Gripten Korunmanin Yollari

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Dr. Nilay Gündogdu, hem hayvanlari hem de insanlari enfekte edebilen influenza-A virüsü yani grip genellikle solunum yoluyla bulastigini ifade etti.

Gripten Korunmanin Yollari
Hapsirma ve öksürme sonucu havada asili kalan canli virüsleri tasiyan damlaciklarin çevreye saçilmasiyla hastalik yayildigini belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Dr. Nilay Gündogdu, "Bu damlaciklar havada birkaç saat asili kalabilir ve insanlara hastaligi bulastirabilir. Ayrica hasta kisinin eline ve oradan da kapi kolu, telefon gibi nesnelere bulasan virüs içeren parçaciklar baska bir kisinin temas etmesi sonucu eline ve sonra elini agzina, burnuna ve gözüne götürmesiyle hastalik bulasir. Halk arasinda domuz gribi olarak da adlandirilan influenza-A virüsü bulastiktan sona özellikle 2 gün olmak üzere 5-10 güne kadar bulastiricilik devam edebiliyor" dedi.

Ani baslayan yüksek ates, halsizlik, yaygin kas agrilari, bogaz agrisi, burun akintisi ve öksürük influenza virüsünün en önemli belirtileri oldugunu belirten Gündogdu, "Bu sikayetlerin varliginda burundan sürüntü alinarak hizli bir sekilde influenza testi yapilabiliyor. Testin pozitif gelmesi tani koydururken, negatif gelmesi ise kesin bir sekilde hastaligin olmadigi anlamina gelmemektedir. Influenzanin seçilmis hasta gruplari disinda tedavi endikasyonu yoktur. Influenzanin tedavisi antibiyotik ile degildir ve gereksiz antibiyotik kullanimi bakteriyel direnç gelisimi yaratarak çoklu antibiyotige dirençli bakteriler gelisimine destek saglamaktadir. Sikayete yönelik tedavi, bol sivi tüketimi, istirahat uygulanmasi gereken tedavidir; ancak Orta kulak iltihabi, zatürre, sinüzit gibi komplike olmasi durumunda antibiyotik tedavisi düsünülmelidir" diye konustu.

Influenzadan korunmada en etkili yöntem asilama oldugunu belirten Gündogdu, "Dünya Saglik Örgütü virüsün yil boyu degisimini izleyerek asi bilesimi için yillik önerilerde bulunur. Her yil asi içerigi Dünya Saglik Örgütünün önerileri dikkate alinarak hazirlanir. Ülkemizde 6 ay üzerindeki tüm çocuklar asilanabilmektedir. Özellikle risk grubundaki bagisikligi düsük ve kronik hastaliga sahip olan çocuklarin asilanmasi büyük önem tasimaktadir. Influenza asisindan her yil tekrarlanmasi gerekir. Asinin koruyuculugu yüzde 100 degildir ancak agir hastaligi engellemektedir. Asi disinda genel saglik önlemlerinin de alinmasi gerekiyor. Vücut direncini iyi tutacak sekilde iyi beslenmek, fiziksel egzersiz yapmak, iyi uyumak ve stresten uzak durabilmek hastaliktan korunmak için önemlidir. Üçüncü yöntem de gribin çogaldigi bu haftalarda el temizligine çok dikkat etmektir. Bulasmayi önlemek için grip olanla yakin temastan kaçinilmalidir. Hasta kisilerin bulundugu ortamda maske takmali, öksürme ve hapsirma gibi durumlarda agiz ve burun mendille kapatilmalidir. Hijyen kurallarina mutlaka uyulmali yemeklerden önce eller mutlaka yikanmalidir, eller gün içinde yüze sürülmemelidir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA