Tofas Araçlarin Neden Ikiye Bölündügünü Ustasi Açikladi

Eskisehir’de yillarin araç tamir ustasi Seyfi Apaç, kus serisi olarak bilinen Tofas marka araçlarin en ufak trafik kazalarinda dahi bölünmesinin sebebinin, yapilan modifiyeler sonucu sasinin gerilmesi olarak belirtti.

Tofas Araçlarin Neden Ikiye Bölündügünü Ustasi Açikladi
Türkiye’de yollara 1981 yilinda çikan ve 2003 yilindan sonra üretimi duran Tofas marka kus serisi araçlarin en genci 20 yasinda olmasina ragmen trafikte sikça karsilasilabiliniyor. Özellikle gençlerin genellikle modifiyeli olarak kullandigi araçlarin karistigi kazalarda aldigi hasarlar ise dikkat çekiyor. Çok sert olmayan darbelerde dahi ikiye bölünen araçlar, sürücünün hayatini da tehlikeye atiyor. Kaportasinin ve sasinin ince olmasindan dolayi kazalarda agir hasaralar alan araçlarin bölünmesini tetikleyen bir diger unsur ise yapilan modifiyeler.

“Bunlar, malzeme yorgunlugu olan, çabuk çürüyen araçlar”

Uzun yillardir Eskisehir’de sanayi bölgesinde araç tamiri yapan esnaf Seyfi Apaç bahse konu araçlarinin zaten parçalarinin zayif olduguna dikkat çekerken, yillarin da bu kaliteyi olumsuz yönde etkiledigine degindi. Konuyla ilgili tecrübeli esnaf Apaç, “Kus serisinden bahsediyorsunuz. Bu araçlar yapimi itibariyle kullanilan malzemeleri zayif ve bu otomobiller 20-30 yasina girmis. Bunlar, malzeme yorgunlugu olan, çabuk çürüyen araçlar. Buna istinaden de en ufak kazada asiri hasar alan bir araçlar. Sase dedigimiz olay nedir, saçtan yapilmis bir parça, bunlarda da zaman asimi sebebiyle çürüme meydana geldigi zaman sorun oluyor, kasayi tutan bunlardir. Bunlar kirildigi anda geri kalan kismi rahatlikla bölünebiliyor. Simdi bu araçlarin sase aksami zayif, kaporta aksami zayif yani bunlar çürümeye müsait malzememeler” diye konustu.



“Sasi en ufak darbede kirilmaya, kopmaya daha müsait hale geliyor”

Esnaf Seyfi Apaç, özellikle kus serisi araçlarda modifiye adi altinda, yayalarinin kesilmesinin ya da spor yaya takilmasinin sasiye daha fazla yük bindirecegine degindi. Yükün fazla olmasindan dolayi sasinin gerildiginin ve daha kolay kirildiginin altini çizen Apaç, “20-30 yillik kullanilmis bir araçtan bahsediyoruz. Arti bunun üzerine de modifiye dedigimiz, bilhassa gençlerimizin yaptigi, iste helezon parçasini kesip yükü sadece amortisörlere verdigimizde esneme payini kaybederiz. Esneme payini kaybettigimiz zaman yük saselere biniyor. Zayif olan sacin üzerine bu yükü de bindirdigimiz zaman en ufak darbede kirilmaya, kopmaya daha müsait hale geliyor, asiri hasar alma durumu ortaya çikiyor. Periyodik bakimlari her yil düzenli olarak 1 kere kontrol ettirsinler, kesinlikle yaylari kesmesinler ve saselerini tamir etsinler. Araçlarina bu sekilde binsinler” dedi.

Kaynak: İHA