Konaklama Vergisi Resmi Gazete'de Yayimlandi

Konaklama vergisi uygulamasi 1 Ocak 2023’te yürürlüge girecek. Buna göre, otel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ile köy, ve yayla evi ve kampinglerde kalan kisilerden yüzde 2 oraninda konaklama vergisi alinacak. Ögrenci yurtlari, pansiyonlari ve kamplarinda ögrencilere verilen hizmetler vergiden muaf tutulacak.



Konaklama vergisinin 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmasina yönelik teblig Resmi Gazete’de yayimlandi. Teblige göre, konaklama vergisinin konusu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dag evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satilmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diger tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eglence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanlarin kullanimi gibi) olarak tanimlandi. Konaklama vergisinin orani yüzde 2 olarak belirlendi. Tebligde Cumhurbaskani’nin, bu orani bir katina kadar artirmaya, yarisina kadar indirmeye, bu sinirlar içinde farkli oranlar tespit etmeye yetkili oldugu belirtildi.

Teblige göre konaklama vergisi, konaklama için ödenen KDV hariç tutar üzerinden hesaplanacak. Örnegin 5 bin TL’lik konaklama hizmeti için yüzde 2 oranina denk gelen 100 TL konaklama vergisi alinacak. 5 bin TL’den yüzde 8 oraninda yani 400 TL KDV ayrica alinacak. Böylece ödenmesi gereken toplam tutar 5 bin 500 TL olacak. Ilk olarak 1 Nisan 2020’den itibaren uygulanacagi açiklanan konaklama vergisi, pandemi nedeniyle önce 2021 basina, daha sonra 2022 basina ertelenmisti. 2022’de tekrar ertelenen vergi 1 Ocak 2023’ten itibaren hayata geçecek. Ögrenci yurtlari, pansiyonlari ve kamplarinda ögrencilere verilen hizmetler vergiden muaf olacak.
Kaynak: İHA