(ÖZEL) Bu Sürünün Çobani Sadece Köpekler

Afyonkarahisar’da yillardir çobansiz sürü hayali kuran Tinastepe ailesi, bu hayalini Tinastepe daglarinda gerçeklestiriyor. Yaklasik 20 çoban köpegi ile hayvancilik yapan aile, yasamlarini 12 ay boyunca dagda sürdürüyor.

(ÖZEL) Bu Sürünün Çobani Sadece Köpekler
Afyonkarahisar’in Sinanpasa ilçesine bagli Tinastepe beldesinde yasayan Ilkay Tinastepe, kurdugu çobansiz sürü hayalini 10 yildir dagda yasayarak gerçeklestiriyor. Annesi ve kardesiyle birlikte yil boyu elektrik ve suyu bulunmayan dagda yasayan Tinaztepe ailesi, tüm ihtiyaçlarini dogadan karsiliyor. Yüzlerce koyun ve 20’ye yakin çoban köpegi ile tabiatla bütünlesik bir yasam sürdüren Tinastepe ailesi, koyunlarini otlatirken köpeklerine emanet ediyor. Sabahin erken saatlerinde köpeklere teslim edilen koyunlar, aksam hava kararmadan yine köpekler esliginde eve dönüyor. Tinastepe ailesi, görevlerini tam anlamiyla yerine getiren sadik dostlarinin soylarini devam ettirdiklerini ve köpeklerden olusan aileye baska bir irk sokmadiklarini söylüyor.

En büyük hayalini dagda gerçege dönüstürüyor

Türkiye’de çobansiz sürü anlayisinin yaygin olmadigini söyleyen Ilkay Tinastepe, hayalini yasamanin verdigi mutlulugu söyle anlatti:

“Yilin 12 ayi dagda yasiyoruz. Çobansiz sürü Türkiye’de herhalde tek. Koyunlarimizi bizim köpekler otlatiyor. Daglarda köpekler güdüyor. Sabah köpeklerimizle beraber koyunlarimiz çikar aksam köpekler koyunlari tekrar eve getirirler. Herhangi bir tehlikede koyunlar bölünürse veya kaçarsa da köpekler de is paylasimi yaparlar. Köpegin bir tanesi iki tanesi bölünmüs koyuna gider veya mesela bir köpek kuzularin basinda bekler annesiyle beraber. Yani çobansiz sürü bizim en büyük hayalimizdi. Çobani olmayan bir sürü köpekleriyle beraber daglarda en çok isimize yarayan sey. Biz koyun gütmüyoruz. 10 yili askin kangal köpekleri besliyoruz. Köpeklerimiz Sivas’tan gelen kangal köpekleri. Yavrulayanlar oluyor onlari dinlenmeye çekiyoruz. Böyle içlerinde gidip gelenleri kendimiz ayarliyoruz.”

“Bir asker vatanini nasil bekliyorsa köpeklerimiz de bizi öyle bekliyor”

Iki oglu ile birlikte dagda yasayan Hanim Tinastepe ise köpeklerinde vatani bekleyen bir asker gibi görev bilinci olundugunu söyleyerek söyle konustu:

“Biz iki oglumla yasiyoruz, ama sadece ogullarim degil bizim burada 18 tane can dostumuz var. Biz bir yumruguz onlarla. Hep beraberiz. Onun için köpekler de bizim kirmizi çizgimiz. Köpeksiz hayat olmaz. Düsünemiyorum ben hele ki dagda yasiyorsaniz hiç düsünemiyorum ben köpeksiz hayati. Koruyuculugu var. Bir asker vatanini nasil bekliyorsa yemin ediyorum bu köpekler de bizi öyle bekliyor.”
Kaynak: İHA