Saglik Müdürü Bilge'nin '1 Aralik Dünya HIV/AIDS Günü' Mesaji

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge 1 Aralik Dünya HIV/AIDS Günü nedeniyle mesaj yayinladi.

Saglik Müdürü Bilge'nin '1 Aralik Dünya HIV/AIDS Günü' Mesaji
HIV enfeksiyonu, ilk defa ortaya çiktigi 1980’li yillardan bu yana tüm dünyada artarak yayilmaya devam ettigine dikkat çeken Bilge, mesajinin devaminda ise su ifadelere yer verdi:

"Her yil 1 Aralik’ta kutlanan Dünya AIDS Günü; HIV ile birlikte yasayan insanlara destek olunmasi, HIV ile mücadelede birlesilmesi ve AIDS yüzünden ölenleri anmak için bizlere firsat sunan küresel bir farkindalik günüdür.

HIV (Insan Bagisiklik Yetmezligi Virüsü), dogrudan bagisiklik sistemine zarar veren bir virüs olup bu virüsü tasiyan insanlar ’HIV pozitif’ olarak adlandirilir. HIV, vücut direncini azaltarak insanlarin kolayca hasta olmasina neden olur. AIDS (Edinilmis Bagisiklik Yetersizligi Sendromu) ise HIV virüsünün bagisiklik sistemini zayiflatmasindan sonra ortaya çikan hastalik hâlidir. Enfeksiyon, korunmasiz cinsel temas, ortak enjektörlerle damar içi madde kullanimi ve enfekte kan verilmesiyle ya da anneden bebege gebelik döneminde, dogum sirasinda veya dogum sonrasinda emzirmeyle bulasabilmektedir. Bulasma yollarinin çesitliligine bagli olarak HIV enfeksiyonu tüm yas gruplarinda görülebilmektedir. Henüz HIV virüsüne karsi asi üretilmemis olmakla birlikte günümüzde hastaligin tedavisinde önemli gelismeler kaydedilmis olup, tedavi ile bulastiriciligi azaltilmakta ve enfeksiyonun anneden bebege geçisini engelleyebilmektedir. Ülkemiz HIV/AIDS açisindan hastaligin az siklikta görüldügü ülkeler arasinda yer almakla birlikte son yillarda vaka sayilarinda artis izlenmektedir.

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastaliktir ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sik görülen bulasma yolu cinsel temastir. Bu nedenle korunmada “tek çare tek esliliktir”. Tek esliligin yani sira, riskli cinsel temasta dogru kondom kullanimi, hastaligin cinsel yolla bulasmasina karsi en güvenli ve basit korunma yoludur. Süpheli durumlarda ise vakit kaybetmeden bir saglik kurulusuna müracaat ederek test yaptirmak gerekir.

Ülkemizde 1986 yilindan bu yana kan ve kan ürünleri ile bulasmaya karsi insanlari koruma amaci ile tüm kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. 1987 yilindan beri organ ve doku nakilleri öncesinde de gerekli testler yapilmaktadir. HIV enfeksiyonunun, HIV pozitif kisilerle ayni is yerinde çalismakla, ayni okulda okumakla, ayni ortamda bulunmakla, tükürük, gözyasi, ter, öksürük, aksirikla, ortak çatal kasik kullanmakla; dokunmak ve tokalasmakla, telefon, kitap, defter gibi araçlar ile dus-banyo alanlarini, havuzlari, tuvaletleri ortak kullanmakla, böcek isirmasi ve sinek sokmasi gibi durumlarda bulasmadigi bilinmektedir."
Kaynak: İHA