UNESCO Geçici Listesi'ndeki Kizilirmak Deltasi'ni Cam, Seramik Ve Kumaslara Isliyorlar

Samsun’da usta ögreticiler, UNESCO Geçici Listesi’nde bulunan Kizilirmak Deltasi’ndaki 340 çesit kus türünü ve 60 endemik bitkiyi cam, seramik ve kumaslarin üstüne isliyor.

UNESCO Geçici Listesi'ndeki Kizilirmak Deltasi'ni Cam, Seramik Ve Kumaslara Isliyorlar
1960 yilinda kurulan Samsun Olgunlasma Enstitüsü kültürel ve tarihsel degerlerin unutulmamasi adina birçok çalismaya imza atiyor. Samsun’un simgesi haline gelen degerleri de birer eser haline dönüstüren Samsun Olgunlasma Enstitüsü Türkiye’nin en büyük deltalari arasinda bulunan Kizilirmak Deltasi ile ilgili bir proje hazirladi. Enstitüsü arastirma bölümü tarafinda delta yasayan kuslarin ve var olan endemik bitkilerin görselleri çikartildi. Akabinde bu görseller Seramik ve Cam ile El Sanatlari Teknolojisi Nakis Bölümü tarafindan çanta, taki, aksesuar, sal, duvar panolari, dekoratif masaüstü objeler, füzyon tabaklari gibi malzemelerin üstüne isleniyor.

"2 yil devam edecek olan bir proje tasarladik"

Çalismalar hakkinda bilgi veren Seramik ve Cam Teknolojileri Alan Sefi Zafer Kurt, "Delta ile ilgili cam füzyon atölyesi olarak Kizilirmak Deltasi’nda yasayan yaklasik 340 çesit kus türünün, bölge florasina ait bilgi çesitligini konu alan ve bununla ilgili görselleri yaparak kullanima yönelik ya da dekoratif amaçli cam füzyon ürünlerine dönüstürmek amacimizdir. Bununla ilgili hazirliklarimiza eylül ayindan itibaren basladik. 2 yil devam edecek olan bir proje tasarladik. Arastirma bölümü tarafindan tasarimlarimizi olusturduk. Bu tasarimlarin isi altinda cam füzyon çalismalarimiza baslamis bulunmaktayiz. Tamamlandiginda Samsun Olgunlasma Enstitüsü olarak zaten çalismalarimizi hep tema çerçevesinde yürütmekteyiz. 2 yil boyunca yapacagimiz çalismalar sehir içi ve sehir disinda sergilenecek. Yapilan ürünler reyonlarimizda sergiye çikarilmis olacak. Satisi da böyle gerçeklesecek. Su anada kadar 6-7 prototip üzerinde çalistik. Bununla ilgili henüz arastirma safhasindayiz. Ürünlerimiz yaklasik 1 ay sonrasinda yavas yavas ortaya çikmis olacak. Ürün portföyümüz olarak cam füzyon duvar panolari, dekoratif masaüstü objeler, füzyon tabaklar gibi sinirlayabiliriz" dedi.



Nakis nakis isleme

El Sanatlari Teknolojisi Nakis Ögretmeni Saime Diren ise "Atölyemizde bu yil Kizilirmak Deltasi’ndaki endemik bitkiler ve hayvanlarla ilgili bir çalisma yaptik. Bu çalismalarimizi ilk önce tasarim atölyemiz gerçek boyutlarinda, ölçülerinde, hayvan figürlerini aldik. Kuslarimizi atölyemizde sal ve flor olarak degerlendirmek istedik. Ilk önce tasarim boyutunda uygulama yaptik. Arkasindan da arkadaslarimiz ile beraber kumaslarimiza olabildigince benzer görselleri yansitacak sekilde islemelere sunduk. Tema atölyemizde projemiz 2 asamalidir. Kuslar üzerinde bir tema çalismamiz vardir. Bir de Kizilirmak Deltasi’ndaki bitkileri igne oyasina birebir yansitarak ‘Kasnakta Açan Çiçekler’ adinda tasarimimiz vardir. Bunlari çesitli boyutlarda uygulamalara sunmaktayiz. Bu tema projesinde daha çok sal kullanmayi düsünüyoruz. Ayni sekilde çantalarda, taki ve aksesuarlari da yapmayi planliyoruz. Su an sal, flor ve çanta uygulamamiz vardir" diye konustu.

Kaynak: İHA