu’da düzenlenen "Geçmisten Günümüze Türk Kadini Resim Sergisi" açilis törenine ve daha sonra gerçeklestirilen panele katildi.

Törende Kastamonu Valisi Avni Çakir, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Hakli Köylü ve Metin Çelik, Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu, ilgili kurum müdürleri ve davetliler katildi.



“Cumhurbaskanimizin, ülkemizi küresel bir güç ve denge merkezi yapmasinin mutlulugunu yasiyoruz”

Törende konusan Bakan Yanik, “Son 20 yildir Türkiye’nin özellikle aile, çocuk, engelli, yasli odakli hizmetlerde kat ettigi mesafede kadinin yeri çok ama çok önemlidir. AK Parti hükümetlerinin aile ve sosyal hizmetler alaninda gösterdigi dikkat ve hassasiyetin tipki Milli Mücadele günlerinde oldugu gibi kadin odakli bir gelisme mücadelesi oldugunu da görmezden gelemeyiz. Siyasi hareketinin en basinda Anadolu kadininin, köyden kente, egitimden sagliga her yerde ve her emek alaninda Türkiye’yi Türkiye yapan kadinlarin içten destegini alarak yola çikan Cumhurbaskanimizin, ülkemizi küresel bir güç ve denge merkezi yapmasinin mutlulugunu yasiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz, ülkemizin gelismesi yolunda, kadinin güçlendirilmesi bakimindan kararliligini ve iradesini ayni hassasiyetle sürekli olarak ifade etmekte ve göstermektedir” dedi.



“Son 20 yilda kadinlarin okullasma, okuma-yazma oranlarinda önemli artislar yasanmistir”

Kadinlarin güçlenmesinde en önemli alanlardan birisinin ‘egitim’ oldugunu ifade eden Yanik, “Egitim için en önemli iki gösterge okullasma ve okuryazarlik oranlaridir. Son 20 yilda okullasma ve okuma-yazma oranlarinda önemli artislar yasanmistir. 2002/2003 ögretim yilinda kiz çocuklarinin ilkögretimde okullasma orani yüzde 87,34’ken 2021/2022 egitim-ögretim yili itibariyle ‘Ilkokul’ düzeyinde kiz çocuklari için net okullasma orani yüzde 93,1. Ortaokul düzeyinde kiz çocuklari için net okullasma orani yüzde 89,73’e ulasmistir. 2002/2003 ögretim yilinda ortaögretimde kiz çocuklarinin okullasma orani yüzde 45,16’yken 2021/2022egitim-ögretim yilina gelindiginde bu oran yüzde 89,29’a yükselmistir. Milli Egitim Bakanimizin verdigi bilgiye göre, ortaögretimde kadin okulasma oranimiz erkekleri geçti. Ama bu fark bizim hosumuza gitmiyor. Kizlarimizin ve erkeklerimizin egitim esitligine kavusmalari için onlari da destekleyecegiz. 2002/2003 ögretim yilinda kadinlarin yüksekögretimde okullasma orani yüzde 13,53’ken 2021/2022yili itibariyle bu oran yüzde 49,20’ye yükselmistir. 2002 yilinda 6 yas ve yukari nüfus içinde kadin okuryazarlik orani yüzde 79,9’ken 2021 yilinda bu oran yüzde 95,7’e yükselmistir” diye konustu.



“2022 yili Eylül ayi itibariyle istihdam edilen kadin sayisi 10 milyon 174 bine ulasmistir”

Kadin ve çocuk sagligina yönelik yapilan çalismalarla dogumlardaki anne oraninin yüzde 13,1’e düstügünü kaydeden Yanik, “Saglik politikalarinda, anne-çocuk sagligi, önemli bir yer tutmus, anne ve bebek sagligi göstergelerinde son 20 yilda çok olumlu gelismeler yasanmistir. Dogumda anne ölüm orani 2002’de 64’ken 2020 yilinda 13,1’e düsmüstür. Saglik kurulusunda gerçeklesen dogum orani ise 2002 yilinda yüzde 75’ken, 2020 yilinda bu oran yüzde 98’dir. Egitim ve saglik ile beraber bir baska önemli baslik daha var. Kadinlarin ekonomik ve toplumsal hayatta etkin bir sekilde yer almasi, kadin istihdaminin arttirilmasi, kadinlarin meslek ve is sahibi olmasi, çalismasi, üretmesi, kazanmasi. 2002’de istihdam edilen 6 milyon 122 bin kadin varken, 2022 yili Eylül ayi itibariyle bu rakam 10 milyon 174 bine ulasmistir” seklinde konustu.



“Siddete karsi sifir tolerans anlayisi içerisinde yürüttügümüz tüm çalismalarimiza devam edecegiz”

2021-2025 döneminde uygulamak üzere ilgili tüm taraflarin katkilariyla hazirlanan Kadina Yönelik Siddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planini yürürlüge koyarak kadina yönelik siddetin azaltilmasi için çalismalar yaptiklarini ifade eden Yanik, “Eylem planimizi, adalete erisim ve mevzuat, politika ve koordinasyon, koruyucu ve önleyici hizmetler, toplumsal farkindalik, veri ve istatistik olmak üzere 5 ana hedef çerçevesinde sekillendirdik. Kadina yönelik siddetle mücadelede Bakanligimizin önemli paydaslari olan Adalet Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Saglik Bakanligi ve Diyanet Isleri Baskanligi isbirliginde 2020-2021 yillarini kapsayan ‘Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Koordinasyon Planini’ hazirladik ve uyguladik. 2022 yili için de Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Ulusal Eylem Plani (2021-2025) çerçevesinde ‘Kadina Yönelik Siddetle Mücadele 2022 Yili Faaliyet Plani’ni ayni paydaslarla isbirligi içerisinde hazirladik ve 23 Mart 2022 tarihinde ilgili taraflarca imzalanarak uygulanmasini sagladik. 2023 Yili Faaliyet Plani ise 25 Kasim tarihinde Sayin Cumhurbaskanimiz himayelerinde kamuoyu ile paylasildi. Siddete karsi sifir tolerans anlayisi içerisinde yürüttügümüz tüm çalismalarimiza bundan sonra da kararlilikla ve azimle devam edecegimizi özellikle vurgulamak isterim” ifadelerini kullandi.

“Kadin odakli çabamizi ve olumlu sonuçlarini görmek mümkün”

Kadinlarin toplumda güçlenmesini saglamak için kararlilikla çalismalarina devam edeceklerini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Derya Yanik, “Bakanlik olarak kadinlarin toplumsal hayatin her alaninda daha aktif, üretken ve güçlü sekilde yer almalari, esit bir biçimde hak, kaynak ve firsatlardan yararlanmalari, kadinin statüsünün güçlenmesi ve kadina yönelik siddetin önlenmesi için çalismalarimiza kararlilikla devam edecegiz. Toplumsal yasamin tüm alanlarinda kadin katki ve katilimini arttirmak ve kadinlarin daha fazla güçlenmesini saglamak için tüm paydaslarimizla nitelikli isbirlikleri içerisinde çalisiyoruz. Türkiye’nin sosyal hizmetler alaninda her adiminda, her hizmetinde, kadin odakli çabamizi ve olumlu sonuçlarini görmek mümkün” dedi.

Kaynak: İHA