Bakan Kirisci Açiklamasi 'Tahil Koridorunun Açilmasi Dünyayi Rahatlatti'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, "Biz tarimda basindan beri aldigimiz tedbirlerle, eli öpülesi üreticilerimizle 85 milyon insanimizi doyurmakla kalmiyoruz, ülkemizi ziyaret eden 50 milyon turisti de doyuruyoruz. Onlari doyurmak için disaridan yeme siparisi vermiyoruz. Evde pisen yemeklerimizi, ürettiklerimizi ikram ediyoruz" dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Tahil Koridorunun Açilmasi Dünyayi Rahatlatti'
Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde gerçeklestirilen Fonangels Is Dünyasi Bulusmalari programina katildi.

Programda konusan Bakan Kirisci, "Bu ülkede kusaklara farkli çatismalar eklendi. Çok sükür ülkemiz bunlari geride birakti ve bir anda elinde çok önemli varligi oldugu, bu varligin da gençligimiz oldugunun farkina vardi. Bugün bütün çabalarimiza Cumhurbaskanimizin belki de gerekçesini söylemedigi için farkli degerlendirilen ‘3 çocuk yapalim’ temkinlerine ragmen gerileyen bir nüfusumuz olsa da, hala bugün 33.1 ortanca yas ile Avrupa’nin en genç nüfusuna sahip ve genç popülasyonu yüksek olan ülkesi konumundayiz" dedi.



"Her gün yeni bir basari hikayesi sergiliyoruz"

Bugün Türkiye’de tarimda ve diger alanlarda dijitallesme ve teknoloji kullaniminin yayginlasmasinin çok hizla gerçeklestigini aktaran Bakan Kirisci, "Bir Teknofest kusagi çikti. Bu kusak bugün her alanda gerçekten bu ülkeye çag atlatabilecek çalismalar yürütüyor. Türkiye’de yüzde 20 olan yerli ve millilik oranini savunma sanayiinde bugün yüzde 80’e çikardiysak biz bu gençlige borçluyuz. Bu gençlik sayesinde hamdolsun aklimiza gelenin en iyisini yapabilme noktasinda her gün yeni bir basari hikayesi sergiliyoruz. Bundan dolayi da Türkiye, artik 780 bin kilometrekarelik bir kara, 462 bin kilometrekarelik bir mavi vatandan mütesekkir ve bu sinirlara hapsedilmek istenen bir ülke olmayacagini dünyaya haykiriyor. Gerek bölgesel, gerekse global düzeyde bir oyuncu oldugunu gösterdi” diye konustu.



“Tahil koridorunun açilmasi dünyayi rahatlatti”

Tahil koridoru açilmasi konusuna da deginen Bakan Kirisci, "Bugün itibariyle 9 milyon ton bir gemi geçisi gerçeklesti, 400’e yakin gemi geçmis oldu. Tahil koridorundan geçen tahilin ve gida ürünlerinin yüzde 62’lik kismini Avrupalilar aliyor. Yüzde 21’ini Asyalilar, yüzde 12-13’ünü Afrikalilar aliyor. Ihtiyaci en fazla olan, en geri kalmis ülkeler ise sadece yüzde 6.1’ini aliyor. Bu tahil koridorunun açilmasi meselesi bile dünyayi rahatlatti. Gida milliyetçiliginin, gida krizinin konusuldugu bir dönemde herkes nefes almis oldu. Biz tarimda basindan beri aldigimiz tedbirlerle, eli öpülesi üreticilerimizle 85 milyon insanimizi doyurmakla kalmiyoruz, ülkemizi ziyaret eden 50 milyon turisti de doyuruyoruz. Onlari doyurmak için disaridan yemek siparisi vermiyoruz. Evde pisen yemeklerimizi, ürettiklerimizi ikram ediyoruz" seklinde konustu.



"Türkiye çok önemli hamleler yapti"

Türkiye’nin uzun zamandir dönüsüm ve kalkinma hamlesinin içerisinde yoluna devam ettigini vurgulayan Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Katilim Finans Dairesi Baskani Tarik Akin ise "Yurt disindaki iliskilerle Türkiye çok önemli hamleler yapti. Bugün Orta Asya’dan Afrika’ya çok etkin bir biçimde Türkiye’nin varligi hissediliyor. Ama bir tahil koridoru anlasmasini yapabilmek, oyun kuruculugunun da ötesinde paradigma degistirici, ezberleri bozan bir hamle. Keza IHA’lar, SIHA’lar konusunda, bunu entegre bir savas makinesi haline getirip o savas meydanindaki bütün aktörlerin birbirleriyle konusabilecek sekilde tasarlamak hakikaten önemli bir paradigma degistirici hamle. Türkiye ekonomik anlamda, siyasi anlamda, tarimda, sanayide çok önemli hamleler yapti. Ama bunun bir ayagi daha gerekiyor, o da finans. Türkiye’nin finansal bagimsizligini kazanmasi diger bütün alanlari da etkileyecek olan çok önemli bir oyun kurucu hamle” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA