Ekim Ayinda Ihracat 21,3 Milyar Dolar Oldu

2022 yili Ekim ayinda geçen yilin ayni ayina göre ihracat yüzde 2,8 oraninda artisla 21 milyar 298 milyon dolar, ithalat yüzde 31,9 oraninda artisla 29 milyar 303 milyon dolar oldu.

Ekim Ayinda Ihracat 21,3 Milyar Dolar Oldu
Ticaret Bakani Mehmet Mus, Ekim ayi dis ticaret rakamlarini açikladi.

Buna göre 2022 yili Ekim ayinda geçen yilin ayni ayina göre ihracat yüzde 2,8 oraninda artisla 21 milyar 298 milyon dolar, ithalatin yüzde 31,9 oraninda artisla 29 milyar 303 milyon dolar oldu. 2022 yili Ocak-Ekim döneminde ise geçen yilin ayni dönemine göre, ihracat yüzde 15,4 oraninda artisla 209 milyar 450 milyon dolar, ithalat yüzde 39,5 oraninda artisla 300 milyar 553 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Ekim ayi dis ticaret rakamlari Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nde (TIM) düzenlenen toplantida duyuruldu. Açiklanan rakamlara göre 2022 yili Ekim ayinda geçen yilin ayni ayina kiyasla dis ticaret hacmi, yüzde 17,9 oraninda artarak 50 milyar 601 milyon dolar, 2022 yili Ocak-Ekim döneminde geçen yilin ayni dönemine göre; ihracat, yüzde 15,4 oraninda artarak 209 milyar 450 milyon dolar, ithalat, yüzde 39,5 oraninda artarak 300 milyar 553 milyon dolar, dis ticaret hacmi, yüzde 28,5 oraninda artarak 510 milyar 3 milyon dolar, 2022 yili Ekim ayinda geçen yilin ayni ayina göre; ihracatin ithalati karsilama orani 20,5 puan azalarak yüzde 72,7 olarak gerçeklesti. Enerji verileri hariç tutuldugunda, ihracatin ithalati karsilama orani 27,4 puan azalarak yüzde 90,9 olarak gerçeklesti.

Ekim ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler sirasiyla; Almanya yüzde 0,6 oraninda azalisla 1 milyar 679 milyon dolar, Irak yüzde 26,0 oraninda artisla 1 milyar 418 milyon dolar ve ABD yüzde 0,01 oraninda azalisla 1 milyar 306 milyon dolar oldu. Ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payi yüzde 48 oldu.

Ekim ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülke gruplari sirasiyla; Avrupa Birligi (AB-27) yüzde 3,8 oraninda azalisla 8 milyar 226 milyon dolar, Yakin ve Ortadogu Ülkeleri yüzde 16,5 oraninda artisla 4 milyar 182 milyon dolar ve Diger Avrupa Ülkeleri yüzde 22,8 oraninda artisla 3 milyar 653 milyon dolar oldu.

Ekim ayinda en fazla ithalat yaptigimiz ülkeler sirasiyla; Rusya Federasyonu yüzde 106,9 oraninda artisla 5 milyar 33 milyon dolar, Çin yüzde 12,6 oraninda artisla 2 milyar 842 milyon dolar ve Isviçre yüzde 1.469,4 oraninda artisla 2 milyar 436 milyon dolar oldu. Ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payi yüzde 58,4 oldu.

Ekim ayinda en fazla ithalat yaptigimiz ülke gruplari sirasiyla; Diger Avrupa Ülkeleri yüzde 135,8 oraninda artisla 8 milyar 520 milyon dolar, Avrupa Birligi (AB27) yüzde 16,7 oraninda artisla 7 milyar 462 milyon dolar ve Asya Ülkeleri yüzde 14,0 oraninda artisla 6 milyar 115 milyon dolar oldu.

Ihracat Ocak-Ekim döneminde yüzde 15,4 artti

Ihracat ocak-ekim döneminde yüzde 15,4 artisla 209 milyar dolari, son 12 ayda ise 253 milyar dolari asti. Otomotiv 2,7 milyar dolarla ekim ayinda en fazla ihracat gerçeklestiren sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2,6 milyar dolarla ikinci, hazir giyim 1,7 milyar dolarla üçüncü sirada yer aldi.

Savunma ve havacilik ile hububat sektörlerinden ihracat rekoru

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayitlarina göre ekim ayi ihracatinin yüzde 2,8 artisla 21,3 milyar dolara ulastigini bildiren TIM Baskani Mustafa Gültepe, bu sonuçla tüm zamanlarin en yüksek Ekim ayi ihracatinin gerçeklestirildigini söyleyerek, “Ihracatimiz 10 ayda 209 milyar dolari, 12 ayda ise 253 milyar dolari asti. 10 aylik ihracatta geçen yila göre yüzde 15,4 artidayiz. Son 12 ayin tamaminda aylik ihracat rekorlari kirdik. Ekimde ilk 5 sektörümüz 2,7 milyar dolarla otomotiv, 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazir giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik seklinde siralandi. Savunma ve havacilik ile hububat sektörlerimiz, geçen ay tarihlerinin en yüksek ihracatina imza attilar” dedi.

Parite zarari 11,5 milyar dolari asti

Gültepe, “Yilbasindan bu yana Euro/Dolar paritesi de ihracatimiza olumsuz yansiyor. Sadece ekim ayinda parite kaynakli kaybimiz 1,5 milyar dolari, 10 aylik kaybimiz ise 11,5 milyar dolari asti. 2022 yilina 250 milyar dolar ihracat hedefiyle baslamistik. Önümüzde 2 ay kaldi. Herseye ragmen hedefi yakalayip, ihracatta yüzde 10’luk bir büyüme gerçeklestirecegimizi tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Önümüzdeki birkaç ay bazi sektörlerimizin ihracatinda daralmalar yasanabilir”

2023’te küresel ticaretin daralacagi yönündeki endiselerin giderek artacaginin beklendigini söyleyen Gültepe, “Süreci yakindan izliyoruz. Gelismelerin ticaretimize olumsuz yansimamasi için çalisiyoruz. Önümüzdeki birkaç ay bazi sektörlerimizin ihracatinda daralmalar yasanabilir. Özellikle demir-çelik, çimento, seramik, gübre gibi enerji yogun bölgelerde talep artisi öngörüldügünü izliyoruz. Özetle tüm olasiliklari beraberce degerlendiriyoruz” dedi.

“TOGG ile birlikte ihracat rakamlari 50 milyar dolara çikabilir”

Önümüzdeki dönemlerde TOGG ile ihracatin kis ve orta vadede 40-50 milyar dolarlari konusmak çok kolay, yeter ki üretim kapasitelerini ona göre artiralim. Çok büyük bir talep var. Ingiltere’den bir is adami TOGG’un bayiligini istedi. TIM olarak bundan sonra ‘yerli mali Türk’ün mali’ diyerek yerli malini kullanmaya bu kapsamda devam ederiz diye düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA