Bayraktar KIZILELMA, Testlerini Basariyla Tamamladi

Baykar’in kendi öz kaynaklariyla milli ve özgün olarak gelistirdigi Türkiye’nin ilk insansiz savas uçagi Bayraktar KIZILELMA’nin ilk Otomatik Taksi ve Kosu Testi basariyla tamamlandi.

Bayraktar KIZILELMA, Testlerini Basariyla Tamamladi
Baykar tarafindan kendi öz kaynaklariyla milli ve özgün olarak gelistirilen Türkiye’nin ilk insansiz savas uçagi olarak görev yapacak olan Bayraktar KIZILELMA’nin gelistirilme sürecinde önemli bir asama basariyla tamamlandi. Bayraktar KIZILELMA ilk Otomatik Taksi ve Kosu Testi’ni basariyla geçti.

Bayraktar KIZILELMA, Tekirdag Çorlu’da bulunan AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’ne hafta basinda intikal ettirildi. Burada önce emniyet baglari ile yapilan Otomatik Taksi Testleri basariyla tamamlandi. Bugün, Baykar Yönetim Kurulu Baskani ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’in yönettigi emniyet baglari olmadan gerçeklestirilen ilk Otomatik Taksi ve Kosu Testi basariyla tamamlandi. Böylece Bayraktar KIZILELMA ilk uçusuna bir adim daha yaklasmis oldu.

Bayraktar KIZILELMA’nin özellikle kisa pistli gemilere inis kalkis kabiliyetiyle muharebe sahasinda devrim gerçeklestirecek bir platform olmasi planlaniyor. Türkiye’nin insa ettigi ve halihazirda seyir testlerini gerçeklestirdigi TCG Anadolu gemisi gibi kisa pistli gemilere inis ve kalkis kabiliyetine sahip olacak sekilde gelistirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yetenegi sayesinde denizasiri görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’in korunmasinda stratejik bir rol alacak.

Bayraktar KIZILELMA, tasarimindan elde edecegi düsük radar izi sayesinde en zorlu görevleri basariyla gerçeklestirecek. 6 ton kalkis agirligina sahip olmasi hedeflenen Türkiye’nin ilk insansiz savas uçagi milli olarak gelistirilen tüm mühimmatlari kullanacak ve planlanan bin 500 kilogram faydali yük tasima kapasitesiyle büyük bir güç çarpani olacak. Insansiz savas uçagi, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkindaliga da sahip olacak.

Insansiz hava araçlarindan farkli olarak agresif manevralarla insanli savas uçaklari gibi hava-hava muharebesi gerçeklestirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatlari ile hava hedeflerine karsi da etkinlik saglayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasinda dengeleri degistirecek.

Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen “AKINCI” projesi çerçevesinde Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA’da da benzer bir süreç yasandi. Bundan tam 3 yil önce, Kasim 2019’da ilk Taksi Testi’ni tamamlayan AKINCI, 6 Aralik 2019’da ilk uçusunu basariyla gerçeklestirdi. AKINCI, ilk uçusundan yaklasik bir buçuk yil sonra 29 Agustos 2021’de envantere girdi. Bayraktar KIZILELMA’da da benzer bir süreçle ilerleniyor. Baykar’in yaklasik 20 yillik derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle gelistirdigi Türkiye’nin ilk insansiz savas uçagi Bayraktar KIZILELMA, yer testlerine devam edecek. Ilk uçusun yakin zamanda gerçeklestirilmesi hedefleniyor.

Baykar, yaklasik 20 yil önce insansiz hava araçlari gelistirmeye basladigi ilk andan bugüne kadar toplam gelirinin yüzde 75’ini ihracattan elde etti. 2021 yilinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi tarafindan savunma ve havacilik sektörlerinde ihracat lideri oldugu açiklanan Baykar’in, 2022 yilinda imzaladigi sözlesmelerin yüzde 98’ini ihracat anlasmalari olusturuyor. Baykar, 2022 yili itibariyle Bayraktar TB2 SIHA’lar için 24 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise 5 ülke ile ihracat sözlesmesi imzaladi.
Kaynak: İHA